Νέα
  • ΓΔ: 860.06 +1.03%
  • Τζίρος: 79,81 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Στις 920 μονάδες ξεκίνησε ο Γενικός Δείκτης

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

“Χιονοθύελλα” πωλήσεων και μάλιστα λόγω ιδιαίτερα ανησυχητικών γεωπολιτικών και οικονομικών εξελίξεων είχαμε χθες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Η απειλή σύγκρουσης ΝΑΤΟ- Ρωσίας στην Ουκρανία  οι επικείμενες νέες αυξήσεις επιτοκίων της FED και οι συνακόλουθες εξελίξεις στην ΕΚΤ μέσα σε ένα πλαίσιο υπερτιμημένων μετοχών, έφεραν αρκετά βίαιες ρευστοποιήσεις και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήριο και βέβαια στο ελληνικό. Όμως οι αμερικανικοί δείκτες ανέκαμψαν προς το τέλος των συνεδρίασεων και έπεστρεψαν στα προηγούμενα επίπεδα. Έτσι άνοιξαν τον δρόμο για την ανάκαμψη και των ευρωπαικών αγορών.

Με ανάκαμψη δεικτών ξεκίνησαν σήμερα τα μεγάλα ευρωπαικά χρηματιστήρια

Η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με αρκετά καλές συνθήκες για τις ευρωπαϊκές αγορές και οι πρώτες ενδείξεις στα 5 μεγαλύτερα χρηματιστήρια στην ΕΕ και στη Βρετανία δείχνουν ότι μάλλον θα υπάρξει μερική ανάκαμψη. Αν το δούμε εντελώς θεωρητικά, η χθεσινή βίαια διόρθωση στις αγορές μάλλον λειτουργεί θετικά αφού 'εξαέρωσε' την 'φούσκα' που είχε δημιουργηθεί πριν σκάσει με πιο βίαιο τρόπο. Οι διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι τέτοιες βίαιες διορθώσεις θα βλέπουμε αρκετά συχνά μέσα στο α' εξάμηνο 2022, μέχρι να προσαρμοστούν οι αγορές στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται. Αντίστοιχες πιέσεις (εκτονώθηκαν προς το τέλος των συνεδριάσεων) είχαμε και στις αμερικανικές αγορές που περιμένουν αύριο Τετάρτη ειδήσεις από την FED που πιθανότατα θα αφορούν πληθωρισμό και αυξήσεις επιτοκίων.

Έναρξη με τον Γενικό Δείκτη στις 920 μονάδες στο ελληνικό χρηματιστήριο

Ανοδικά ξεκίνησε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο ακολουθώντας τις διεθνείς. Στο εγχώριο χρηματιστηριακό μέτωπο, οι μεγάλες πιέσεις στο σύνολο των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης υπό διαφορετικές συνθήκες θα έφερναν ανησυχία αλλά φευ, πραγματοποιήθηκαν κάτω από την χθεσινή χιονοθύελλα και έτσι πέρασαν σε δεύτερο επίπεδο. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν επακόλουθες των ρευστοποιήσεων στις ξένες αγορές αλλά δυστυχώς οφείλονται και σε εγγενείς λόγους.

Για παράδειγμα οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές ήταν αποτέλεσμα της αποκόμισης των κερδών από το προηγούμενο μίνι ράλι. Το ίδιο και για τις πιέσεις στα μη χρηματοοικονομικά blue chips. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι η Jumbo υποχώρησε χθες εξίσου βίαια με την έντονη άνοδο που είχε καταγράψει τις τελευταίες εβδομάδες. Αντίστοιχη εικόνα είχε και η μετοχή της Μυτιληναίος ενώ ηπιότερη υποχώρηση (δείγμα της εξαιρετικής τεχνικής εικόνας) είχε η μετοχή του ΟΤΕ.

Ο Γενικός Δείκτης έσπασε με μεγάλη ευκολία την πρώτη στήριξη των 925 μονάδων (15 μονάδες κάτω από το κλείσιμο της Παρασκευής) και έκλεισε τελικά κοντά στη δεύτερη στήριξη , στις 914,84 μονάδες. Με την χθεσινή πτώση το ελληνικό χρηματιστήριο έχασε ένα μεγάλο μέρος των κερδών από την άνοδο προς τις 958 μονάδες (υψηλά 7ετίας) που είχε πραγματοποιήσει στα μέσα Ιανουαρίου. Πλησιάζοντας στις τελευταίες συνεδριάσεις του μήνα, ας ελπίσουμε ότι χρηματιστηριακά τουλάχιστον, θα δούμε “αλκυονίδες μέρες” και μηνιαία άνοδο στον Γεν. Δείκτη.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ