Νέα
  • ΓΔ: 878.76 -0.46%
  • Τζίρος: 43,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Στις 948 μονάδες με ήπια υποχώρηση ξεκίνησε ο Γενικός Δείκτης

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά γνώρισε ένα εκπληκτικό τριήμερο κατά το οποίο ο Γεν. Δείκτης αυξήθηκε κατά 5% περίπου, οι περισσότερες μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης είχαν πολυ μεγαλύτερη άνοδο, οι όγκοι συναλλαγών διπλασιάστηκαν και γενικά βρεθήκαμε ως αγορά ανάμεσα στα χρηματιστήρια με τις μεγαλύτερες αποδόσεις από την αρχή του χρόνου. Όλα αυτά υπό τις προσδοκίες της αναβάθμισης του ελληνικού αξιόχρεου και των ελληνικών τραπεζών από την FITCH που αναμένεται να ανακοινωθεί την Παρασκευή. Διατηρουμε μία επιφυλακτικότητα γιατί θυμόμαστε τι έγινε με τις S&P και Moody's τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.

Η χθεσινή συνεδρίαση εκτός από την ηπιότερη τραπεζική άνοδο , την σκυτάλη πήραν τα μη χρηματοοικονομικά blue chips (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Jumbo) ενώ διαχύθηκε το επενδυτικό ενδιαφέρον σε πολλές μετοχές της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Η αξία συναλλαγών ξεπέρασε τα 127 εκατ. Ευρώ ενώ οι 5 μεγαλύτερες συναλλαγές ανήλθαν σωρευτικά σε 70 εκατ. Ευρώ δηλαδή περίπου 55% επί των συνολικών συναλλαγών. Aυτό σημαίνει ότι πολλά κεφάλαια διαχύθηκαν και σε άλλες μετοχές μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης και έδωσαν ένα θετικό ισοζύγιο με 100 μετοχές ανοδικές / 23 πτωτικές.

Νέα άνοδος ή διόρθωση κατά τη σημερινή συνεδρίαση;

Το ζητούμενο κατά τη σημερινή συνεδρίαση είναι εάν ο Γενικός Δείκτης θα συνεχίσει πάνω από τις 950 μονάδες (είναι υψηλό ορόσημο και διάβαση για τις 1.000 μονάδες μελλοντικά) ή θα υπάρξει κάποια συσσώρευση σε χαμηλότερα επίπεδα. Μπορεί ο ενθουσιασμός χθες να ήταν μεγάλος αλλά δεν παύει κάποια χαρτοφυλάκια (θεσμικά ή ιδιωτικά) να θέλουν να αποκομίσουν τα κέρδη τους.

Αν υπάρξει διόρθωση σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, τότε η στήριξη στον Γενικό Δείκτη είναι στις 925 μονάδες. Και πάλι η προσοχή είναι εστιασμένη στις τραπεζικές μετοχές που χθες έδειξαν σημάδια κόπωσης (μικρότερη άνοδο και με πωλήσεις προς το τέλος της συνεδρίασης). Στα μη χρηματοοικονομικά blue chips οι μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ είχαν και πάλι μία καλή συνεδρίαση , οι μετοχες της ΔΕΗ και της Μυτιληναίος ανέκαμψαν ενώ η Jumbo συνέχισε έντονα ανοδικά. Βέβαια εάν υπάρξει διορθωτική κίνηση σήμερα, ίσως έχουμε αντιστροφή σεναρίων και υποχώρηση τιμών.

Πλαγιοκαθοδικές τάσεις στις ευρωπαικές αγορές

Οι ασιατικές αγορές έκλεισαν πτωτικά (λόγω αναζωπυρωση της πανδημίας στην Κίνα) και οι ευρωπαικές αγορές ξεκίνησαν πριν λίγη ώρα με πλαγιοκαθοδικές τάσεις. Χθες οι ευρωπαικοί χρηματιστηριακοί δείκτες είχαν μία καλή συνεδρίαση και κάποιοι εξ' αυτών επέστρεψαν κοντά στα ιστορικά υψηλά τους.

Ενδεχομένως σήμερα να έχουμε αποκόμιση κερδών στην Ευρώπη. Μία κίνηση εξαιρετικά λογική από την στιγμή που ούτε η πανδημία έχει εκτονωθεί, ο πληθωρισμός ανθίσταται όπως και η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους και οι χρηματιστηριακές υπεραξίες είναι

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ