Νέα
  • ΓΔ: 932.96 +2.10%
  • Τζίρος: 86,63 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Καλή συνεδρίαση για Εθνική και Μυτιληναίο - Το στοίχημα για Jumbo και Aegean

Χρηματιστήριο
Πηγή: Intimenews

Το έχουμε πει πολλές φορές ότι η περίοδος είναι γεμάτη αγκάθια για τις χρηματιστηριακές αγορές. Οι αμερικανικές από εκεί που «πέταγαν» χθες, σήμερα διόρθωσαν. Αιτία, ορισμένα μακροοικονομικά δεδομένα που δεν άρεσαν ή ερμηνεύτηκαν κατά το δοκούν από τους επενδυτές.

Αν θέλουμε, πάντως, να συνοψίσουμε τα θετικά του Δεκεμβρίου που μόλις ξεκίνησε, έχουμε εξαιρετικά θεμελιώδη μεγέθη για τις μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, μεγάλη ρευστότητα που πρέπει να επενδυθεί και τη FED που συνειδητοποίησε ότι πρέπει να παλέψει με τον πληθωρισμό.

Στον αντίποδα έχουμε υψηλές αποτιμήσεις στις τεχνολογικές μετοχές, αυξημένο κόστος ενέργειας στις βιομηχανικές και τον πολύ υψηλό πληθωρισμό που τον Δεκέμβριο θα αγγίξει το 7%. Οι επενδυτές αποφασίζουν...

Ευρωπαϊκές αγορές

Έντονες πιέσεις που μάλλον δεν τις περίμεναν οι επενδυτές δέχθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές. Ίσως οι υπερτιμημένες μετοχές των ισχυρών χρηματιστηρίων της ΕΕ, η επαπειλούμενη κρίση με κινδύνους αυξημένου πληθωρισμού και η προτίμηση της ΕΚΤ να συνεχίσει τα προγράμματα στήριξης, αντί να κινηθεί εναντίον του πληθωρισμού. Επιλογές είναι αυτές και πληρώνονται.

Γενικός Δείκτης

Ως θετικό μπορεί να κριθεί το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης πλαφονάρισε στα επίπεδα των 880 μονάδων μετά από μια εξαιρετικά ριψοκίνδυνη εβδομάδα. Την προηγούμενη Παρασκευή, όλοι «έκλαιγαν» λόγω της μετάλλαξης. Τελικά, ίσως το πρόβλημα να είναι μικρότερο. Αλλά θα χρειαστούμε να ζήσουμε για 2-3 εβδομάδες ακόμη σε καθεστώς αυξημένης μεταβλητότητας. Να θυμίσουμε ότι ισχυρή στήριξη είναι στις 855-860 μονάδες, ενώ αντίσταση πέριξ των 900 μονάδων. Επίσης ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι ότι αυξήθηκε και η μέση αξία συναλλαγών λόγω πακέτων του MSCI σε ΟΤΕ και ΔΕΗ μεσοβδόμαδα.

Ανάπτυξη οικονομίας – Τράπεζα Πειραιώς

Σε εκδήλωση της Τράπεζας Πειραιώς, ο επικεφαλής οικονομολόγος Ηλίας Λεκκός ανέφερε ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας σε αυτή τη φάση δεν είναι συγκυριακή και προέβλεψε ότι το ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια μπορεί να μεγεθύνεται μεσοσταθμικά κατά 3,5% κατ’ έτος. Επίσης, υποστήριξε ότι την περίοδο 2021-2027 στη χώρα μας υπάρχει δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις 260 δισ. ευρώ, αλλά και ότι μέχρι το 2030 σωρευτικά θα υπάρξει σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις πρόσθετο εισόδημα 80 δισ. ευρώ.
Στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας, η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώνει την πρώτη εκτίμηση για το ΑΕΠ του γ' τριμήνου.

ETE

Eπέστρεψε -για πόσo;- στη γνωστή δυναμική της η μετοχή της ΕΤΕ. Η εμφάνιση της μετάλλαξης είχε διακόψει ένα καλό σερί με άνοδο και όγκους συναλλαγών. Ανάμεσα στους στόχους της τράπεζας είναι να ανακτήσει μεγαλύτερη μερίδια αγοράς στη λιανική μέσα στο 2022. Επίσης, αύξηση των επιχειρηματικών χρηματοδοτήσεων και αξιοποίηση του μεγάλου δικτύου στην περιφέρεια.

ΕΥΔΑΠ

Σας είπαμε ότι οι μετοχές υποδομών έχουν μεγάλο ενδιαφέρον στην παρούσα συγκυρία. Διαθέτουν μεγάλο ποσοστό παγίων και ανελαστική ζήτηση. Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ είναι μία εξ αυτών και με μεγάλο ενδιαφέρον. Στο εξωτερικό οι μετοχές υποδομών αποτελούν «αγαπημένες» επιλογές των θεσμικών χαρτοφυλακίων. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ, στη συνεδρίαση της Τετάρτης 1ης Δεκεμβρίου, αποφάσισε τη σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης Μετόχων στις 24 Δεκεμβρίου για την υπογραφή της σύμβασης με το Ελληνικό Δημόσιο στην οποία καθορίζονται οι όροι ανανέωσης του αποκλειστικού δικαιώματος παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης που χορηγήθηκε στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. έως τις 31.12.2040 και για την υπογραφή της σύμβασης υπηρεσιών λειτουργίας και συντήρησης του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ) για τρία έτη.

Jumbo

Αυξήθηκε η υποχώρηση της μετοχής προς το τέλος της συνεδρίασης. Αρκετά τα τεμάχια των συναλλαγών σε μία συνεδρίαση που κάποιοι εγχώριοι ήθελαν να πάρουν κέρδη. Πάντως η μετοχή έχει υποχωρήσει προς τα χαμηλά 6μήνου που ήταν την προηγούμενη Παρασκευή, την ημέρα της μεγάλης υποχώρησης λόγω εμφάνισης της μετάλλαξης. Για να δούμε πώς θα πάει η δυνατή περίοδος των Χριστουγέννων...

Μυτιληναίος

Μία καλή συνεδρίαση για τη μετοχή. Και μεγάλη άνοδος και αυξημένοι όγκοι συναλλαγών. Η μετοχή βρίσκεται μέσα στη focus list των ξένων επενδυτών για την Ελλάδα. Αθόρυβα η μετοχή έχει καταγράψει άνοδο 22,5% μέσα στο 11μηνο του 2021. Μαθαίνουμε ότι υπάρχουν στο συρτάρι και άλλα ενεργειακά σχέδια για συνεργασίες που θα υλοποιηθούν και θα εξαγγελθούν όταν ηρεμήσουν οι συνθήκες μέσα στο 2022.

ΕΧΑΕ

Τοποθετήθηκε CEO εκεί στη Λ. Αθηνών ή ακόμη; Κάποιος δεν θα πρέπει να ενημερώνει τους ξένους που ενδιαφέρονται; Ας ελπίσουμε ότι με το νέο έτος θα υπάρχουν ειδήσεις. Πάντως με τα αποτελέσματα 9μήνου που δημοσίευσε πρόσφατα και την τιμή που έκλεισε χθες, διαμορφώνει καλύτερο πολλαπλασιαστή κερδών.

Aegean

Πιέστηκε αρκετά την προηγούμενη εβδομάδα η μετοχή της Aegean λόγω της εμφάνισης της νέας μετάλλαξης και το κλείσιμο αρκετών συνόρων στην ΕΕ. Όμως οι Ευρωπαίοι ανταγωνιστές δέχθηκαν ακόμη μεγαλύτερη πίεση. Η περίοδος των Χριστουγέννων είναι μία από τις κρίσιμες τουριστικές περιόδους που η Aegean αυξάνει πολύ τους τζίρους της. Για να δούμε τι θα συμβεί φέτος.

Eurobank – 7 Ημέρες Οικονομία

Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας συνεχίστηκε το 3ο τρίμηνο 2021. Οι περισσότεροι δείκτες υψηλής συχνότητας, με εξαίρεση τον δείκτη εμπιστοσύνης καταναλωτή, κινήθηκαν ανοδικά, έστω και με επιβραδυνόμενο ρυθμό. Παράγοντες που δύναται να συγκράτησαν την προβλεπόμενη ανάκαμψη είναι, 1ον η πιθανή μείωση της μεταβολής των αποθεμάτων λόγω της υψηλής συσσώρευσης των προηγούμενων τριμήνων, 2ον οι αναθεωρήσεις των αποτελεσμάτων των προηγούμενων τριμήνων και 3ον η επίδραση της εποχικής προσαρμογής των σειρών, στη συνεισφορά των εξαγωγών υπηρεσιών και δη του τουρισμού στο ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ