Νέα
  • ΓΔ: 878.76 -0.46%
  • Τζίρος: 43,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Νέα άνοδος που συντήρησε την τάση στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Ανοδικές τάσεις παρουσιάζει ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου
Πηγή:Eurokinissi

Με νέα άνοδο 0,57% στις 955,76 μονάδες και πάλι με μεγάλο όγκο συναλλαγών συνέχισε ο Γενικός Δείκτης την έντονα ανοδική εβδομάδα που διανύουμε. Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έχει προεξοφλήσει μία θετική αξιολόγηση από την Fitch και εκμεταλλεύεται και το θετικό κλίμα που επικρατεί στις ξένες χρηματιστηριακές αγορές σε Αμερική και Ευρώπη.

Ομως οι μεγάλοι όγκοι συναλλαγών (115 εκατ τζίρος σήμερα) δείχνουν ότι έχουμε εισροές νέων κεφαλαίων από εγχώριους και ξένους θεσμικούς επενδυτές. Φαίνεται ότι κάποιοι έχουν ανακαλύψει τη «χαμένη γοητεία» της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, δηλαδή, είδαν πολύ χαμηλές αποτιμήσεις και έσπευσαν να τοποθετηθούν.

Οι θετικές εκθέσεις ξένων οίκων (σήμερα μάλιστα είχαμε και έκθεση της Fitch για τον τραπεζικό κλάδο), λειτουργούν ενισχυτικά στο κλίμα αγορών που έχει διαχυθεί στο ελληνικό χρηματιστήριο, τόσο για μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης όσο και μικρο-μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Κλειδί η αυριανή συνεδρίαση λόγω Fitch

Η άνοδος του Γενικού Δείκτη είναι ίσως η μεγαλύτερη ανάμεσα στις υπόλοιπες αγορές της Ευρωζώνης. Το ισοζύγιο κερδισμένων / χαμένων σήμερα ήταν ισορροπημένο (61 ανοδικές και 59 πτωτικές), γεγονός που δείχνει ότι το μίνι ράλι ανόδου εξαντλείται.

Η αυριανή συνεδρίαση ίσως δείξει σημάδια διόρθωσης, λένε κάποιοι αναλυτές, αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι η δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου θα κλείσει έντονα ανοδικά. Ακόμη και αν η βραδυνή (ώρα Ελλάδος) αξιολόγηση της Fitch για το ελληνικό αξιόχρεο και τις τράπεζες είναι θετική, η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά ίσως υποχωρήσει αύριο, επειδή το έχει ήδη προεξοφλήσει.

Aν η Fitch δεν αναγγείλει κάτι, τότε οι πιέσεις θα μετατεθούν τη Δευτέρα. Όμως αυτά είναι τα αρνητικά ενδεχόμενα και το ελληνικό χρηματιστήριο βιώνει την ισχυρότερη άνοδο από τον Νοέμβριο του 2020.

Η εικόνα της ανόδου

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε στις 948 μονάδες με μία ήπια διόρθωση, αλλά μέσα σε ελάχιστο διάστημα η εμφάνιση των αγοραστών τον οδήγησε προς τις 955 μονάδες και προς το μέσο της συνεδρίασης άγγιξε τις 960 μονάδες, όπου ήταν το υψηλό της συνεδρίασης.

Τελικά, έκλεισε στις 955,7 μονάδες με άνοδο 0,57%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 115,3 εκατ. ευρώ, επίπεδα αρκετά υψηλά και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 61 ήταν ανοδικές και οι 59 πτωτικές, δείχνοντας ότι συνεχίστηκε η άνοδος στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις εμφανίστηκαν πωλητές.

Ο δείκτης FTSE Large Cap είχε άνοδο 0,54% και ο δείκτης Mid Cap είχε άνοδο 0,35%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, οι Τηλεπικοινωνίες (ΟΤΕ) αυξήθηκαν κατά 2,05%, ο κλάδος πετρελαίου-αερίου (ΕΛΠΕ, Motor Oil) κατά 1,45%, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (1,55%), τα Τρόφιμα-Ποτά (coca cola HBC) κατά 0,76% και οι Τράπεζες (0,55%), με την μετοχή της Eurobank να διαφοροποιείται από την άνοδο των άλλων 3 συστημικών (και την μεγάλη άνοδο της μετοχής της Τράπεζας Αττικής) και να υποχωρεί.

Ανοδικά και οι διεθνείς αγορές

Με άνοδο ξεκίνησαν οι αμερικανικοί δείκτες χθες το απόγευμα ως αποτέλεσμα της αισιοδοξίας ότι η πανδημία βρίσκεται στο τελικό στάδιο και ότι οι επιχειρήσεις και οι οικονομίες θα καταφέρουν να επιστρέψουν σε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης το 2022 και από το 2021 και από το 2019.

Στο ίδιο ανοδικό κλίμα και οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές που απ' ό,τι δείχνουν οι στρατηγικές των ξένων οίκων, ο Ιανουάριος θα είναι ένας εξαιρετικά καλός μήνας. Ενα January Effect όπως έχουμε γράψει.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ