Νέα
  • ΓΔ: 932.96 +2.10%
  • Τζίρος: 86,63 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η διόρθωση ωφέλησε τη ΔΕΗ - Η επένδυση του Τιτάνα δεν «συγκίνησε»

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Επί της ουσίας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αμετάβλητος χθες, αφού οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης κινήθηκαν με τη μορφή διελκυστίνδας. Πέντε δεικτοβαρείς μετοχές ανοδικά από τη μια, άλλες έξι πτωτικά από την άλλη και το αποτέλεσμα αλληλοεξουδετερώθηκε. Άνοδος μόλις 0,03%.

Η μεσαία και η μικρή κεφαλαιοποίηση έφαγαν «ξύλο» χθες, αλλά εκτιμάται ότι μπορούν να ανακάμψουν. Αν ο ΓΔ καταφέρει να κρατήσει τα επίπεδα των 870 μονάδων σήμερα, ίσως δούμε και άνοδο προς τις 890 μονάδες ξανά.

Αμερικανικές αγορές: Ανοδική αντεπίθεση με Dow Jones και S&P 500

Πολύ ισχυρές ανοδικές κινήσεις χθες για τις αμερικανικές αγορές. Οι βασικές αιτίες είναι ότι βλέπουν τρόπους αντιμετώπισης της Ομικρον και ότι ο κ. Πάουελ (FED) και η κυρία Γέλεν (υπουργός Οικονομικών) έδωσαν με πειστικά επιχειρήματα τους τρόπους μείωσης της ρευστότητας (tapering) και αντιμετώπισης του πληθωρισμού. Οι αγορές ανταποκρίθηκαν και έτσι είχαμε την «εορταστική εικόνα» ανόδου.

Ευρώπη

Στον αντίποδα των αμερικανικών αγορών, οι Eυρωπαίοι επενδυτές δεν άκουσαν αυτά που ήθελαν από την ΕΚΤ (Λαγκάρντ) για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, ούτε ένα «οδικό χάρτη» για συνέχιση της ανάπτυξης. Εύλογα οι πιέσεις στις μετοχές φάνηκαν χθες στα ευρωπαϊκά blue chips. Έτσι είναι αυτά. Εάν θέλεις να παίξεις το παιχνίδι, πρέπει να δείχνεις και να είσαι φερέγγυος και να εμπνέεις εμπιστοσύνη.

Ευρωπαϊκά ομόλογα Inflation Linked

Τα ομόλογα με ρήτρα πληθωρισμού (όπως ονομάζονται τα Inflation Linked) είναι ομόλογα που συσχετίζουν τις αποδόσεις τους ανάλογα με τον πληθωρισμό. Ήταν μια αμερικανική εφεύρεση της δεκαετίας του '70 (του μεγάλου πληθωρισμού στις ΗΠΑ) που φαίνεται ότι έχει πέραση στην Ευρώπη και ειδικά στην ΕΚΤ. Ετοιμάζουν κάτι, αλλά δεν γνωρίζουμε εάν θα είναι Inflation Linked ή κάτι παρεμφερές.

ΔΕΗ

Αρκετά καλή συνεδρίαση για τη μετοχή της ΔΕΗ και μάλιστα με αυξημένους όγκους συναλλαγών (τζίρος πάνω από 6 δισ.). Η μετοχή πέρασε μια μικρή διόρθωση, αλλά μάλλον την ωφέλησε σε ό,τι αφορά την ισχυροποίηση των μελλοντικών ανοδικών κινήσεων.

Eurobank

Η επικοινωνία Prem Watsa με τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη και οι διαβεβαιώσεις του (Prem Watsa) ότι θα συνεχίσει να επενδύει στην Ελλάδα φαίνεται ότι ευνόησαν τη μετοχή της Eurobank, που επιστρέφει στα επίπεδα των 0,90 ευρώ. Πιθανότατα θα προταθεί και η διανομή μερίσματος για τη χρήση 2021 από τη διοίκηση.

Τιτάν International

Θυμάστε που γράφαμε ότι ο Τιτάν θα είναι από τους ωφελημένους του σχεδίου Μπάιντεν για τις επενδύσεις στις υποδομές ύψους 1 τρισ. δολαρίων; Xθες ο όμιλος Τιτάν ανακοίνωσε μέσω της θυγατρικής του, Titan America LLC, μια νέα επένδυση ύψους 35 εκατ. δολαρίων για την κατασκευή θολωτής αποθήκης χωρητικότητας 70.000 τόνων στον σταθμό εισαγωγών Port Tampa Bay, στη Φλόριντα των ΗΠΑ. Η επένδυση θα αναβαθμίσει την εισαγωγική δυναμικότητα του Τιτάνα στις ΗΠΑ, ενώ ταυτόχρονα θα αυξήσει τη δυνατότητα παροχής τσιμέντου και τσιμεντοειδών προϊόντων με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα στη χώρα. Η αναβάθμιση του σταθμού εισαγωγών Port Tampa γίνεται σε μια εποχή που η αγορά στη Φλόριντα βρίσκεται σε ταχεία ανάπτυξη και αναμένονται μεγάλες επενδύσεις στον τομέα των υποδομών.

Η Ένωση Αμερικανικών Τσιμεντοβιομηχανιών (PCA) προβλέπει συνεχή ανάπτυξη και αύξηση της κατανάλωσης τσιμέντου κατά 14,8% στις ΗΠΑ από το 2020 έως το 2024, ποσοστό που δεν περιλαμβάνει τις προοπτικές ανόδου από το πρόγραμμα επενδύσεων 1 τρισ. δολ. που έχει ανακοινωθεί για τις υποδομές. Χρηματιστηριακά όμως η μετοχή υποχώρησε. Ουδείς συγκινήθηκε.

Noval Property

Ολοκληρώθηκε με εξαιρετική επιτυχία η δημόσια προσφορά της Noval Property. Αντλησε 120 εκατ. ευρώ. Η συνολική ζήτηση που εκδηλώθηκε από επενδυτές οι οποίοι συμμετείχαν στη Δημόσια Προσφορά ανήλθε σε 335,2 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας υπερκάλυψη της έκδοσης κατά 2,8 φορές. Η τιμή διάθεσης των Ομολογιών έχει προσδιοριστεί στο άρτιο, ήτοι 1.000 ευρώ ανά Ομολογία. Η τελική απόδοση των Ομολογιών ορίστηκε σε 2,65% και το επιτόκιο των Ομολογιών σε 2,65% ετησίως. Οι Ομολογίες κατανεμήθηκαν ως εξής: α) 78.000 Ομολογίες (65% επί του συνόλου των εκδοθεισών Ομολογιών) κατανεμήθηκαν σε Ιδιώτες Επενδυτές, και β) 42.000 Ομολογίες (35% επί του συνόλου των εκδοθεισών Ομολογιών) κατανεμήθηκαν σε Ειδικούς Επενδυτές.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Στην έγκριση του περιεχομένου του ενημερωτικού δελτίου της εταιρίας με την επωνυμία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ για τη δημόσια προσφορά και την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Ρυθμιζόμενης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών έως 300.000 άυλων, κοινών, ανώνυμων ομολογιών της με την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου, προχώρησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με χθεσινή της απόφαση.

Intralot: Συνεργασία με τον ΟΠΑΠ στα αριθμολαχεία

Η Intralot ανακοίνωσε την επέκταση συνεργασίας με την ΟΠΑΠ Α.Ε., για ένα επιπλέον έτος, από την 31η Ιουλίου του 2023 έως την 31η Ιουλίου του 2024, στον τομέα των αριθμολαχείων. Η επέκταση αυτή δίνει τη δυνατότητα στην INTRALOT να συνεχίσει να παρέχει στην ΟΠΑΠ Α.Ε. την προηγμένη λοταριακή της λύση, στον πυρήνα της οποίας βρίσκεται η καινοτόμος πλατφόρμα διαχείρισης παιχνιδιών «LotosX» που λανσαρίστηκε με μεγάλη επιτυχία το 2019, καθώς και άλλες εφαρμογές και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας. Η λοταριακή λύση προσφέρει στην ΟΠΑΠ Α.Ε. την ευκαιρία να συνεχίσει να αναβαθμίζει την παικτική εμπειρία και να αυξάνει υπεύθυνα τη συμμετοχή των παικτών στην Ελλάδα και στην Κύπρο

Attica Group

Η ATTICA ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ενημέρωσε ότι η ICAP A.E., στο πλαίσιο της τακτικής επαναξιολόγησης της εταιρείας, αναβάθμισε την πιστοληπτική της ικανότητα κατά μία (1) βαθμίδα, αποδίδοντάς της διαβάθμιση BB (κατηγορία χαμηλού πιστωτικού κινδύνου). Έχουν προχωρήσει εδώ και καιρό σε αναχρηματοδοτήσεις και ρυθμίσεις δανείων, αλλά η άνοδος του πετρελαίου εάν συνεχιστεί μέχρι την άνοιξη 2022, ίσως δημιουργήσει προβλήματα.

Epsilon Net

Εκτός από την εκτόξευση των μεγεθών της στο 9μηνο (μετά από 2 εξαγορές και τη «μερίδια του λέοντος» στην πίτα των My Data), η Epsilon Net φτιάχνει καταστήματα με αποκλειστικούς συνεργάτες που θα πουλούν αποκλειστικά λογισμικό της εταιρείας και βέβαια Μy Data. Ήδη έχουν ξεκινήσει αρκετά στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Aδεια σε νέα εταιρεία παροχής υπηρεσιών

Τη χορήγηση άδειας λειτουργίας στην εταιρία με την επωνυμία GHCO EUROPE ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ώστε να παρέχει επενδυτικές υπηρεσίες και δραστηριότητες (i) της λήψης και διαβίβασης εντολών σχετικών με ένα ή περισσότερα χρηματοπιστωτικά μέσα και (ii) της διενέργειας συναλλαγών για ίδιο λογαριασμό.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ