Νέα
  • ΓΔ: 1026.33 +0.15%
  • Τζίρος: 39,41 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Eκτίναξη στις 918,41 μονάδες με αυξημένες συναλλαγές

Κόντρα στην συσσώρευση των ξένων αγορών κινήθηκε το ελληνικό χρηματιστήριο κατά τη σημερινή συνεδρίαση. Ενώ οι ξένες αγορές διόρθωναν, λόγω της αποκόμισης των βραχυπρόθεσμων κερδών από τα ιστορικά υψηλά στα οποία είχαν βρεθεί και εν αναμονή του κύματος αυξήσεως επιτοκίων από την FED, το ελληνικό χρηματιστήριο κινήθηκε άκρως επιθετικά σε άνοδο και όγκο συναλλαγών και με τοποθετήσεις σε μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης (ιδιαίτερα σε τράπεζες, Coca Cola, Jumbo).

Ο Γενικός Δείκτης ξεπέρασε μέσα στην πρώτη ώρα της συνεδρίασης τις 910 μονάδες και λίγο αργότερα τις 920 μονάδες. Τελικά, το ενδοσυνεδριακό trading οδήγησε τις μετοχικές αποτιμήσεις σε χαμηλότερη άνοδο, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κλείσει στις 918,41 μονάδες με άνοδο 1,32%.

Ανεξάρτητα από το τελικό θετικό κλείσιμο, η πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας σηματοδοτείται από τις ελπίδες για θετική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τους θεσμούς και τις προσδοκίες για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας (αξιόχρεο) από την FITCH την Παρασκευή.

Εάν προκύψει θετική εξέλιξη, τότε ανοίγει ο δρόμος για την έκδοση νέου ελληνικού ομολόγου μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, ενώ θα αποτελέσει ένα βήμα προς την επενδυτική βαθμίδα.

Η εκτίναξη των τραπεζικών μετοχών και η συνοδεία των μη χρηματοοικονομικών blue chips

Την ανοδική τάση στην συνεδρίαση καθοδήγησαν ο τραπεζικός κλάδος και ακολούθησαν και τα περισσότερα μη χρηματοοικονομικά blue chips με αυξημένες συναλλαγές. Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 918,41 μονάδες με άνοδο 1,32%.

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 99,7 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 86 έκλεισαν ανοδικά και οι 37 πτωτικά. Το ισοζύγιο κερδισμένων / χαμένων απεικονίζει πλήρως τη δυναμική τάση για τη σημερινή ημέρα τουλάχιστον.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) αυξήθηκε κατά 1,55% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) μόλις κατά 0,2 %. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι κλάδοι των Τραπεζών (3,9%), με σημαντική άνοδο και στις 4 συστημικές τραπεζικές μετοχές, Προσωπικών-Οικιακών προιόντων (3,11%) λόγω Jumbo, Tροφίμων-Ποτών (2,44%) λόγω Coca Cola HBC. Tην μεγαλύτερη υποχώρηση κατέγραψαν οι κλάδοι των Ταξιδιών-Αναψυχής (-0,85%), Υγείας (-0,6%), Τεχνολογίας (-0,51%).

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών (αριθμητικά) ήταν Alpha Bank (24 εκατ. ευρώ περίπου), Εθνική Τράπεζα (13,8 εκατ. ευρώ), Eurobank (10 εκατ. ευρώ), η ΔΕΗ (8,5 εκατ. ευρώ) και ο ΟΤΕ (7,33 εκατ. ευρώ).

Η νέα πρόσκληση είναι η παγίωση της ανοδικής κίνησης

Με δεδομένο ότι οι ευρωπαϊκές αγορές βρίσκονται σε φάση συσσώρευσης από την προηγούμενη εβδομάδα, οι επενδυτές αναζητούν νέες προκλήσεις και το ελληνικό χρηματιστήριο ίσως να αποτελέσει μία εξ' αυτών, ειδικά εάν έχουμε αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από την FITCH.

Το ζητούμενο για τις επόμενες συνεδριάσεις της εβδομάδας θα είναι να μπορέσει το ελληνικό χρηματιστήριο να δημιουργήσει μία ισχυρή στήριξη πάνω από τις 905 μονάδες και εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν να συνεχιστεί το τραπεζικό ράλι και η ανάκαμψη των υπόλοιπων blue chips. Ο στόχος υπέρβασης των 920 μονάδων είναι άμεσα επιτεύξιμος και πλέον η αγορά ανεβάζει τον πήχη για τις 930 μονάδες.

Διεθνείς αγορές – Προβληματίζουν οι αυξήσεις επιτοκίων

Οι αμερικανικές αγορές διορθώνουν από τα ιστορικά υψηλά που είχαν βρεθεί την προηγούμενη εβδομάδα μετά και τις προβλέψεις ότι οι αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων θα φτάσουν τις 4 μέσα στο 2022.

Στην ίδια λογική (και αυτές σε ιστορικά υψηλα) κινούνται και οι ευρωπαϊκές αγορές.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ