Νέα
  • ΓΔ: 878.76 -0.46%
  • Τζίρος: 43,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Αναμενόμενο «φρένο» στο ράλι - Στις 948 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Το τέλος της ανοδικής εβδομάδας έφερε μία ήπια διόρθωση στο ελληνικό χρηματιστήριο που για τους περισσότερους ήταν μάλλον φυσιολογική και αναμενόμενη.

Οταν μέσα σε μία εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης έχει καταγράψει τόσο μεγάλη άνοδο, με τα blue chips (τράπεζες και μη χρηματοοικονομικά) να πρωταγωνιστούν ανοδικά, είναι λογικό να υπάρξει διόρθωση.

Μάλιστα, σε προηγούμενο σχόλιο είχαμε αναφέρει το ενδεχόμενο να έχουμε ήπια διόρθωση μετά την προεξόφληση της αξιολόγησης από τη Fitch και βίαιης διόρθωσης από Δευτέρα εάν... παραλείψει να μας αξιολογήσει, κατά παρόμοιο τρόπο που έκαναν οι δύο άλλοι οίκοι (S&P και Moody's).

Διορθώνουν οι δείκτες σε Αμερική και Ευρώπη

Πτωτικά κινούνται οι μεγαλύτερες δείκτες σε ΗΠΑΕΕ και Βρετανία. H σημερινή ήπια υποχώρηση αποδίδεται και στην εικόνα που έχουν οι ευρωπαϊκές αγορές, ενώ και στην Αμερική υπάρχει ακόμη πιο βίαια διόρθωση, λόγω των φόβων για τις πληθωριστικές πιέσεις και της αποκόμισης των εβδομαδιαίων κερδών.

Μικρή υποχώρηση

Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 949,39 μονάδες (ελάχιστη διακύμανση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης) με υποχώρηση -0,67%. Η αξία συναλλαγών ήταν υψηλή μεν, αλλά αρκετά χαμηλότερα από τις προηγούμενες συνεδριάσεις, στα 84,3 εκατ. ευρώ.

Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 45 έκλεισαν ανοδικά και οι 65 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE large cap υποχώρησε κατά -0,83% και ο δείκτης FTSE Mid Cap μειώθηκε κατά -0,3%.

Ανοδικά κινήθηκαν οι κλάδοι Υγείας (2,89%), Κατασκευών (0,83%) και Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (0,09%). Τις μεγαλύτερες απώλειες είχαν οι κλάδοι των Ταξιδιών-Αναψυχής (-1,18%), Τηλεπικοινωνιών (-1,03%), Πρώτων Υλών (-1,01%) και Τραπεζών (-0,95%).

Η εβδομαδιαία μεταβολή Γενικού Δείκτη ήταν 4,73% και η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 108 εκατ. ευρώ.

Την επόμενη εβδομάδα θα δούμε εάν θα υπάρξει συσσώρευση (στήριξη στις 900-910 μονάδες) ή περαιτέρω άνοδος προς τις 1.000 μονάδες μέχρι το τέλος του μήνα.

Fitch και ξένες αγορές θα διαμορφώσουν τις συνθήκες την επόμενη εβδομάδα

Οι συνεδριάσεις από τη νέα εβδομάδα θα επηρεαστούν από τις ανακοινώσεις (εάν υπάρξουν) της Fitch για το ελληνικό αξιόχρεο και τις τράπεζες (μας είχε ήδη προϊδεάσει θετικά με την πρόσφατη έκθεσή της) και, βέβαια, τις διεθνείς εξελίξεις σχετικά με τον πληθωρισμό και το κόστος ενέργειας.

Γενικότερα, οι αγορές προς το παρόν έχουν διαψεύσει όσους έβλεπαν καταστροφές, αλλά και πάλι δεν παύουν να είναι ευάλωτες σε βίαιες διορθώσεις. Πάντως, ο Ιανουάριος είναι θετικός για τη συντριπτική πλειονότητα των αγορών ανά τον κόσμο και για τις εισηγμένες μετοχές τους.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ