Νέα
  • ΓΔ: 869.71 +1.11%
  • Τζίρος: 1,19 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Γύρισε στο τέλος της συνεδρίασης με άνοδο 0,74%

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Ανοδικά γύρισαν οι ευρωπαικές αγορές

Στις 951,65 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης με αγορές προς το τέλος της συνεδρίασης

H ανοδική τάση στις ευρωπαϊκές αγορές μεταφράστηκε σε χρηματιστηριακή ανατροπή και στο ελληνικό χρηματιστήριο, που κινήθηκε σήμερα καλύτερα απ’ τις προσδοκίες πολλών εγχώριων αναλυτών.

Η έναρξη της συνεδρίασης ήταν ήπια πτωτική, αλλά γρήγορα ο Γενικός Δείκτης πέρασε σε θετικό έδαφος χωρίς βέβαια να καταγράψει την μεγάλη άνοδο. Κινήθηκε πέριξ των 945 μονάδων και μετά την ανοδική έναρξη των αμερικανικών αγορών πέρασε τις 950 μονάδες, για να κλείσει στις 951,65 μονάδες με άνοδο 0,74%.

Η εγχώρια χρηματιστηριακή τάση επιβράβευσε όσους είχαν προλάβει να αγοράσουν στα χαμηλά της συνεδρίασης, επιβεβαιώνοντας αυτό που πολλοί ξένοι οίκοι λένε buying the dip (αγοράζοντας στην πτώση). Στην ανάκαμψη βοήθησε και το γεγονός ότι εμφανίστηκε μεγάλη ζήτηση στην έκδοση του νέου 10ετούς ομολόγου.

Το τέλος της συνεδρίασης βρήκε το Γενικό Δείκτη κοντά στα υψηλά ημέρας στις 951,65 μονάδες με άνοδο 0,74% που προήλθε και πάλι από την θετική αντίδραση των τραπεζικών μετοχών, του ΟΤΕ, της Jumbo (έβγαλε ανακοίνωση με τα αποτελέσματα αλλά και τις εξελίξεις διεθνώς στο εμπόριο) και της Motor Oil.

O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) αυξήθηκε κατά 0,68%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (MID Cap) κατά 1,33%, γεγονός που δείχνει τη διάχυση επενδυτικών κεφαλαίων και στην ισχυρή μεσαία κεφαλαιοποίηση. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 64 εκατ. ευρώ.

Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 65 έκλεισαν ανοδικά και οι 49 πτωτικά. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι κλάδοι των οικιακών προιόντων (3,14%), πρώτων υλών (3,11%), Πετρελαίου αερίου (2,33%), Χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (1,99%) και τραπεζών (0,93%). Τη μεγαλύτερη υποχώρηση κατέγραψαν οι κλάδοι Υγείας (-3,28%), Κατασκευών-Υλικών (-0,27%).

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν Alpha Bank, ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, Eurobank και ΔΕΗ.

Στο ρυθμό των αμερικανικών δεικτών

Η άνοδος των αμερικανικών δεικτών συμπαρέσυρε και τις ευρωπαϊκές αγορές σε υψηλότερα επίπεδα. Οι τελευταίες εξελίξεις και η έντονη μεταβλητότητα δείχνουν ότι οι αγορές κεφαλαίων αναζητούν ισορροπία ανάμεσα στην επίτευξη ανάπτυξης και στην πάταξη του πληθωρισμού.

Η μεγαλη διόρθωση όχι μόνο δεν έχει έρθει ακόμη, αλλά οι επενδυτές αναζητούν κέρδη και υπεραξίες σε μετοχές που έχουν διορθώσει έστω και κατ’ ελάχιστο. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι μεγάλο ράλι κάνουν τις τελευταίες συνεδριάσεις τα εμπορεύματα (βιομηχανικά, πολύτιμα μέταλλα, πετρέλαιο) που εμφανίζονται ως «καταφύγια» στις αυξήσεις επιτοκίων.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης συσσωρεύει πέριξ των 950 μονάδων, ενώ γίνεται ισχυρότερη πλέον η στήριξη πάνω από τις 925 μονάδες.

Σε περίπτωση ανόδου, οι 1.000 μονάδες απέχουν μόλις 4,5%, αλλά για να κατακτηθούν θα χρειαστεί ένα νέο ανοδικό «κύμα» αγοραστών προς τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ