Νέα
  • ΓΔ: 912.9 +0.11%
  • Τζίρος: 33,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η τραπεζική αφύπνιση και οι δύο άξονες της αισιοδοξίας

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Οι ευρωπαικοί χρηματιστηριακοί δείκτες φάνηκαν πιο ευάλωτοι στην διόρθωση από τους αμερικανικούς. Στην ΕΕ και στα περιφερειακά κράτη θεωρούν ότι το ευρωπαϊκό tapering θα λειτουργήσει πολύ πιο αρνητικά για τις οικονομίες σε σχέση με το αμερικανικό για την αμερικανική οικονομία.

Επιπλέον, θα πλήξει ιδιαίτερα τα κρατικά ομόλογα που είχαν κάνει ράλι προ διετίας. Πάντως, με τους 5 μεγαλύτερους χρηματιστηριακούς δείκτες (DAX, CAC, AEX, MIB και ΙΒΕΧ) να κινούνται σε ιστορικά υψηλά, η διόρθωση ήταν αναμενόμενη. Για να αποθερμανθεί το σύστημα.

Αμερικανικές αγορές

Ούτε μία, ούτε δύο, ούτε τρεις, πάνω από 4 αυξήσεις επιτοκίων βλέπει η JP Morgan (o CEO της) στην αμερικανική οικονομία. Μία εξέλιξη που δείχνει αφενός την τεράστια ρευστότητα που υπάρχει στο σύστημα και πρέπει να την «στραγγίξουν» και αφετέρου κάποιοι παλαιότεροι θυμούνται τις κακές εποχές της δεκαετίας του '70 με τον στασιμοπληθωρισμό και ανατριχιάζουν... σύγκορμοι.

Χθες, πάντως, στο στόχαστρο είχαν μπει οι τεχνολογικές μετοχές, πολλές εκ των οποίων είχαν διαμορφώσει τριψήφιους πολλαπλασιαστές κερδών (p/e).

Γενικός Δείκτης

Κόντρα στο διεθνές κλίμα της διόρθωσης κινήθηκε χθες το ελληνικό χρηματιστήριο σε μία τραπεζική αφύπνιση που είχε προετοιμαστεί από την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Γενικός Δείκτης όχι μόνο έσπασε τις 910 μονάδες, αλλά ξεπέρασε ενδοσυνεδριακά και τις 920, για να κλείσει τελικά στις 918. Πάντως, ας μην πανηγυρίζουμε ακόμη, γιατί ίσως στις επόμενες συνεδριάσεις να ακολουθήσουμε κι εμείς το κλίμα των ξένων αγορών με καθυστέρηση.

Δύο πράγματα μας έδωσαν αισιοδοξία χθες: Το ισοζύγιο κερδισμένων / χαμένων ήταν έντονα θετικό (αναλογία 3 ανοδικές μετοχές / 1 πτωτική) και η αξία συναλλαγών εκτινάχθηκε κοντά στα 100 εκατ. ευρώ.

Τράπεζες

Σας το είχαμε επισημάνει από το προηγούμενο σχόλιο ότι ο τραπεζικός κλαδος θα δρέψει φέτος τα οφέλη από την εξυγίανσή του.

Αν οι εξελίξεις με την πανδημία και τον πληθωρισμό είναι ήπιες και προβλέψιμες, ίσως τα οργανικά αποτελέσματα που θα δείξουν οι ελληνικές τράπεζες να είναι τα καλύτερα της δεκαετίας 2011-2021.

FTSE Large Cap

Η χθεσινή συνεδρίαση ήταν η συνεδρίαση της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Ολο το επενδυτικό ενδιαφέρον εστιάστηκε κυρίως σε 10 μετοχές. Οι 4 τραπεζικές, η Coca Cola HBC, η Jumbo, o Mυτιληναίος, ο ΟΤΕ, o Titan International και η Τερνα Ενεργειακή.

«Σεσημασμένοι» όλοι τους...

Eurobank

Παραμένει σε ανοδικό κανάλι η μετοχή της Eurobank εδώ και δύο εβδομάδες περίπου και έχει προσεγγίσει τα επίπεδα του 1 ευρώ. Πολύ ισχυρό ψυχολογικό φράγμα αυτό...

Εάν υπάρξει κάποια διορθωσούλα σήμερα ή αύριο ας μην ανησυχήσετε οι επενδυτές της. Υπάρχουν οι δυνατότητες υπέρβασης.

Alpha Bank

Σας είχαμε επισημάνει ότι στα 1,05 ευρώ κάποιοι αγόραζαν με «κλειστά μάτια» Alpha Bank. Δεν πέρασαν μερικές συνεδριάσεις και η μετοχή έφτασε αισίως στα 1,15 ευρώ, δημιουργώντας και προοπτικές για περαιτέρω άνοδο. Oσοι πιστοί προσέλθετε...

ΟΠΑΠ

«Αδειασε» κάποιους πρώιμους αγοραστές η μετοχή του ΟΠΑΠ, καθώς μετά την αρχική ανοδική κίνηση πέρασε σε αρνητικό έδαφος.

Αυτοί που αγοράζουν, πάντως, τοποθετούνται με μακροπρόθεσμο χαρακτήρα.

ΔΕΗ

Ξεκάθαρα πτωτική ήταν η χθεσινή συνεδρίαση της μετοχής της ΔΕΗ. Για κάποιον άγνωστο λόγο, είχαμε ρευστοποιήσεις και από εγχώριους και από ξένους επενδυτές και η μετοχή υποχώρησε κάτω από τα 9 ευρώ.

Πάντως, ακούσαμε ότι εάν υποχωρήσει κι άλλο θα βγουν αγοραστές. Καθοριστικό σημείο, η τιμή που έγινε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Premia: Ομολογιακό δάνειο

Πολύ καλή κίνηση για την μετοχή της Premia που έκλεισε με σημαντική άνοδο και όγκο συναλλαγών. Η Premia Properties ανακοίνωσε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου, ποσού έως 100.000.000, με ελάχιστο ποσό τα 75.000.000, με διάρκεια πέντε ετών.

Σκοπός της εν λόγω έκδοσης είναι η αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού, η χρηματοδότηση επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία και η κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών του ομίλου της Εταιρείας σε κεφάλαιο κίνησης.

Παπουτσάνης

Για έκτη συνεχόμενη χρονιά, η Παπουτσάνης ΑΒΕΕ ανακοινώνει υψηλή διψήφια αύξηση του κύκλου εργασιών, που διαμορφώνεται σε 34% για το 2021, επιβεβαιώνοντας τη σταθερά ανοδική της πορεία. Συγκεκριμένα, το σύνολο των πωλήσεων για τη χρήση του 2021 ανήλθε σε 54,8 εκατ. ευρώ, έναντι 40,8 εκατ. ευρώ το 2020.

Επιπλέον, οι εξαγωγές της Παπουτσάνης καταγράφουν σημαντική αύξηση 70% σε σχέση με το 2020 και ανέρχονται σε 34 εκατ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 62% του συνολικού κύκλου εργασιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 21% των συνολικών εσόδων προέρχεται από πωλήσεις επωνύμων προϊόντων της Παπουτσάνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, το 13% από πωλήσεις στην ξενοδοχειακή αγορά, το 49% από παραγωγές προϊόντων για τρίτους και το 17% από βιομηχανικές πωλήσεις σαπωνομαζών.

Δίκη της Folli-Follie

Ξεκίνησε η δίκη της Folli-Follie χθες και ο γνωστός δικηγόρος κ. Γ. Κυριακόπουλος (με διαχειριστική πορεία και στο ΙΚΑ ΑΕΔΑΚ παλαιότερα) εκπροσώπησε 115 ζημιωθέντες επενδυτές μέλη της Ένωσης Ελλήνων Επενδυτών.

Hταν η πρώτη ένωση επενδυτών που είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά το 2018 ενώπιον του εισαγγελέα δίωξης οικονομικού εγκλήματος.

ETE: Premium Banking ομόλογα

Το 2021 κατεγράφη σημαντική μεταβλητότητα των μακροπρόθεσμων επιτοκίων των Κρατικών Ομολόγων, καθώς η σημαντική άνοδος το 1ο τρίμηνο, λόγω της ισχυρής δημοσιονομικής στήριξης και των προσδοκιών για αδιάκοπα υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, μετριάστηκε από τις συνεχιζόμενες καθοδικές αναθεωρήσεις της πορείας της παγκόσμιας οικονομίας, λόγω των μεταλλάξεων Δέλτα και Ομικρον.

Για την ευρωζώνη η έκθεση της ΕΤΕ προβλέπει:

  • τα ομόλογα του πυρήνα της ευρωζώνης παραμένουν ελκυστικά ως επένδυση «ασφαλούς καταφυγίου»,
  • υποστηρικτική νομισματική πολιτική από την ΕΚΤ (νέος γύρος επαναγοράς ομολόγων μέχρι το Μάρτιο του 2022),
  • υψηλές αποτιμήσεις έναντι των μακροπρόθεσμων θεμελιωδών στοιχείων (ανάπτυξη, προσδοκώμενος πληθωρισμός), και
  • αναμένονται ελαφρώς υψηλότερα επιτόκια (χαμηλότερες τιμές) από τα τρέχοντα επίπεδα.

 

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας. 
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ