Νέα
  • ΓΔ: 860.06 +1.03%
  • Τζίρος: 79,81 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

XA: H άνοδος των ευρωπαικών αγορών βοηθά στην διατήρηση Γεν. Δείκτη πέριξ των 950 μονάδων

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Ανοδικά ξεκίνησαν σήμερα οι ευρωπαικές αγορές και αυτό ίσως βοηθήσει να ξεπεραστεί η αμηχανία που δημιουργήθηκε  από την ουδέτερη αξιολόγηση (άφησε αμετάβλητο το BB) της Fitch την Παρασκευή το βράδυ. Το Σάββατο προσπαθήσαμε να δούμε πως θα 'μεταφραστεί' χρηματιστηριακά η αξιολόγηση της Fitch (που βελτίωσε όμως το outlook σε θετικό) και ο απόηχος ήταν εξαιρετικά επιφυλακτικός.

Το ζητούμενο στη σημερινή συνεδρίαση είναι να διατηρηθεί το ανοδικό momentum στο ελληνικό χρηματιστήριο έστω και εάν υπάρξει κάποια οριακή υποχώρηση του Γεν. Δείκτη.  Οι περισσότερες δεικτοβαρείς μετοχές κινήθηκαν ανοδικά κατά την προηγούμενη εβδομάδα, κατά την οποία ο Γεν. Δείκτης εκτινάχθηκε προς τα επίπεδα των 950 μονάδων. Καθοριστικός παράγοντας της προηγούμενης ανόδου αλλά ενδεχομένως και της επόμενης θα είναι οι τραπεζικές μετοχές. Η άνοδό τους σε υψηλότερα επίπεδα , 'ξεκλείδωσε' και την άνοδο στα υπόλοιπα μη χρηματοοικονομικά blue chips.

Tαυτόχρονα καταγράφηκαν μεγάλες εισροές και σε μετοχές μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης , ιδιαίτερα από εγχώριους ιδιώτες επενδυτές. Η χρηματιστηριακή έξαρση της προηγούμενης εβδομάδας φάνηκε και από την μέση ημερήσια αξία συναλλαγών που εκτινάχθηκε στα 108 εκατ. Ευρώ χωρίς να υπάρχουν τεράστια πακέτα συναλλαγών. Πολύ καλή κίνηση είχαμε σε Alpha Bank και ΕΤΕ, αφύπνιση της Πειραιώς και ισορροπία πέριξ των κρίσιμων επιπέδων του 1 ευρώ για την μετοχή της Eurobank.

Η μετοχή του ΟΤΕ παραμένει πολύ ισχυρή φτάνοντας πάνω από τα 17,1 ευρώ  (παρά την ήπια διόρθωση της Παρασκευής), ο ΟΠΑΠ είχε μίνι ράλι την προηγούμενη εβδομάδα πάνω από τα 13 ευρώ μετά από μία μακρά περίοδο συσσώρευσης, η ΔΕΗ κινείται ξεκάθαρα πάνω από τα 9 ευρώ ξανά, η Jumbo ήταν ιδιαίτερα ανοδική και λόγω διανομής μερίσματος και η μετοχή της Μυτιληναίος ξεπέρασε και πάλι τα 15,5 ευρώ και δείχνει ικανή να προσεγγίσει τα 16 ευρώ σε σύντομο διάστημα. Πολύ καλή κίνηση μετά από ένα μεγάλο διάστημα υποτονικότητας  για την μετοχή της Autohellas.

imerisia.gr/agores/hrimatistirio/32567_pos-axiologei-i-hrimatistiriaki-agora-tin-apofasi-tis-fitch

Στις 952 μονάδες ξεκίνησε ανοδικά ο Γενικός Δείκτης

Για την σημερινή συνεδρίαση εκτιμάται ότι θα υπάρξει ισορροπία και στην κίνηση των τραπεζικών μετοχών , με εναλλαγές σε πρόσημα και σε μετοχές και στα μη χρηματοοικονομικά blue chips. Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε πριν από λίγο στις 952 μονάδες με μικρή άνοδο 0,3%. Η άνοδος προέρχεται ιδιαίτερα από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Οι προσδοκίες είναι να διατηρηθεί αμείωτο το συναλλακτικό ενδιαφέρον και αυτή την εβδομάδα ούτως ώστε ο Γενικός Δείκτης να βρεθεί ακόμη πιο κοντά στις 1.000 μονάδες. Ωστόσο, την τάση θα καταδείξουν οι ξένες αγορές και οι κεντρικές τράπεζες. Στην ελληνική πραγματικότητα, το χρηματιστήριο θέλει να έχουμε μία βελτίωση της μακροοικονομικής κατάστασης και συνέχιση της επιχειρηματικής κινητικότητας. Η πανδημία έχει εισέλθει σε φάση εκτόνωσης και ίσως είναι αυτό ο βασικότερος λόγος που οι ξένες αγορές παραμένουν έντονα ανοδικές. Προσδοκούν την επιστροφή στην κανονικότητα.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα