Νέα
  • ΓΔ: 878.76 -0.46%
  • Τζίρος: 43,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Επέστρεψε στα προ πανδημίας επίπεδα - Στις 934,61 μονάδες ο ΓΔ

Χρηματιστήριο
Πηγή: Intimenews

Στα επίπεδα των τελών Ιανουαρίου 2020, δηλαδή, πριν ξεκινήσει η περιπέτεια του covid, επέστρεψε σήμερα ο Γενικός Δείκτης, που έκλεισε στις 934,61 μονάδες με άνοδο 1,76%.

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά κινείται από τις αρχές του χρόνου (και ειδικά στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις) έντονα ανοδικά, με υψηλούς όγκους συναλλαγών, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχουν εισροές εγχώριων και ξένων κεφαλαίων.

Χθες είχαμε σχεδόν 100 εκατ. ευρώ συναλλαγές και σήμερα φτάσαμε στα 116 εκατ. ευρώ συναλλαγές, εκ των οποίων τα 54 εκατ. (δηλαδή περίπου το 48%) στις 4 συστημικές τραπεζικές μετοχές, που έδωσαν και την μεγαλύτερη ώθηση στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.

Μαζί με τις τραπεζικές μετοχές κινήθηκαν ανοδικά και τα περισσότερα blue chips από τον δείκτη FTSE Large Cap, επιβεβαιώνοντας το ανοδικό κανάλι στο οποίο βρίσκεται το ελληνικό χρηματιστήριο.

Από την αρχή της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης έπιασε επίπεδα άνω των 920 μονάδων, για να κορυφωθεί η άνοδος προς το τέλος της συνεδρίασης, όταν και έκλεισε στις 934,61 μονάδες, ελάχιστα χαμηλότερα από τα υψηλά ημέρας.

Στην σημερινή άνοδο της πλειονότητας των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης συνετέλεσαν αφενός οι ευρωπαικές εξελίξεις, με το σύνολο των ευρωπαικών αγορών (ΕΕ και Βρετανία) να κινούνται έντονα ανοδικά γεγονός που παραπέμπει σε κάποιες θετικές ανακοινώσεις από την πλευρά της ΕΚΤ και της Επιτροπής και αφετέρου, εξαιτίας των προσδοκιών της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς από την επικείμενη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την FITCH την Παρασκευή, που δημιουργεί μεγαλύτερες προσδοκίες για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2022.

Η αξία συναλλαγών έφτασε, όπως αναφέραμε, στα 116,7 εκατ. ευρώ που είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων μηνών, εάν αφαιρέσουμε κάποιες συνεδριάσεις που είχαμε εν μέσω αυξήσεων μετοχικών κεφαλαίων.

Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν, οι 80 έκλεισαν ανοδικά και οι 37 πτωτικά. Ο δείκτης FTSE Large Cap αυξήθηκε κατά 2,10% και ο δείκτης Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) κατά 1,2%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (3,32%) λόγω Jumbo, των Τραπεζών (3,11%) με ταυτόχρονη ισχυρή άνοδο και στις 4 τραπεζικές μετοχές, των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (3,1%) λόγω ΕΧΑΕ, Ταξιδιών-Αναψυχής (2,8%), Πετρελαίου-Αερίου (2,22%), Τηλεπικοινωνιών (2,12%) με τον ΟΤΕ να συνεχίζει να είναι ισχυρός.

Πτωτικά κινήθηκαν οι κλάδοι Υγείας (-0,2%), Εμπορίου (-0,10%). Οι μετοχές με τις υψηλότερες συναλλαγές ήταν οι Alpha Bank (24,9 εκατ. ευρώ), ΟΤΕ (15 εκατ. ευρώ), ΕΤΕ (14,5 εκατ. ευρώ), ΟΠΑΠ (13,4 εκατ. ευρώ).

Τεχνικά, οι επόμενες πιθανότητες είναι ή να συσσωρεύσει ο Γενικός Δείκτης πάνω από τα επίπεδα των 925 μονάδων ή να συνεχίσει το ράλι προς τις 950 μονάδες μέχρι την Παρασκευή (περίπου 2% από τα παρόντα επίπεδα) εν αναμονή της απόφαση της FITCH. Ολα αυτά κάτω από το θετικό επενδυτικό περιβάλλον των ευρωπαϊκών αγορών.

Διεθνείς εξελίξεις

Ενώ οι τάσεις στις αμερικανικές αγορές είναι μικτές και πλαγιοκαθοδικές, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν στην συντριπτική τους πλειονότητα με έντονα ανοδικές τάσεις, δείχνοντας ότι προσδοκούν εξελίξεις από την ΕΚΤ, αλλά και τους πολιτικούς θεσμούς της Ευρωζώνης σε θέματα που σχετίζονται και με τη χρηματοδότηση και με το χρέος.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ