Νέα
  • ΓΔ: 916.07 +0.63%
  • Τζίρος: 36,34 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Το «ελατήριο» της Alpha Bank, η αντίδραση της Ελλάκτωρ και η επιστροφή της ΔΕΗ

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Συνεδρίαση δύο ταχυτήτων στον Dow Jones και στον S&P 500 χθες. Πρώτα πτώση μέχρι 300 μονάδες (περίπου 0,7%), εξαιτίας της ανόδου των επιτοκίων στις πιστωτικές κάρτες και συνέχεια μεταστροφή και άνοδο λόγω της ομιλίας Τζερόμ Πάουελ (FED) στη Γερουσία.

Ο Πάουελ υποσχέθηκε να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό σε κατάθεσή του ενώπιον Αμερικανών γερουσιαστών για την έγκριση της δεύτερης θητείας του ως επικεφαλής της Fed. Κατά την έναρξη της κατάθεσής του στην Επιτροπή Τραπεζών της Γερουσίας, τόνισε ότι η ταχύτατη ανάκαμψη της οικονομίας από την πανδημία «δημιουργούσε επίμονες ανισορροπίες ανάμεσα στην προσφορά και τη ζήτηση και διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες και ως εκ τούτου οδήγησε σε αυξημένο πληθωρισμό».

Eυρωπαικές αγορές: Σταθερές στην άνοδο

Εντονα και μαζικά ανοδικές ήταν οι ευρωπαικες αγορές (ΕΕ και Βρετανία) κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Οι επενδυτές θεωρούν ότι τα ευρωπαικά κράτη θα έχουν και φέτος μία καλή χρονιά, παρά τις αντιξοότητες από την μετάλλαξη Ομικρον και ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει το πρόγραμμα χρηματοδοτήσεων πριν ξεκινήσει τις αυξήσεις επιτοκίων.

Οι χρηματιστηριακοί δείκτες στις μεγαλύτερες αγορές έχουν επιστρέψει πάλι κοντά στα ιστορικά υψηλά. Φαίνεται ότι ο Ιανουάριος θα είναι ένας καλός μήνας.

Εταιρικά ομόλογα: Σπρώχνονται να προλάβουν τις αυξήσεις επιτοκίων

Ξεπέρασαν τα 100 δισ. δολάρια οι εκδόσεις στις πρώτες ημέρες του χρόνου, σύμφωνα με τους Financial Times. Πρόκειται για μία πρωτοφανή ζήτηση κεφαλαίων από τις επιχειρήσεις για δύο βασικούς λόγους.

Πρώτος είναι οι αυξημένες ανάγκες των επιχειρήσεων και ο δεύτερος, και βασικότερος, είναι ότι οι επιχειρήσεις «σπρώχνονται» για να προλάβουν να δανειστούν με χαμηλά επιτόκια και να αποφύγουν τις αυξήσεις επιτοκίων που έχουν ανακοινωθεί.

Blackrock: Πιστή στις μετοχές

Η Blackrock θεωρείται ίσως ο μεγαλύτερος επενδυτικός οίκος στα αμοιβαία κεφάλαια. Κύριο χαρακτηριστικό του το ότι δίνει τις τάσεις στις συλλογικές επενδύσεις.

Σε πρόσφατη έκθεσή της επισημαίνει ότι παραμένει overweight στις μετοχές, παρακολουθώντας, ωστόσο, στενά την αντιμετώπιση από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, αλλά και τις αγορές, της τρέχουσας ανόδου του πληθωρισμού, για πιθανά λάθη πολιτικής. Ετσι προτείνει τις αγορές μετοχών όταν οι τιμές διορθώνουν.

Γενικός Δείκτης

Περιμέναμε να δούμε μία ανοδική συνεδρίαση, αλλά αιφνιδιαστήκαμε θετικά. Οχι, δεν θα σταθούμε πάλι στις 930 μονάδες, αλλά θα σταθούμε στα 116 εκατ. ευρώ συναλλαγές.

Αυτές δείχνουμε ότι υπάρχουν σημαντικές εισροές κεφαλαίων από εγχώριους θεσμικούς και ιδιώτες αλλά και από ξένα funds. To ζητουμενο στην σημερινή συνεδρίαση είναι να σταθεροποιηθεί ή να συσσωρεύσει πάνω από τις 925 μονάδες ο Γενικός Δείκτης και μέχρι το τέλος της εβδομάδας να φτάσει στις 950 μονάδες.

Να θυμίσουμε ότι την Παρασκευή το βράδυ περιμένουμε τους «χρησμούς» της FITCH. Ελπίζω μόνο να μην μας... παρακάμψει, όπως έκαναν τον Οκτώβριο η S&P και το Νοέμβριο η Moody's.

Τράπεζες

Η εκτίναξη των τραπεζικών μετοχών «φώναζε» από το Δεκέμβριο. Τότε εναλλάσονταν στην άνοδο και ταυτόχρονα συσσώρευαν για να εκτιναχθούν. Είχαν έρθει θετικές ειδήσεις με τις τιτλοποιήσεις, επαινετικές εκθέσεις ξένων οίκων και έμενε μόνο να εκτοξευτούν οι μετοχές.

Αυτό έγινε τώρα και με μεγάλους όγκους. Περιμένουμε να δούμε τη σημερινή αντίδραση, εάν, δηλαδή, θα υπάρξει διόρθωση ή εάν θα συνεχίσουν σε υψηλότερα επίπεδα.

Alpha Bank

Αντίδραση πιεσμένου ελατηρίου είχε η μετοχή της Alpha Bank. Aπό τα υπερπουλημένα επίπεδα του 1,05 πριν από μία εβδομάδα, βρέθηκε στα 1,2 ευρώ χθες και με προοπτικές περαιτέρω ανόδου.

Σε ό,τι αφορά τους ξένους επενδυτές, τα Greek desks την έχουν στις πρώτες επιλογές.

Eurobank

Σταθερά ανοδική η μετοχή της Eurobank, έσπασε μετά από καιρό τα επίπεδα-ορόσημο του 1 ευρώ. Θα τα κρατήσει σήμερα; Θα κινηθεί περαιτέρω ανοδικά προς τα 1,05; Θα φανεί στο τέλος της συνεδρίασης.

Πάντως, οι περισσότερες εκθέσεις ξένων οίκων έδιναν τιμές στόχους πάνω από τα 1,10 ευρώ.

ΟΤΕ

Προσεγγίζει τα επίπεδα των 17 ευρώ και πλέον κάποιοι αναρωτούνται εάν βρίσκεται κοντά στο fair value ή κινείται πάνω από την «δίκαιη τιμή». Ο ΟΤΕ έχει μεγάλο προγραμμα επενδύσεων και πολλές ψηφιακές φιλοδοξίες.

ΔΕΗ

Επέστρεψε πάνω από τα 9 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ. Στο χθεσινό Καγκελάριο είχαμε εκτιμήσει ότι κάτω από τα 9 ευρώ θα βγάλει αγοραστές η μετοχή.

Τώρα πού θα φτάσει; Νομίζουμε ότι σιγά σιγά θα δημιουργήσει μία καλή κίνηση προς τα 9,2 ευρώ.

Ελλάκτωρ

Μετά από μία παρατεταμένη περίοδο εσωστρέφειας και πλαγιοκαθοδικής κίνησης, η μετοχή της Ελλάκτωρ αντέδρασε ανοδικά πάνω από τα 1,38 ευρώ. Περιμένουμε εξελίξεις από διάφορα έργα, αλλά και από τις κινήσεις των θυγατρικών της.

Εισηγμένες ασφαλιστικές: ΕΥΠΙΚ και ΙΝΛΙΦ

Δεν γνωρίζουμε εάν ήταν σύμπτωση, αλλά μέσα στη λίστα με τις μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο βρέθηκαν οι δύο εισηγμένες ασφαλιστικές. Η Ευρωπαική Πίστη κατέγραψε άνοδο 6,14% με 50 χιλ. τεμάχια και η Interlife είχε άνοδο 4,95% με 12,5 χιλ. tεμάχια.

Γενικότερα, γνωρίζουμε ότι υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στον ασφαλιστικό κλάδο μετά τις κατακλυσμιαίες εξαγορές και συγχωνεύσεις των θυγατρικών ξένων πολυεθνικών κατά την περίοδο 2020-2021.

EPSILON NET

Eχει πάρει φόρα η Epsilon Net με τις εξαγορές. Χθες ανακοίνωσε την 3η εξαγορά σε διάστημα 5μηνών. Απέκτησε το 100% στην εταιρία με την επωνυμία ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΑΤΣΟΥΚΑΣ Α.Ε ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ και το διακριτικό τίτλο «CSA», η οποία δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη εξειδικευμένων λύσεων πληροφορικής και συστημάτων αυτοματισμού για φαρμακεία και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εμπορίας & διακίνησης του φαρμάκου στην Ελλάδα.

MIG: Γενική Συνέλευση με rapid test

Eκτακτη Γενική Συνέλευση με rapid test κατά την προσέλευση των μετόχων και σύσταση για εκπροσώπηση μέσω εξουσιοδοτήσεων θα συγκαλέσει η MIG. Επίσης οι επενδυτές που θέλουν να προσέλθουν θα πρέπει να κλείσουν τηλεφωνικά θέση πριν προσέλθουν στην ΕΓΣ.

Η Eκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Εταιρείας θα διεξαχθεί την Δευτέρα 17.1.2022, ώρα 11:00 π.μ., στον προκαθορισμένο τόπο συνεδρίασης σύμφωνα με την από 24.12.2021 Πρόσκληση του Διοικητικού Συμβουλίου, ήτοι στα γραφεία του ομίλου της θυγατρικής ATTICA GROUP επί της οδού Λυσικράτους αρ. 29, Καλλιθέα.

Οι προσερχόμενοι θα υποβληθούν κατά την είσοδο στο χώρο σε δωρεάν τεστ ταχείας ανίχνευσης του κορονοϊού. Νέοι καιροί, νέα ήθη...

Folli-Follie

Η Folli Follie ανακοίνωσε ότι εξεδόθη υπ’ αριθμ. 3/2022 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, δυνάμει της οποίας επικυρώνεται η από 31.12.2020 Συμφωνία Εξυγίανσης-Μεταβίβαση Επιχείρησης της Εταιρείας, όπως αυτή τροποποιήθηκε με την από 9.9.2021 συμφωνία τροποποίησης.

Η Εταιρεία θα εκδώσει νέα ανακοίνωση για την ενημέρωση των πιστωτών της και του επενδυτικού κοινού σχετικά με τα επόμενα βήματα της διαδικασίας εξυγίανσης.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας. 
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ