Νέα
  • ΓΔ: 779.68 -3.32%
  • Τζίρος: 79,28 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η «μάχη του χρέους», οι τράπεζες και η «υποτιμημένη» Cenergy

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Το «άνοιγμα» της καμπύλης επιτοκίων του δολαρίου, οι φόβοι για αύξηση επιτοκίων, τα αποτελέσματα της Goldman Sachs που ήταν χαμηλότερα των προσδοκιών και η άνοδος του πετρελαίου ήταν οι παράγοντες που πίεσαν τους αμερικανικούς χρηματιστηριακούς δείκτες σε χαμηλότερα επίπεδα.

Οι χρηματιστηριακοί παράγοντες παρατηρούν το τελευταίο διάστημα ότι αυξάνονται οι θέσεις σε «παιχνίδια» F/X, περιμένοντας ενίσχυση του δολαρίου και μετακινούνται κέρδη από μετοχές σε παράγωγα αντιστάθμισης κινδύνου. Και, βέβαια, έχουν πολλαπλασιαστεί τα κεφάλαια πάνω σε συμβόλαια εμπορευμάτων.

To ζητούμενο είναι εάν θα ξεκινήσει τώρα η αρνητική συγκυρία, ή εάν η χθεσινή πτώση ήταν απλώς ένα ξέσπασμα μετά από μία σημαντική άνοδο. Πάντως ο Dow Jones παρέμεινε κοντά στις 36.000 μονάδες και ο S&P 500 πάνω από τις 4.500 μονάδες.

Ευρωπαϊκές αγορές: Η μάχη του χρέους

Η «μάχη του χρέους» φαίνεται ότι ξεκίνησε ανάμεσα σε... Βόρειους και Νότιους. Οπου Βόρειοι είναι κυρίως οι Γερμανοί, οι Ολλανδοί, οι Αυστριακοί και τα κράτη της Κεντρικής Ευρώπης, καθώς και οι δημοκρατίες της Βαλτικής.

Οι υπόλοιποι έχουν συνταχθεί πίσω από την Ιταλία του Ντράγκι. Η Γαλλία, ως προεδρεύουσα χώρα, κρατά το ρόλο του ισορροπιστή, αλλά κλείνει το μάτι προς την Ιταλία.

Εχουμε και την ΕΚΤ με την κα Λαγκάρντ και έτσι για πρώτη ίσως τα τελευταία 10 χρόνια, η Γερμανία και οι... φίλες της είναι με την πλάτη στον τοίχο.

Χρηματιστηριακά, η πλειονότητα των ευρωπαϊκών δεικτών κινήθηκαν καθοδικά. Αλλοι βίαια και άλλοι ήπια. Οι επόμενες συνεδριάσεις θα δείξουν την τάση.

Γενικός Δείκτης

Από την προηγούμενη συνεδρίαση φαινόταν ότι θα πηγαίναμε σε διόρθωση. Αρα οι επενδυτές και οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες δεν αιφνιδιάστηκαν.

Η υποχώρηση του Γενικού Δείκτη προς τις 944 μονάδες μπορεί να θεωρηθεί και καλό και κακό. Καλό γιατί η πτώση δεν παραβίασε τεχνικές αντιστάσεις, ούτε πηρε διαστάσεις ξεπουλήματος (sell off). Kακό, γιατί χάλασε το καλό κλίμα που είχε δημιουργηθεί στο Χρηματιστήριο.

Ας κάνουμε υπομονή μέχρι το τέλος της εβδομάδας για να δούμε πώς διαμορφώνεται η βραχυπρόθεσμη τάση.

Τράπεζες

Απώλειες αντάξιες της έντασης της προηγούμενης ανόδου κατέγραψαν οι τραπεζικές μετοχές χθες. Τις μικρότερες απώλειες η Εθνική Τράπεζα (κάτι λέει και αυτό).

Η Eurobank είχε και αυτή περιορισμένες απώλειες, ίσως γιατί λειτούργησε το market making καλά προς το κλείσιμο της συνεδρίασης.

Cenergy: Μεγάλο υποθαλάσσιο έργο στη Βόρεια Θάλασσα

Γράφαμε πρόσφατα ότι η Cenergy αποτελεί μία πολύ δυναμική και εξωστρεφή εταιρεία του ομίλου Viohalco ως συνέχεια των Σωληνουργείων Κορίνθου. Η δυναμικότητα απεικονίζεται και στην πορεία της μετοχής και είναι κρίμα που δεν έχει προβληθεί καλύτερα ο όμιλος, ώστε να αποκτήσει την εμπορευσιμότητα που της αξίζει η μετοχή.

Χθες ανακοινώθηκε ότι η Hellenic Cables γίνεται ο αποκλειστικός προμηθευτής inter-array καλωδίων για το Dogger Bank, το μεγαλύτερο θαλάσσιο αιολικό πάρκο στον κόσμο, με συνολικό μήκος 900 χλμ.

Πιο συγκεκριμένα, ο κλάδος καλωδίων της ανέλαβε τη σύμβαση προμήθειας inter-array καλωδίων για το έργο Dogger Bank C από την DEME Offshore, την εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας του Ομίλου DEME. Hδη ο βασικός προμηθευτής καλωδίων για τα έργα Dogger Bank A και B και με αυτή τη σύμβαση η Hellenic Cables γίνεται ο μοναδικός προμηθευτής interarray καλωδίων για το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο.

Profile

Η Profile Software, εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού με διεθνή παρουσία ανακοίνωσε την συνεργασία της με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου. Η Τράπεζα επέλεξε το σύστημα RiskAvert, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του ευρωπαϊκού εποπτικού πλαισίου απαιτήσεων κεφαλαιακής επάρκειας (CRR 2/3 – CRD V/VI) στις περιοχές του Πιστωτικού και Λειτουργικού Κινδύνου, του Κινδύνου Ρευστότητας και των Μεγάλων Χρηματοδοτικών Ανοιγμάτων (Μ.Χ.Α.).

Η Profile γενικά φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν μεγάλο provider χρηματοοικονομικού λογισμικού στον τραπεζικό κλάδο και σε πολλές χρηματιστηριακές αγορές. Εχει κάνει σημαντικές προσπάθειες που απεικονίζονται στη μετοχή της.

Epsilon Net

Θα ενσωματώσει αποτελέσματα από τις εξαγορές που έκανε το 2021 μέσα στο 2022 (πιθανότατα στο β' εξάμηνο) και αυτά είναι άκρως θετικά όπως μαθαίνουμε. Βέβαια, και όσοι αγόραζαν την μετοχή αυτό περίμεναν.

Πάντως, σε ό,τι αφορά το software των MyData για την ΑΑΔΕ, η Epsilon Net έχει περίπου το 60% των ιδιωτών πελατών, αλλά εισέρχονται και άλλες εταιρείες που θα πάρουν μερίδια αγοράς.

Επίσης, είναι και η τιμολογιακή πλατφόρμα της ΑΑΔΕ που προτιμούν πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν έχουν αυξημένες ανάγκες.

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Πιστοποιήθηκε από την TUV Αυστρίας

Η TÜV AUSTRIA Hellas πιστοποίησε την ΔEΗ Ανανεώσιμες με τα πιο διαδεδομένα πρότυπα παγκοσμίως, που εγγυώνται την ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία του οργανισμού, τον σεβασμό στο περιβάλλον και στον άνθρωπο.

Ειδικότερα, το Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας (ISO 9001) εξασφαλίζει την υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών, ενώ το Σύστημα Περιβαλλοντικής διαχείρισης (ISO 14001) διασφαλίζει την κατάλληλη διαχείριση των περιβαλλοντικών κινδύνων και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος από τις κατασκευαστικές και εμπορικές δραστηριότητες.

Τέλος, το «Σύστημα Διαχείρισης της Υγείας και της Ασφάλειας στην Εργασία» (ISO 45001), συστηματοποιεί, ελέγχει και μειώνει τους επαγγελματικούς κινδύνους για τους εργαζομένους, τους επισκέπτες και τους προμηθευτές.

3K Investment Partners: Νέο αμοιβαίο κεφάλαια εξωτερικού

Η 3Κ Investment Partners δημιούργησε το αμοιβαίο κεφάλαιο 3K Μετοχικό Διεθνές, προκειμένου να δώσει στους πελάτες και τους συνεργάτες της αξιόπιστη πρόσβαση στην παγκόσμια μετοχική αγορά.

Το συγκεκριμένο αμοιβαίο κεφάλαιο δίνει έμφαση στην ποιότητα, τα ισχυρά θεμελιώδη στοιχεία, τη χρηστή διοίκηση και στις αποτιμήσεις των εταιρειών στις οποίες επενδύει, υιοθετώντας ένα μακροχρόνιο ορίζοντα (τουλάχιστον 5έτη).

Ακολουθεί ενεργητική διαχείριση, με σκοπό την επιλογή ενός σχετικά περιορισμένου αριθμού μετοχών εταιρειών, 30 με 60 στο πλήθος, προκειμένου να αξιοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τα ελκυστικά χαρακτηριστικά των επιλεγμένων εταιρειών.

Δεν αντιγράφει, ούτε ακολουθεί πιστά κάποιο δείκτη αναφοράς, αν και για λόγουςκ αταγραφής θέτει ως μέτρο σύγκρισης το δείκτη Bloomberg World Large & Mid Cap Net Return Index.

Allianz: Οι κίνδυνοι για τις επιχειρήσεις το 2022

Οι κίνδυνοι στον κυβερνοχώρο αποτελούν τη μεγαλύτερη ανησυχία για τις εταιρείες παγκοσμίως το 2022, σύμφωνα με το Allianz Risk Barometer. Η απειλή επιθέσεων ransomware, παραβιάσεων δεδομένων ή μεγάλων διακοπών λειτουργίας πληροφορικής ανησυχεί τις εταιρείες ακόμη περισσότερο από τη διακοπή της επιχειρησιακής δραστηριότητας και της εφοδιαστικής αλυσίδας, τις φυσικές καταστροφές ή την πανδημία Covid-19, τα οποία είχαν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις εταιρείες, το περασμένο έτος.

Τα περιστατικά στον κυβερνοχώρο κατατάσσονται στην κορυφή του Allianz Risk Barometer για δεύτερη φορά στην ιστορία της έρευνας (44% των απαντήσεων), η Διακοπή επιχειρησιακής δραστηριότητας – Business Interruption πέφτει στη δεύτερη θέση (42%) και οι Φυσικές καταστροφές στην τρίτη θέση (25%), από την έκτη το 2021.

Η Κλιματική αλλαγή ανεβαίνει στην υψηλότερη από ποτέ κατάταξή της στην έκτη θέση (17%, από την ένατη), ενώ το Ξέσπασμα της πανδημίας πέφτει στην τέταρτη θέση (22%).

Η ετήσια έρευνα για τους παγκόσμιους επιχειρησιακούς κινδύνους από την Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) ενσωματώνει τις απόψεις 2.650 εμπειρογνωμόνων σε 89 χώρες, συμπεριλαμβανομένων CEOs, Risk managers, Brokers και ασφαλιστικών εμπειρογνωμόνων.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας. 
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ