Νέα
  • ΓΔ: 859.79 -0.03%
  • Τζίρος: 79,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Ηπια πτωτικά στις 952 μονάδες ξεκίνησε ο Γενικός Δείκτης

Στον «χορό» των αυξήσεων επιτοκίων εισέρχονται οι χρηματιστηριακές αγορές μετά την αύξηση επιτοκίων στην Κίνα που επηρέασε τα ασιατικά χρηματιστήρια.

Οι προσπάθειες μείωσης των πληθωριστικών πιέσεων έχουν ξεκινήσει και θα είναι προσπάθειες που θα κρατήσουν αρκετό διάστημα μέσα στο 2022 ή και στο 2023. Οι χρηματιστηριακές αγορές στην Ευρώπη ξεκίνησαν πτωτικά επηρεασμένες από την έναρξη του κύκλου ανόδου των επιτοκίων καταγράφοντας σημαντική υποχώρηση σε δείκτες και μετοχές.

Ήπια πτωτικά στις 952 μονάδες ξεκίνησε ο Γενικός Δείκτης

Για το ελληνικό χρηματιστήριο, μετά από μία ανοδική εβδομάδα, ίσως έρθει μία περίοδος συσσώρευσης πάνω από τις 920 μονάδες που θα είναι απόρροια αφ' ενός της έναρξης της αντιπληθωριστικής  πολιτικής (tapering , αυξήσεις επιτοκίων) και αφ' ετέρου της αποκόμισης κερδών από το προηγούμενο ράλι. 

Αντιστάθμιση στην αύξηση των επιτοκίων είναι οι ελπίδες για την μείωση των μεγάλων ελλειμμάτων και του χρέους και η εταιρική κερδοφορία.  Εάν αυτά τα μακροοικονομικά και μικροοικονομικά δεδομένα στην Ελλάδα είναι ισχυρά τότε ίσως δούμε περαιτέρω άνοδο στο ελληνικό χρηματιστήριο και την προσέγγιση μέσα στο α' εξάμηνο 2022 των 1.000 μονάδων.

Η πορεία των τραπεζικών μετοχών που έδωσε τη προηγούμενη άνοδο, θα καθορίσει και την σημερινή συνεδρίαση. Πολύ ισχυρές φάνηκαν η Alpha Bank και η Πειραιώς, η ΕΤΕ ακολούθησε ανοδικά ενώ ισορροπούσε στο 1 ευρώ η μετοχή της Eurobank. Στα μη χρηματοοικονομικά blue chips, ο ΟΤΕ παραμένει πολυ ισχυρός , ο ΟΠΑΠ έκανε ένα σημαντικό ράλι πάνω από τα 13 ευρώ ενώ η Μυτιληναίος προσέγγισε ξανά χθες τα 16 ευρώ (15,87 ευρώ έκλεισε).

Η ΔΕΗ δείχνει να ισορροπεί πάνω από τα 9 ευρώ  ενώ η Jumbo βρέθηκε πάνω από τα 14,1 ευρώ και πλέον αναμένεται να δούμε εάν η συνέχεια θα είναι ανοδική ή πτωτική. Ήπιες διορθωτικές κινήσεις είχαν οι πετρελαικές ενώ σε επιχειρηματική δραστηριότητα οι κλάδοι που ξεχωρίζουν είναι το real estate και οι υποδομές.  

Ας περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί η εβδομάδα αυτή και πως θα διαμορφωθεί η τάση στα χρηματιστήρια μετά και την έναρξη αυξήσεων επιτοκίων,  πριν προχωρήσουμε σε εκτιμήσεις για το επόμενο διάστημα. Πάντως ο Ιανουάριος όπως δείχνουν τα πράγματα θα είναι (μάλλον) ένας θετικός μήνας.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ