Νέα
  • ΓΔ: 891.52 +0.47%
  • Τζίρος: 39,78 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: «Αρκούδες» στις αγορές - Οι τράπεζες, τα Jumbo και το νέο προϊόν της ΔΕΗ

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Είναι λίγο δύσκολο να είσαι αποστασιοποιημένος από τις χιονώδεις ελληνικές εξελίξεις και επ' απειλή πτώσης του ρεύματος και να σχολιάζεις τις διεθνείς αγορές.

Oμως, ενώ οι περισσότεροι (οι τυχεροί) βλέπαμε στην οθόνη μας τα προβλήματα της χιονοκαταιγίδας στην Αττική, οι διεθνείς αγορές έβλεπαν άλλες «αρκούδες».

Τα βασικά θέματα είναι κυρίως το ουκρανικό (δηλαδή η ευθεία σύγκρουση ΗΠΑ-Ρωσίας), η εξέλιξη του ενεργειακού κόστους και του πληθωρισμού σε Ευρώπη και Αμερική, η αναγκαιότητα πλέον αύξησης των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες, όπως ετοιμάζουν η FED και η ΕΚΤ.

Και βέβαια, και κάποιες μετοχές στις αμερικανικές αγορές που ήταν υπερτιμημένες και δεκτικές ρευστοποιήσεων. Ολα αυτά βύθισαν τη συντριπτική πλειονότητα των ευρωπαϊκών αγορών και των αμερικανικών δεικτών χθες.

S&P 500 VIX

Ο περίφημος «δείκτης φόβου», S&P 500 VIX, που ουσιαστικά δείχνει τη μεταβλητότητα των μετοχών στον S&P 500 και τον επενδυτικό φόβο, εκτοξεύθηκε χθες για πρώτη φορά μετά τον Μάρτιο 2020 (όταν ξεκίνησαν τα lockdowns) κατά 20 μονάδες και έφτασε στο ρεκόρ των 35 μονάδων. Πριν από μερικές εβδομάδες ήταν μόλις στο 18.

Ευρωπαϊκές αγορές

Ηταν έτοιμοι να «σπάσουν» από την εκτίναξη στη «στρατόσφαιρα» οι ευρωπαϊκοί δείκτες και ήρθε η κρίση της Ουκρανίας και τους προσγείωσε αρκετά βίαια.

Η πτώση αφορά το σύνολο των χρηματιστηριακών δεικτών που «κοκκίνησαν» το ταμπλό. Οι περισσότερες αγορές υποχώρησαν πάνω από 3%, ενώ οι δύο ρώσικοι χρηματιστηριακοί δείκτες υποχώρησαν κατά 6% και 9% αντίστοιχα.

Οι ελπίδες για την αποφυγή ενός πολέμου στην Ουκρανία βρίσκονται πλέον στις τελευταίες διπλωματικές επαφές Γαλλίας, Γερμανίας, Ρωσίας και Ουκρανίας στο Παρίσι. Βέβαια, αυτό που περιμένουν όλοι είναι η κυοφορούμενη συνάντηση Μπάιντεν – Πούτιν.

Ουκρανία 2022, όπως Kούβα 1963

Η ιστορία με την Ουκρανία 2022 θυμίζει στους παλαιότερους ή στους νεώτερους σινεφιλ, την περίπτωση της κρίσης του Κόλπου των Χοίρων το 1963 στην Κούβα. Τότε ο Χρουτσώφ ήθελε να βάλει πυρηνικούς πυραύλους «μέσα στην αυλή» των ΗΠΑ , στην Κούβα που απέχει 90 ν.μ από το Μαιάμι. Η πολεμική κρίση αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή, αφού ο Κένεντι ήταν έτοιμος για πόλεμο.

Σήμερα συμβαίνει το ίδιο σενάριο με ανάποδους πρωταγωνιστές. Οι ΗΠΑ (ΝΑΤΟ) έχουν μπει στην «αυλή» της Ρωσίας και οι Ρώσοι απειλούν με αντίποινα. Η ιστορία επαναλαμβάνεται ως τραγωδία.

Ας ελπίσουμε ότι και αυτή η κρίση θα εκτονωθεί όπως έγινε πριν από 59 χρόνια.

Ελληνικό Χρηματιστήριο: Kανείς δεν ήξερε μέχρι αργά το βράδυ για τη συνεδρίαση

Μέχρι τις 10.30 μ.μ. χθες το βράδυ δεν είχε βγει επίσημη ανακοίνωση για το εάν θα λειτουργούσε σήμερα το Χρηματιστήριο. Επίσημη αργία στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σήμερα, οπότε δεν θα έχουμε έλληνες επενδυτές, αλλά τι γίνεται με τους ξένους;

Eπικοινώνησα αργά το βράδυ με Ελληνες χρηματιστές και δεν είχαν ιδέα. Θα περίμεναν, μου είπαν, ενημέρωση ακόμη και νωρίς τα ξημερώματα. Ωραία υποδοχή για τον νέο CEO του Χρηματιστηρίου.

Γενικός Δείκτης

Σας είχαμε προειδεάσει ότι τα επίπεδα των 900-910 μονάδων ως δεύτερη ισχυρότερη στήριξη είναι πιθανόν να τα βλέπαμε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση.

Η πρώτη στήριξη των 925 μονάδων «κατέρρευσε σαν την Γραμμή Μαζινό» στην επέλαση των Γερμανών.

Αν σπάσουν και οι 905 μονάδες τότε πάμε προς τις 890. Ειλικρινά δεν βλέπω πως θα αρχίσουν να «μαζεύουν» οι επενδυτές, εάν δεν αλλάξει το διεθνές κλίμα.

Τράπεζες

Κάποιοι γνωστοί μου «έκλαιγαν» γιατί είχαν χάσει το ράλι των τραπεζών. Να η ευκαιρία λοιπόν... Εάν συνεχιστεί η διόρθωση, θα ξαναβρούν τις τραπεζικές μετοχές σε επίπεδα που είχαν πριν ξεκινήσει το ράλι προ δύο εβδομάδων.

Δηλαδή, η Alpha Bank κάτω από τα 1,2 ευρώ, η Eurobank γύρω στο 0,9, η ΕΤΕ κάτω από τα 3 ευρώ και η Πειραιώς προς τα 1,3 ευρώ. Εάν συνεχιστεί η διόρθωση. Γιατί υπάρχει περίπτωση ανόδου και επιστροφής προς τα υψηλά μήνα.

ΟΤΕ

Αξιος και στην πτώση ο ΟΤΕ. Η μετοχή του οργανισμού κατάφερε να περιορίσει τις απώλειες σε λογικά επίπεδα και δεν γνώρισε έντονη διόρθωση. Παραμένει αρκετά υψηλότερα από τα 16 ευρώ και αυτό δίνει περιθώρια αισιοδοξίας.

Σε επίπεδο όμως υπηρεσιών, πολύ γκρίνια έφερε η χιονοκαταιγίδα. Ακούω για χαλασμένες τηλεφωνικές γραμμές, για πεσμένα δίκτυα κ.ά.

ΑΔΜΗΕ

Δεν ξέφυγε ούτε ο ΑΔΜΗΕ από τα πυρά καταναλωτών που έμειναν από ρεύμα μέσα στο χιόνι. Μπορεί αυτή τη φορά να μην έφταιγε, αλλά ξέρετε πώς λειτουργούν οι ταλαιπωρημένοι καταναλωτές.

Οποιον βρουν μπροστά τους, δικαίως η αδίκως.

Jumbo

Με την ίδια ορμή που ανέβαινε η μετοχή, με την ίδια ορμή υποχώρησε χθες. Η μετοχή υποχώρησε κατά -5,33% χωρίς κάποιον εμφανή λόγο.

Ισως γιατί ανέβαινε με αντίστοιχους ρυθμούς. Easy coming, easy going.

Premia Properties

Με μεγάλη επιτυχία και ευρεία συμμετοχή ολοκληρώθηκε η έκδοση Κοινού Ομολογιακού Δανείου από την Premia Properties. To Ομόλογο είναι ύψους 100 εκατ., πενταετούς διάρκειας με επιτόκιο 2,80% και είναι εισηγμένο προς διαπραγμάτευση στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Ρυθμιζόμενης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Η έκδοση προσέλκυσε πλήθος επενδυτών και συγκέντρωσε εξαιρετικά υψηλή ζήτηση, με αποτέλεσμα την υπερκάλυψη της έκδοσης κατά 2,04 φορές. Αξίζει να σημειωθεί πως το μεγαλύτερο ποσοστό των Ομολογιών (72%) κατανεμήθηκε σε ιδιώτες επενδυτές, με το 28% να καλύπτεται από ειδικούς επενδυτές, δίνοντας σαφή ψήφο εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές προοπτικές της Premia Properties.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. ανακοίνωσε ότι ο κ. Περιστέρης κατέχει το 31,80% των μετοχών της εταιρείας. Σε απάντηση σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Περιστέρης διέψευσε ότι υφίσταται οποιαδήποτε συμφωνία με οποιονδήποτε άλλο μέτοχο της εταιρείας.

Ως προς την υπέρβαση ποσοστών λόγω των διατάξεων περί ιδίων μετοχών και μετοχών κατεχομένων από θυγατρικές εταιρείες, σημειώνεται από τον κ. Περιστέρη ότι υφιστάμενες οριακές υπερβάσεις θα αρθούν με την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπει η σχετική νομοθεσία και στο βαθμό που οφείλονται σε υπολογιστικό σφάλμα θα αντιμετωπιστούν δεόντως, χωρίς σε κάθε περίπτωση να γίνει χρήση σχετικών δικαιωμάτων ψήφου.

ΔΕΗ

Δίκτυο οπτικών ινών ευρυζωνικής πρόσβασης (Fiber) θα κατασκευάσει η ΔΕΗ, δημιουργώντας ένα νέο προϊόν, μπαίνονται ουσιαστικά και στις τηλεπικοινωνίες.

Λέτε να έχουμε κόντρα γιγάντων ΟΤΕ-ΔΕΗ;

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας. 
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ