Νέα
  • ΓΔ: 860.06 +1.03%
  • Τζίρος: 79,81 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: H αντοχή των ευρωπαϊκών δεικτών και η «πτήση» της Jumbo

Πηγή: Intimenews
Πηγή: Intimenews

Οι μετοχές τεχνολογίας ήταν αυτές που υπέστησαν την μεγαλύτερη υποχώρηση κατά τη χθεσινή συνεδρίαση στις ΗΠΑ. Μια συνεδρίαση που ξεκίνησε με καλούς οιωνούς για όλους τους δείκτες, οι οποίοι, όμως, τελικά κινήθηκαν καθοδικά. Η πλαγιοκαθοδική κίνηση είναι το χαρακτηριστικό της εποχής.

Πάντως ο Dow Jones παραμένει πάνω από τις 35.000 μονάδες (ακόμη) και ο S&P 500 πάνω από τις 4.500 μονάδες. Aρα, προς το παρόν είμαστε εντάξει. Η πλαγιοκαθοδική τάση ανατρέπεται.

Εμπορεύματα

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη μετακίνηση κεφαλαίων προς τα εμπορεύματα. Ενδεικτικά, τα περισσότερα βιομηχανικά μέταλλα, πολύτιμα μέταλλα, πετρέλαιο, ζωικά προϊόντα, φυτικά προϊόντα κατέγραφαν χθες σημαντική άνοδο.

Οι επενδυτές τοποθετούνται είτε ως εναλλακτικές τοποθετήσεις των μετοχών και ομολόγων είτε ως κάλυψη κινδύνου (hedging) ενάντια στην αύξηση του κόστους.

Ευρωπαϊκές αγορές

Μπορεί να φοβούνται όλοι μεγάλη διόρθωση, κάποιοι οίκοι να σνομπάρουν τις ευρωπαϊκές μετοχές, θεωρώντας τες ευάλωτες, όμως οι ευρωπαϊκοί δείκτες παραμένουν πολύ κοντά στα ιστορικά υψηλά τους. Οσες κι αν είναι οι διορθώσεις το τελευταίο διάστημα.

Αν καταφέρουν να κλείσουν θετικά τον Ιανουάριο (January Effect), τότε θα έχουν κερδίσει πολυτιμο χρόνο απέναντι στη μάχη με την πανδημία και τον πληθωρισμό. Ο DAX παραμένει πάνω από τις 15.500 μονάδες και ο CAC κοντά στις 7.200 μονάδες.

Kοντά σε ιστορικά υψηλά και ο βρετανικός FTSE (7.600 μονάδες), παρά το γεγονός ότι τρίζει η καρέκλα του Μπόρις Τζόνσον.

Γεωπολιτικές ανησυχίες: ΝΑΤΟ-Ρωσία

Οι γεωπολιτικές ανησυχίες (ένας εύσχημος τρόπος για τις στρατιωτικές κρίσεις, τα πραξικοπήματα κ.ά.) είχαν εξαφανιστεί για χρόνια ως παράγοντες αστάθειας. Ξαφνικά από το 2018, ξεκίνησε η κόντρα ΗΠΑ-Κίνας, το 2020 η Αρμενία με το Αζερμπαιτζάν (η πύλη του φυσικού αερίου), το 2021 και 2022 η ουκρανική κρίση που δημιουργεί το άγχος πιθανής σύγκρουσης ΝΑΤΟ με Ρωσία.

Δεν είχαμε συχνά τέτοιες ανησυχίες. Δείτε την πορεία του Φυσικού Αερίου που έχει πάει.

Γενικός Δείκτης

Απρόβλεπτη ήταν η χθεσινή συνεδρίαση για το Γενικό Δείκτη. Ολα έδειχναν πριν την συνεδρίαση ότι θα κινούνταν πτωτικά, αλλά αίφνης μετά τα μισά της συνεδρίασης το αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές της υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης θέριεψε.

Τελικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε πάνω από τις 950 μονάδες, παραμένοντας σε τροχιά με τα υψηλά 7ετίας. Σχετικά χαμηλή η αξία συναλλαγών σε σχέση με τις άλλες συνεδριάσεις.

Ενδιαφέρουσες οι εισροές κεφαλαίων σε μετοχές της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, κυρίως από εγχώριους ιδιώτες επενδυτές.

Jumbo

Μπορεί να «κρούει το καμπανάκι κινδύνου» για το παγκόσμιο εμπόριο, λόγω πληθωρισμου και εφοδιαστικών προβλημάτων, όμως, η μετοχή του ομίλου «πετάει». Χθες εκανε πάλι επίδειξη δύναμης, με άνοδο άνω του 3,5%.

Η Εκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Jumbo (χθες 19.01.2022) αποφάσισε την έκτακτη χρηματική διανομή ποσού 0,3850 ευρώ ανά μετοχή (μικτό), το οποίο αποτελεί μέρος των εκτάκτων αποθεματικών από φορολογηθέντα και μη διανεμηθέντα κέρδη των διαχειριστικών χρήσεων 01.07.2016-30.06.2017 και 01.07.2017-30.06.2018.

Η καθαρή έκτακτη χρηματική διανομή, μετά την παρακράτηση φόρου 5%, όπου απαιτείται, ανέρχεται σε 0,36575 ευρώ ανά μετοχή. Και απ' ό,τι φαίνεται μπορεί να δώσει και άλλο μέρισμα εάν κρίνουμε από τις δηλώσεις του κ. Βακάκη στο δελτίο Τύπου.

Ομιλος Viohalco

Πολύ καλές μέρες διάγει επενδυτικά και επιχειρηματικά ο όμιλος Viohalco και οι θυγατρικές του. Χθες Cenergy, Viohalco, ΣΙΔΜΑ ήταν μέσα στο Top 10 της ανόδου, ενώ προχθές και την προηγούμενη εβδομάδα η ElvalHalcor είχε την τιμητική της.

Υποθέτουμε ότι εκτός από τα μεγάλα έργα που υπογράφουν οι εταιρείες, ο όμιλος ευνοείται και από την άνοδο των μετάλλων (ως τελικά προϊόντα).

Eλληνικό 10ετές ομόλογο: Μεγάλη ζήτηση

Τελικά, τα 15 δισ. που προσφέρθηκαν για το 10ετές ομόλογο, αποτελούν «ψήφος εμπιστοσύνης» για την ελληνική οικονομία, όπως συνηθίζει να λέει ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών.

Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,8% σε σχέση με το 0,75% που είχε το περσινό (λήξης 2031) 10ετές ομόλογο. Το 1,8% αποτελεί μία καλή απόδοση για τους θεσμικούς επενδυτές, καθώς εξυπηρετεί πολλούς σκοπούς, χωρίς να υπάρχει το ρίσκο της κατάπτωσης (default) όσο μας στηρίζει η ΕΚΤ.

Γι' αυτό έσπευσαν πολλές τράπεζες, ασφαλιστικές και Ταμεία από την Ευρώπη.

ΕΕΑ-Πανεπιστήμιο Πειραιά

Ενδιαφέροντα συμπεράσματα βγήκαν από την ημερίδα για την παρουσίαση της έκθεσης: «Οι επιπτώσεις της Πανδημίας Covid-19 στην επιχειρηματική συνέχεια και ανθεκτικότητα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων: ο κρίσιμος ρόλος της τεχνολογίας».

Οι ΜμΕ (μικρομεσαίες επιχειρήσεις) υιοθετούν διαφορετικό βαθμό ψηφιακών μετασχηματισμών, οι οποίοι μπορούν να συνοψιστούν σε τρεις συνιστώσες: α) ΜμΕ με υψηλό επίπεδο ψηφιακής ωριμότητας που ανταποκρίνονται στις προκλήσεις, επιταχύνοντας τη μετάβαση προς τις ψηφιοποιημένες επιχειρήσεις, β) ΜμΕ που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, αλλά χαμηλό επίπεδο ψηφιακής ωριμότητας, που αποφασίζουν να ψηφιοποιήσουν μόνο τη λειτουργία πωλήσεων και, γ) ΜμΕ που έχουν πολύ περιορισμένο ψηφιακό προγραμματισμό, αλλά υποστηρίζονται από υψηλό επίπεδο κοινωνικού κεφαλαίου. Ευρήματα μελετών υποδηλώνουν ότι οι πρακτικές καινοτομίας των ΜμΕ έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην απόδοση και την επιβίωσή τους.

Eλληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ)

Την ένταξη του Ελληνικού Συνδέσμου Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) στον ευρωπαϊκό σύνδεσμο European Energy Retailers (ERR) ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου. Ο EER αποτελεί το συλλογικό όργανο εκπροσώπησης των συνδέσμων των ανεξάρτητων προμηθευτών ενέργειας κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία.

Μέσω της συμμετοχής του στον EER, ο ΕΣΠΕΝ ενισχύει τη συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους του, για την προώθηση του ανταγωνισμού και της εύρυθμης λειτουργίας των λιανικών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο EER συμμετέχει ενεργά στο δημόσιο διάλογο στην Ευρωπαϊκή Ενωση για τη διαμόρφωση των πολιτικών που άπτονται της ενεργειακής μετάβασης, το σχεδιασμό του νομικού-ρυθμιστικού πλαισίου των ενεργειακών αγορών, και φυσικά, κατά τους τελευταίους μήνες, στην αντιμετώπιση των πρωτοφανών αυξήσεων στις χονδρεμπορικές τιμές των ενεργειακών προϊόντων.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας. 
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ