Νέα
  • ΓΔ: 860.06 +1.03%
  • Τζίρος: 79,81 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Πτώση κάτω από τις 950 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη

Χρηματιστήριο Αθηνών
Πηγή: Intimenews

Με υποχώρηση κάτω από τις 950 μονάδες ξεκίνησε σήμερα η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας εμφανώς επηρεασμένη από την έντονη μεταβλητότητα που καταγράφουν οι διεθνείς αγορές λόγω του κύματος αυξήσεων επιτοκίων, των υψηλών αποτιμήσεων και τον αυξημένο γεωπολιτικό κίνδυνο λόγω του φόβου για σύγκρουση ΝΑΤΟ-Ρωσίας στην Ουκρανία. Πτωτικά έχουν ξεκινήσει οι περισσότερες ευρωπαικές αγορές.

Στις 948 μονάδες ξεκίνησε ο Γενικός Δείκτης

Η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας θα είναι συνεδρίαση αποκόμισης κερδών από το προηγούμενο μίνι ράλι στο ελληνικό χρηματιστήριο. Επίσης μέσα στην εβδομάδα είχαμε συνεδριάσεις που ξεκίνησαν πτωτικά αλλά κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν την δυνατότητα φθηνών αγορών, με αποτέλεσμα μετοχές και δείκτες να κλείσουν είτε ήπια καθοδικά ή ακόμη και ανοδικά.

Σήμερα αναμένεται να δοκιμαστεί η αντοχή του τραπεζικου κλάδου σ' αυτά τα επίπεδα. Όχι συνολικά του κλάδου αλλά των επιμέρους 4 μετοχών συστημικών τραπεζών οι οποίες θα δείξουν κατά πόσο οι αποτιμήσεις τους ανταποκρίνονται στα μεγέθη τους ή απλώς είναι υπερτιμημένες.

Επίσης , πιθανότατα να δούμε και τις αντοχές μη χρηματοοικονομικών blue chips όπως ο ΟΤΕ που είχε μία εξαιρετική πορεία το προηγούμενο διάστημα, ο ΟΠΑΠ που βρέθηκε σε ανοδικό κανάλι, η Jumbo που ως επιβράβευση της μερισματικής πολιτικής είχε μία ανοδική  πορεία, ο Μυτιληναίος που βρέθηκε κοντά στα 16 ευρώ, η ΕΥΔΑΠ που διέκοψε το ράλι της η χθεσινή ανακοίνωση και αρκετές μετοχές από την μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση που βρίσκονται σε κλάδους που πλήττονται λιγότερο από τον πληθωρισμό όπως για παράδειγμα οι υποδομές, το real estate και άλλες.

Αναλυτές θεωρούν ότι κατά την παρούσα συγκυρία θα έχουμε βραχυπρόθεσμες ανοδικες κινήσεις και αντίστοιχα βραχυπρόθεσμες διορθώσεις. Η τάση παραμένει ήπια ανοδική , καθώς σταδιακά οι αγορές θεωρούν ότι οι μετοχικές τοποθετήσεις ίσως είναι ευκαιρίες για να αντιμετωπιστουν οι αυξήσεις επιτοκίων. Είναι δηλαδή λύση στο πρόβλημα αντί για πρόβλημα. Αυτό βέβαια θα συμβεί εάν συνεχιστεί η πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών για παροχή ρευστότητας στο σύστημα και η επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης. Αλλιώς , η κατάρρευση της ανάπτυξης θα οδηγήσει σε φαινόμενα στασιμοπληθωρισμού που ουδείς επιθυμεί. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα