Νέα
  • ΓΔ: 953.71 +0.22%
  • Τζίρος: 24,97 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Δυνατή συνεδρίαση για ΕΤΕ και ΔΕΗ - «Επιστρέφει» η Aegean

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Πολύ καλύτερη η χθεσινή συνεδρίαση, σε σχέση με τη συνεδρίαση της Δευτέρας που ήταν «καταθλιπτική». Όχι μόνο γιατί ο Γενικός Δείκτης ανέβηκε κατά 1,5% περίπου, αλλά κυρίως γιατί το ισοζύγιο κερδισμένων/χαμένων ήταν θετικό και το αγοραστικό ενδιαφέρον διαχύθηκε στο ταμπλό. Πλέον ο στόχος των 890 μονάδων είναι ορατός μέχρι το τέλος της εβδομάδας (το είχαμε επισημάνει και προχθές) και βέβαια εάν συνεχιστεί το ράλι στις ξένες αγορές, θα είναι πιο εφικτός ο στόχος των 900 μονάδων.

Aμερικανικές αγορές

Μια δήλωση του Dr Fauci (του γνωστού Αμερικανού αρχίατρου) βοήθησε στη χρηματιστηριακή εκτίναξη των αμερικανικών δεικτών και εν συνεχεία των ευρωπαϊκών δεικτών. Ο αρχίατρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι η Ομικρον δεν είναι χειρότερη από τη Δέλτα και έτσι αυτό αποτέλεσε και την αφορμή σημαντικών τοποθετήσεων στις αμερικανικές αγορές. Βέβαια, για να είμαστε ακριβείς, η δήλωση αυτή ήταν απλώς η αφορμή. Από πίσω κρύβεται μια τεράστια ρευστότητα, η βελτίωση των μεγεθών των επιχειρήσεων και οι προοπτικές για ένα year's end rally. Ο Dow Jones επιστρέφει προς τις 35.800 μονάδες και ο S&P 500 προς τις 4.700 μονάδες, απέχοντας ελάχιστα από τα ιστορικά υψηλά τους. Δεν το λες και διόρθωση αυτό...

Ευρωπαϊκές αγορές

Η χθεσινή συνεδρίαση ήταν ίσως η δεύτερη ισχυρότερη των τελευταίων μηνών. Οι δείκτες του γερμανικού και του γαλλικού χρηματιστηρίου άγγιξαν το 3% άνοδο, ενώ η πλειονότητα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων -και του βρετανικού επίσης- ήταν ανοδική. Δεν γνωρίζουμε εάν πρόκειται για διατηρήσιμη άνοδο ή ένα windows dressing (άνοδο βιτρίνας) των χρηματιστηρίων, αλλά οι ρυθμοί ανάπτυξης που ανήγγειλε σήμερα η Eurostat είναι μάλλον ενθαρρυντικοί για το μέλλον.

ΕΚΤ

Περιμένετε την Πέμπτη και πάλι δηλώσεις της κυρίας Λαγκάρντ. Που μαθαίνουμε ότι θα είναι διαφορετικές σε σχέση με τις επιφυλακτικές προηγούμενες δηλώσεις της. Εκεί αποδίδεται και η μεγάλη ανοδική κίνηση των ευρωπαϊκών αγορών.

Fitch

Δεν μας έκανε σοφότερους η έκθεση της Fitch για τις ελληνικές τράπεζες. Oι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης αναμένουν ότι ο λόγος των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα υποχωρήσει κάτω από το 10% ως το τέλος του 2022, από 21% τον Ιούνιο του 2021 (οι δύο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες κινούνται πλέον σε μονοψήφια επίπεδα).

Εκτιμούν ότι η εισροή νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων από την πανδημία θα είναι διαχειρίσιμη το 2022, αν και κάποια ρίσκα παραμένουν από τους πιο ευάλωτους δανειστές που συνεχίζουν να επωφελούνται από τις περιόδους χάριτος ή τα μέτρα κρατικής στήριξης (το 6% των ακαθάριστων δανείων υπάγονταν στο πρόγραμμα «Γέφυρα» στο τέλος Ιουνίου του 2021). Τα ξέρουμε και στο Ελλάντα αυτά, πείτε μας κάτι νέο κύριοι...

Alpha Bank

Μόλις προχθές σας λέγαμε ότι η μετοχή αγοράζεται εύκολα από ξένους και εγχώριους επενδυτές στα επίπεδα κάτω από το 1,05. Η χθεσινή συνεδρίαση έδειξε την αντίδραση. Βέβαια είχαμε και την έκδοση senior preferred ομολόγου ύψους 300 εκατ. ευρώ, διετούς διάρκειας με non call για το πρώτο έτος και επιτόκιο έκδοσης 3%, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης.

Η έκδοση, που είχε ως arranger τη Morgan Stanley, εντάσσεται στα funding plans της Alpha Bank και έρχεται να ενισχύσει τα κεφάλαια του ομίλου πέρα και πάνω από τους ενδιάμεσους εποπτικούς στόχους για το 2021 για τις Ελάχιστες Απαιτήσεις Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (Interim Target on Minimum Required Eligible Liabilities – MREL).

ΕΤΕ

Πολύ καλή συνεδρίαση και για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, που επέστρεψε στα 2,8 ευρώ και ουσιαστικά έκλεισε το τεχνικό «κενό» που δημιούργησε η πρόσφατη διόρθωση. Πλέον ο στόχος των 3 ευρώ επιστρέφει στον ορίζοντα, καθώς η τράπεζα κινείται δυναμικά και στον χώρο των τιτλοποιήσεων και στον χώρο των χρηματοδοτήσεων και της οργανικής κερδοφορίας.

Coca Cola HBC

Επιστροφή στη ζώνη των 29+ ευρώ για τη μετοχή της Coca Cola HBC. Με ένα πολύ καλό γ' τρίμηνο, η εταιρεία βάζει υψηλότερους στόχους στο business plan όχι μόνο για το τέλος της χρονιάς αλλά για τη διετία 2022-2023. Στόχοι που θα έχουν και πιθανές εξαγορές στην ελληνική αγορά. Τόσο σε αναψυκτικά όσο και σε νερό.

ΔΕΗ

Πολύ δυνατή συνεδρίαση χθες για τη μετοχή της ΔΕΗ. Και σε άνοδο (πάνω από 3%) και σε όγκους συναλλαγών. Η μετοχή ξεπέρασε τα 9,7 ευρώ και βάζει πλώρη για επιστροφή σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα. Περιττό να πούμε ότι αυτοί που τοποθετήθηκαν στην αύξηση έχουν αυξήσει θεαματικά την αξία των χαρτοφυλακίων τους.

Τράπεζα Αττικής

Πολλές συζητήσεις έγιναν τις προηγούμενες εβδομάδες στην Τράπεζα Αττικής με δύο στόχους: αφενός να μην υποστεί μεγάλο dilution το ΤΣΜΕΔΕ (Ταμείο Μηχανικών) και αφετέρου να συμμετάσχει το ξένο fund Ellington που, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν έτοιμο να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις. Τελικά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ολοκλήρωσε με επιτυχία τις αποκλειστικές του διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες επενδυτές ΤΜΕΔΕ και Ellington Solutions S.A., οι οποίοι συμφώνησαν να συμμετάσχουν στη σχεδιαζόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank μαζί με το ΤΧΣ.

Aegean

Επιασε τα 5 ευρώ η μετοχή της Aegean που είχε πιεστεί τις προηγούμενες εβδομάδες και λόγω εμφάνισης της νέας μετάλλαξης (όλες οι ευρωπαϊκές αεροπορικές έγραψαν απώλειες) και λόγω ανόδου της τιμής πετρελαίου που αυξάνει το λειτουργικό κόστος.

Prodea

H Prodea ανακοίνωσε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας στη χθεσινή του συνεδρίαση αποφάσισε τη διανομή προσωρινού μερίσματος 0,11 ευρώ ανά μετοχή (καθαρό), έναντι του καταβλητέου μερίσματος της χρήσης 2021 και ανακοίνωσε ότι από την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021 οι μετοχές της εταιρείας θα διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το δικαίωμα μερίσματος χρήσης 2021 (ημερομηνία αποκοπής δικαιώματος συμμετοχής στο μέρισμα).

Noval Property

Εισήχθη προς διαπραγμάτευση το νέο «πράσινο» ομόλογο εν μέσω πανηγυρισμών. Ο διευθύνων σύμβουλος της Noval Property Παναγιώτης Καπετανάκος έκανε λόγο για ένα σημαντικό επίτευγμα της εταιρείας, η οποία, αν και μετράει μόλις δύο χρόνια ζωής, έχει καταφέρει να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ΑΕΕΑΠ στην Ελλάδα, και ανέφερε σχετικά ότι:

«Το Πράσινο Ομόλογο ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ της Noval Property είναι μόλις το τρίτο Πράσινο Ομόλογο που διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, και μόλις το δεύτερο Πράσινο Ομόλογο στον κλάδο ακινήτων, ενώ αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς τη διεύρυνση της πράσινης αγοράς χρεωστικών τίτλων στην Ελλάδα. Το Πράσινο Ομόλογο, εκτός από τη διαφοροποίηση που επιφέρει στις πηγές χρηματοδότησης της Noval Property, θα υποστηρίξει σημαντικά το επενδυτικό μας πρόγραμμα, τόσο στην περαιτέρω ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου ιδίων ακινήτων μας, όσο και στην υλοποίηση νέων επενδυτικών ευκαιριών, πάντα με όρους βιώσιμης ανάπτυξης και προς την κατεύθυνση δημιουργίας πράσινων πιστοποιημένων κτηρίων και αστικών αναπλάσεων με όφελος για τις πόλεις μας και την κοινωνία ευρύτερα».

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ