Νέα
  • ΓΔ: 950.45 -0.13%
  • Τζίρος: 15,57 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Τι βλέπουν οι επενδυτές στον ΟΤΕ - Ελκυστική η μετοχή της Alpha Bank

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Εναλλάξ, μία μέρα πτωτικά - μία μέρα ανοδικά, κινείται εδώ και δύο εβδομάδες ο Γενικός Δείκτης. Από την (έντονα) πτωτική Παρασκευή λόγω της μετάλλαξης, είχαμε ανάκαμψη τη Δευτέρα, πτώση την Τρίτη και καλή άνοδο την Τετάρτη.

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα δούμε πτώση σήμερα Πέμπτη. Σιγά-σιγά οι αγορές ενσωματώνουν τους φόβους για τη μετάλλαξη Ομικρον στις τιμές των μετοχών τους και των δεικτών τους.

Πιθανότατα, εάν δεν συμβεί κάτι έκτακτο, ο Γενικός Δείκτης να προσπεράσει τις 880 μονάδες μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

ΗΠΑ – Παράλληλες συνεντεύξεις από Powell (FED) και Faucci

Ένα χαρακτηριστικό των Αμερικανών είναι η αμεσότητα στη δράση. Όπως είχαμε γράψει, οι αγορές από την προηγούμενη Παρασκευή περίμεναν κάποιες δηλώσεις μεσοβδόμαδα από Αμερικανούς παράγοντες. Τελικά, χθες ο Πάουελ (FED) μαζί με την υπουργό Οικονομικών Γέλεν βρέθηκαν στη Γερουσία, όπου ουσιαστικά «ανακρίθηκαν» από γερουσιαστές και δημοσιογράφους για την οικονομική τους πολιτική και ειδικά για τον πληθωρισμό.

Λίγες ώρες αργότερα, ο αρχίατρος των ΗΠΑ, ο γνωστός δρ Φάουτσι, έδωσε συνέντευξη Τύπου και μίλησε με πολύ απλά λόγια και παραδείγματα για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί η μετάλλαξη. Οι Ευρωπαίοι περιμένουν σήμερα δηλώσεις από την EKT.

Ευρωπαϊκές αγορές

Πολύ ανοδικά κινήθηκαν χθες κάποιες από τις ισχυρές ευρωπαϊκές αγορές. Eνδεικτικά ο δείκτης Eurostoxx 50 είχε άνοδο 2,85%, ο γερμανικός DAX και ο γαλλικός CAC είχαν άνοδο 2,4% και ακολουθούσαν με εξίσου δυναμικές ανόδους και οι άλλες μεγάλες αγορές (ιταλική, ολλανδική, ισπανική), ακόμη και η περιφερειακή αυστριακή που πλήττεται άμεσα από το «σκληρό» lockdown.

ΟΤΕ

Ανοδική κίνηση για τη μετοχή του ΟΤΕ χθες, αλλά στα θετικά θα πρέπει να προσμετρηθεί η πολύ καλή συμπεριφορά που είχε στις πτωτικές συνεδριάσεις. Είχε μεν απώλειες, αλλά πολύ συγκρατημένες, γεγονός που αναγνωρίζουν εγχώριοι και ξένοι επενδυτές.

Alpha Bank

Επιβεβαιώνει τις παρατηρήσεις μας, ότι δηλαδή κάτω από τα 1,10 ευρώ αγοράζεται με μεγάλη ευκολία η μετοχή. Το γεγονός ότι ενδέχεται να διανείμει μέρισμα (θα υπάρξει πρόταση) είναι μια θετική εξέλιξη για την πορεία της μετοχής.

Eurobank

Η επίσκεψη του Prem Watsa στην Ελλάδα ήταν μια απόδειξη ότι δεν θέλει να αποεπενδύσει η Fairfax από την Ελλάδα και ειδικά από τη Eurobank. Βλέπει υψηλή ανάπτυξη μέχρι 8%. Οι διάφορες «φήμες» (περί αποεπένδυσης) που ακούγονται δεξιά και αριστερά απλώς διαψεύδονται άμεσα για μία ακόμη φορά.

ΔΕΗ

Θα ξεπεράσουν τα 9 δισ. ευρώ οι επενδύσεις της ΔΕΗ την ερχόμενη πενταετία, επισήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης σε μήνυμα προς το συνέδριο για τη βιωσιμότητα που διοργανώνει το Politico. Όπως ανέφερε, η στρατηγική για τον μετασχηματισμό της ΔΕΗ βασίζεται σε τρεις πυλώνες: απολιγνιτοποίηση - μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές - ψηφιοποίηση και πελατοκεντρική προσέγγιση. Όμως οι ξένοι επενδυτές δεν ζητούν μόνο επενδύσεις, αλλά θέλουν και αποδόσεις και μερίσματα, λέμε εμείς. Το μέτρο σύγκρισης (benchmark) για τη μετοχή μπαίνει στα 9 ευρώ που ήταν η τιμή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Coca Cola HBC

Ανακάμπτει η μετοχή της Coca Cola HBC μετά τις πρόσφατες πιέσεις. Ένας από τους λόγους είναι ότι εισερχόμαστε στην εορταστική περίοδο, στην οποία το προϊόν (Coca Cola) έχει αυξημένες πωλήσεις. Ας μην ξεχνάμε ότι και ο Αϊ-Βασίλης με τη γνωστή μορφή (κόκκινα ρούχα) έχει κάποια σχέση με την Coca Cola. Mαθαίνουμε ότι ετοιμάζει κινήσεις και στον κλάδο εμφιαλωμένου νερού που θα ενισχυθεί και στα άλλα αναψυκτικά (ίσως αργότερα μέσα στο 2022).

Μυτιληναίος

Σε «θετικό» από «σταθερό» αναβαθμίζει το outlook της Mytilineos ο οίκος αξιολόγησης S&P. Η αξιολόγηση είναι «BB-». Η αλλαγή του outlook δημιουργεί προσδοκίες για αναβάθμιση εντός του επόμενου 12μήνου, καθώς η ελληνική εταιρεία κινείται προς μεγαλύτερα μεγέθη EBITDA και χαμηλότερη μόχλευση. Η S&P εκτιμά «έκρηξη» κερδών, καθώς η εταιρεία ανταποκρίνεται με επιτυχία στις προκλήσεις και είναι έτοιμη για την ολοκλήρωση των μεγάλων επενδύσεων, με αιχμή το επενδυτικό πρόγραμμα του Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας.

Ελλάκτωρ

Κάποιοι συνεχίζουν να «μαζεύουν» μετοχές και να αυξάνουν τα ποσοστά τους. Δεν ξέρουμε από ποια παράταξη είναι. Τους «Ολλανδούς» ή τους «εφοπλιστές»; Πάντως οι φήμες περί δημόσιας πρότασης από όποιους ξεπεράσουν το 33% επανέρχεται. Η πλευρά της Reggeborgh έστειλε εξώδικο στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς; Μα έτσι δεν καταλαβαίνουν ότι δημιουργούνται άλλα θέματα; Πάντως θα έπρεπε και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να προχωρήσει σε κάποιο Δελτίο Τύπου ή ανακοίνωση που να λέει ξεκάθαρα πώς έχουν τα πράγματα, αντί να αφήνει τις φήμες να κυκλοφορούν στην αγορά.

Χρηματιστηριακές - Μερίδια αγοράς

Την πρώτη θέση στην κατάταξη των χρηματιστηριακών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, ελληνικών και ξένων, διατηρεί η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ για τρίτο συνεχόμενο μήνα, με μερίδιο αγοράς 24,3% τον Νοέμβριο και 20% στο ενδεκάμηνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η αθροιστική αξία των συναλλαγών της εταιρείας τον μήνα που μόλις τελείωσε, ανήλθε σε 875,22 εκατ. ευρώ και διατήρησε την Πειραιώς ΑΕΠΕΥ στην πρώτη θέση, όπως άλλωστε και για την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου όπου η αξία των συναλλαγών υπερέβη τα 6,6 δισ. ευρώ. Η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ ενισχύει σταθερά το μερίδιό της στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά και από το 10% του 2017, υπερέβη το 17% το 2019 και το 19% το 2020, κατακτώντας και τις δύο χρονιές την πρώτη θέση, ενώ κινείται στο 20% λίγο πριν από την εκπνοή του έτους. Την περίοδο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου, στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Εurobank Equities με μερίδιο 18,53% και στην τρίτη, η Euroxx Χρηματιστηριακή, με μερίδιο αγοράς 11,45%.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ