Νέα
  • ΓΔ: 860.06 +1.03%
  • Τζίρος: 79,81 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η γκρίνια κάποιων για την κερδοφορία των τραπεζών και το... διάλειμμα του ΟΤΕ

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Μία από τις πλέον ανιαρές συνεδριάσεις του τελευταίου μήνα ήταν η χθεσινή για το ελληνικό χρηματιστήριο. Δεν στεκόμαστε στο ότι ο Γενικός Δείκτης παραμένει κοντά στις 900 μονάδες γιατί βλέπουμε ότι η διακύμανσή του ήταν μόλις 4-5 μονάδες σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης και, κυρίως, ότι οι συναλλαγές (στα 37 εκατ. ευρώ) δεν επιτρέπουν την άντληση συμπερασμάτων. Γενικώς το ελληνικό χρηματιστήριο υπολειτουργεί γιατί οι ξένοι (παρά τις διθυραμβικές ενίοτε εκθέσεις τους) δεν το κοιτούν ακόμη στο σύνολο. Επιμένουν σε συγκεκριμένους τίτλους και αυτούς διακριτικά.

Αμερικανικές αγορές

Πώς γίνεται να ανακοινώνεις έναν πληθωρισμό που τρέχει με ταχύτητα αντίστοιχη εκείνης του 1982 στις ΗΠΑ και τα χρηματιστήριά σου να μην καταλαβαίνουν τίποτε είναι μυστήριο... Η απλοϊκή εξήγηση είναι ότι οι αμερικανικές αγορές είχαν προεξοφλήσει από το καλοκαίρι ότι οδεύουμε σε περίοδο αυξημένου πληθωρισμού, ο οποίος ενσωματώθηκε άμεσα στις αποτιμήσεις. Το δεύτερο είναι ότι οι πολλαπλασιαστές κερδών είναι πολύ μεγαλύτεροι από τον πληθωρισμό, με αποτέλεσμα να εξακολουθούν οι μετοχές να είναι το επενδυτικό εργαλείο υπερκάλυψής του.

Κρατικά ομόλογα VS Ομόλογα με ρήτρα πληθωρισμού

Τα κρατικά ομόλογα παραμένουν τα μεγάλα θύματα του πληθωρισμού. Όμως για να αντιμετωπίσουν την κρίση των κρατικών ομολόγων, οι Αμερικανοί θυμήθηκαν ένα «επενδυτικό εργαλείο» που είχαν δημιουργήσει τη δεκαετία του '70 της μεγάλης ενεργειακής κρίσης και ύφεσης. Επανέφεραν τα inflation linked bonds, δηλαδή τα ομόλογα των οποίων οι αποδόσεις είναι συνδεδεμένες με τη πορεία του πληθωρισμού. Το συζητούν και στην Αμερική αλλά και στην Ευρώπη το τελευταίο διάστημα.

Eυρωπαϊκές αγορές

Τις δηλώσεις της ΕΚΤ σχετικά με τον πληθωρισμό θα περιμένουν την επόμενη εβδομάδα οι ευρωπαϊκές αγορές. Μαθαίνουμε από συναδέλφους στη Φρανκφούρτη ότι η κυρία Λαγκάρντ δεν θέλει να βγαίνει κάθε εβδομάδα να κάνει δηλώσεις γιατί θεωρεί ότι αδυνατίζει ο παρεμβατικός ρόλος της τράπεζας. Οι 5 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές παραμένουν σε απόσταση 5% (και λιγότερο) από τα ιστορικά υψηλά τους και ίσως το ποσοστό αυτό καλυφθεί την επόμενη εβδομάδα. Πάντως τώρα που κλείνει η χρονιά, τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έχουν τις καλύτερες αποδόσεις της τελευταίας δεκαετίας.

Τραπεζικά «ζεύγη» και η γκρίνια κάποιων ξένων για την κερδοφορία

Τα «ζευγάρια» των τραπεζικών τίτλων εμφανίστηκαν και πάλι. Χθες Αlpha, ΕΤΕ ανοδικά και Eurobank, Πειραιώς πτωτικά. Όσο κινούνται έτσι, τόσο ο τραπεζικός κλάδος δεν θα μπορεί να βοηθήσει στην άνοδο του Γενικού Δείκτη. Αντίρροπες δυνάμεις που αλληλοεξουδετερώνονται. Νομίζω ότι, παρά την προσπάθεια που γίνεται για τη μείωση των NPLs και NPEs, οι ξένοι επενδυτές και αναλυτές στέκονται ιδιαίτερα στην -ακόμη- ασθενική κερδοφορία. Μόλις αρχίσουν να μοιράζουν μερίσματα, θα σταματήσουν να γκρινιάζουν και αυτοί.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Κατά 2,3 φορές υπερκάλυψε η ζήτηση την έκδοση του 7ετούς ομολόγου με ρήτρα αειφορίας της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την άντληση έως 300 εκατ. ευρώ. Το επιτόκιο των ομολογιών διαμορφώθηκε τελικώς στο 2,30% ετησίως, όπως αναμενόταν άλλωστε. Το ερώτημα κάποιων «γιατί να αγοράσει ένας επενδυτής εταιρικό ομόλογο με απόδοση χαμηλότερη του πληθωρισμού» ερμηνεύεται εύκολα. Οι μεν θεσμικοί επενδυτές αναζητούν τέτοιου είδους μακροπρόθεσμα ομόλογα σε σχέση με τα κρατικά ομόλογα που υποαποδίδουν, οι δε ιδιώτες επενδυτές γιατί πού θα βρουν τέτοια απόδοση με μειωμένο ρίσκο, όταν οι προθεσμιακές καταθέσεις δίνουν πλέον μόλις 0,1% στα 100.000 ευρώ. Οι ίδιες οι τράπεζες έπαιρναν τηλέφωνο πελάτες τους για να μπουν στην έκδοση.

ΕΛΠΕ

Στο πλαίσιο της διαδικασίας πώλησης της ΔΕΠΑ Υποδομών Α.Ε., οι πωλητές ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε. και ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. υπέγραψαν χθες τη σύμβαση πώλησης του συνόλου των μετοχών της παραπάνω εταιρείας στην Italgas SpA, αντί συνολικού τιμήματος ύψους 733 εκατ., με την αναλογία της συμμετοχής της «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ» (35%) να ανέρχεται στα 256 εκατ. Επίσης εγκρίθηκε από την έκτακτη γενική συνέλευση η διάσπαση της εταιρείας με απόσχιση του κλάδου διύλισης, εφοδιασμού και πωλήσεων πετρελαιοειδών και πετροχημικών με σύσταση νέας εταιρείας. Σημαντική εξέλιξη που έχει πολλαπλές θετικές επιπτώσεις για τον όμιλο τόσο σε επίπεδο μείωσης λειτουργικού κόστους με ανεξαρτητοποίηση της παραγωγής από την πώληση όσο και σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας.

SATO

Βελτίωση των μεγεθών της στο 9μηνο ανακοίνωσε η SATO, αλλά στέκεται σε δύο δεδομένα. Πρώτον, αναμένει την απόφαση του Πρωτοδικείου σχετικά με τη συμφωνία εξυγίανσής της, την επικύρωση της οποίας κατέθεσε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών προς επικύρωση. Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών δεν προέβη σε απόφαση επί του αιτήματος της εταιρείας, η οποία αναμένεται να εκδοθεί προσεχώς. Το δεύτερο είναι η επισήμανση ότι παρατεταμένη διάρκεια της πανδημίας (Covid-19) ή τυχόν επιβολή περαιτέρω περιοριστικών μέτρων για την εξάπλωσή της, ενδεχομένως να έχει ουσιώδεις αρνητικές συνέπειες στη λειτουργία βασικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου του κλάδου των επίπλων γραφείων και σπιτιού σε έκταση και σε βαθμό που επί του παρόντος δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν ή να ποσοτικοποιηθούν. Ας μην ξεχνάμε ότι η ζήτηση για έπιπλα γραφείου είναι ελαστική και άκρως συνδεδεμένη με νέες επιχειρήσεις, κίνηση στο real estate (νέα γραφεία) και γενικότερα ρυθμούς ανάπτυξης.

ΟΤΕ

Μικρό διάλειμμα έκανε χθες η μετοχή του ΟΤΕ (-0,12%), αλλά παραμένει πάνω από τα 16 ευρώ, δηλαδή κοντά στα υψηλά έτους. Μια εξαιρετική απόδοση κατά το β' εξάμηνο 2021 για τη μετοχή που μοίρασε και προμέρισμα. Μαθαίνουμε ότι και τα αποτελέσματα του δ' τριμήνου είναι ικανοποιητικά, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την επέκταση του ομίλου στις νέες τεχνολογίες (5G).

EXAE

Aπό τον νέο χρόνο ίσως δούμε τον νέο CEO στον όμιλο της ΕΧΑΕ. Iδιαίτερα χαμηλά έχει υποχωρήσει η κεφαλαιοποίησή του και αυτό ίσως του δίνει και περιθώρια περαιτέρω ανόδου εάν κινηθεί και η χρηματιστηριακή αγορά. Ακούγονται και πάλι σενάρια περί πιθανής μελλοντικής πώλησης του ομίλου, αλλά νομίζουμε ότι εδώ θα βάλει βέτο το υπουργείο Οικονομικών που θέλει το χρηματιστήριο ως εργαλείο ανάπτυξης, αλλά και οι τραπεζίτες που θέλουν να ελέγχουν το «μαγαζί».

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα