Νέα
  • ΓΔ: 785.65 +0.76%
  • Τζίρος: 48,52 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η υπέρβαση της Eurobank και η αντίδραση της ΔΕΗ

Πηγή: Eurokinissi

Οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές δεν φαίνεται ότι απασχολούνται από το πρόβλημα της Ουκρανίας. Αν δεν οφείλεται στην αλαζονεία του κεφαλαίου, τότε μάλλον προεξοφλούν ένα τέλος στην περιπέτεια. Ίσως οι αποστολές (λιγοστών) στρατιωτών από το ΝΑΤΟ στα σύνορα να είναι για αμιγώς προληπτικούς λόγους.

Ομως και οι δύο ρωσικοί χρηματιστηριακοί δείκτες κινούνται ανοδικά το τελευταίο διάστημα ακολουθώντας τις ευρωπαϊκές αγορές, μια εικόνα που δεν συνάδει με πολεμική ανησυχία.

EKT - Eυρωπαικές αγορές

Τις σημερινές αποφάσεις της ΕΚΤ (προγραμματισμένη συνάντηση του ΔΣ) περιμένουν οι χρηματιστηριακές αγορές, που έχουν προεξοφλήσει ότι η αύξηση επιτοκίων θα είναι αργή. Το ζητούμενο είναι πόσες αυξήσεις θα γίνουν, με τι ρυθμούς και εάν υπάρχουν εφεδρείες για τον πληθωρισμό.

Πάντως αναλυτές θεωρούν ότι εάν ξεκινήσει τις αυξήσεις η FED στις ΗΠΑ από τον Μάρτιο, δύσκολα θα καθυστερήσει η ΕΚΤ γιατί θα υπάρξουν αναταράξεις στην ισοτιμία ευρώ/δολαρίου. Πάντως το δολάριο ΗΠΑ έχει ανατιμηθεί εδώ και έναν χρόνο κατά 7% περίπου έναντι του ευρώ.

Aμερικανικές αγορές

Αθόρυβα οι αμερικανικοί δείκτες επιστρέφουν σε «απόσταση αναπνοής» από τα ιστορικά υψηλά τους. Ο Dow Jones κινείται προς τις 35.700 μονάδες, ο S&P 500 προς τις 4.600 μονάδες και ο Nasdaq στις 14.450 μονάδες.

Η Ουκρανία πέφτει μακριά, ο Covid έχει ξεχαστεί όπως και το αμερικανικό τεράστιο χρέος και όλοι ποντάρουν στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Μένουν λίγοι θεωρητικοί και ακαδημαϊκοί να ουρλιάζουν για το χρέος και τον πληθωρισμό και κάποιοι που έπεσαν έξω στις προβλέψεις τους (Roubini, El Arian) να περιμένουν τον χρηματιστηριακό «Αρμαγεδδώνα» που όμως δεν έρχεται.

Θα είναι μια ενδιαφέρουσα άνοιξη χρηματιστηριακά αυτή...

Γενικός Δείκτης

«Κόπωση» έδειξε προς το τέλος της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης, βγήκαν πωλητές σε blue chips, αλλά ο ΓΔ παρέμεινε πάνω από τις 950 μονάδες.

Τώρα, ελάχιστα χαμηλότερα από τα υψηλά 7ετίας (958 μονάδες), ο στόχος είναι να ξεπεράσουμε τις 960 μονάδες μέσα στην εβδομάδα, εάν βέβαια δεν έχουμε αρνητικές εξελίξεις είτε από την EKT είτε από το ουκρανικό μέτωπο.

Από εκεί και πάνω και μέχρι τις 1.000 μονάδες υπάρχει ένα τεχνικό «κενό», που θα καλυφθεί εύκολα σχετικά εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Τράπεζες

Το τραπεζικό ράλι εξελίσσεται χωρίς να γίνεται αντιληπτό σε πολλούς όπως τον Νοέμβριο του 2020. Τον Ιανουάριος ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε άνοδο 18% και η άνοδος συνεχίζεται στις πρώτες συνεδριάσεις του Φεβρουαρίου.

Οι τράπεζες είναι που δίνουν την ώθηση στο χρηματιστήριο και δεν μπορούμε να τις αγνοήσουμε.

Eurobank

Μετά τη συσσώρευση πέριξ του 1 ευρώ, χθες η μετοχή έκανε την υπέρβασή της. Θεωρείται ίσως η πλέον προτιμητέα από κάποια ξένα funds που περιμένουν κάποιο μέρισμα. Επίσης είναι η πρώτη τράπεζα που φαίνεται ότι θα διαμορφώσει μονοψήφιο δείκτη ανοιγμάτων (NPEs) σύμφωνα με πολλούς αναλυτές.

Η μετοχή δεν είχε είχε κάνει το ράλι της ΕΤΕ ή της Alpha Bank μέσα στον Ιανουάριο και δικαιούται μια περαιτέρω άνοδο.

Mυτιληναίος

Η Mytilineos μέσω του Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης αναλαμβάνει την κατασκευή του μεγαλύτερου data center στην Ελλάδα. Το Athens-3 (ATH3), όπως θα ονομάζεται, θα είναι το νέο, υπερσύγχρονο data center της Lamda Hellix, A Digital Realty Company, στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Κορωπί.

Το εν λόγω έργο έρχεται να προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα Athens-1 & Athens-2 (ATH1 & ATH2), θα είναι το μεγαλύτερο data center στην Ελλάδα, καλύπτοντας μια έκταση κτηριακών εγκαταστάσεων 8.600 τ.μ., ενώ θα κατασκευαστεί σύμφωνα με τα Tier III standards και θα πιστοποιηθεί κατά LEED.

Πάντως η μετοχή, αν και ξεκίνησε ανοδικά στη χθεσινή συνεδρίαση, στο τέλος βρέθηκε να υποχωρεί.

ΟΤΕ

Έχουμε βαρεθεί να γράφουμε για την εικόνα αξιοπιστίας της μετοχής μέσα στο 2022, αλλά χθες έδειξε σημάδια κόπωσης.

Πάντως ακόμη και να συσσωρεύσει σε χαμηλότερα επίπεδα (υποθετικά μιλάμε) θα πρέπει να το δουν οι επενδυτές ως μια θετική εξέλιξη προκειμένου να δημιουργηθούν οι βάσεις για περαιτέρω άνοδο.

Lamda Development

Η μεγαλύτερη εταιρεία real estate στο ελληνικό χρηματιστήριο φαίνεται ότι αποφάσισε να κινηθεί ανοδικά με βοήθεια και από τις αγορές ιδίων.

Και μάλλον εκτός από το project του Ελληνικού θα πρέπει να περιμένουμε στο εγγύς μέλλον και άλλες ανακοινώσεις. Φήμες θέλουν να ασχολείται και με την ενέργεια. Θα δούμε εάν επαληθευτούν.

ΔΕΗ

Μιας και είπαμε για ενέργεια, η μετοχή της ΔΕΗ αντέδρασε μετά από αρκετές συνεδριάσεις κάτω από τα 9 ευρώ. Και αντέδρασε έντονα με αυξημένους όγκους συναλλαγών.

Η επιστροφή πάνω από τα 9 ευρώ για κάποιους θεωρείται δεδομένη. Είναι θέμα χρόνου.

Eυρωσύμβουλοι

Προχωρά στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που είχε αποφασίσει το καλοκαίρι 2021. Ως ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος συμμετοχής στην παρούσα αύξηση με καταβολή μετρητών ορίζεται η 4.2.2022. Από την ίδια ημερομηνία, οι μετοχές της Εταιρίας θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην εν λόγω αύξηση και η τιμή εκκίνησης των μετοχών της εταιρίας στο Χ.Α. θα διαμορφωθεί σύμφωνα με τον Κανονισμό του Χ.Α.

Δικαιούχοι των δικαιωμάτων προτίμησης είναι οι μέτοχοι οι οποίοι θα είναι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Σ.Α.Τ. της 7.2.2022 για την εν λόγω εισηγμένη εταιρία.

Σύμφωνα με την απόφαση της από 12.7.2021 Α' Επαναληπτικής Τακτικής Γ.Σ. των μετόχων της εταιρίας, η τιμή διάθεσης των νεοεκδιδόμενων μετοχών δύναται να είναι ανώτερη της χρηματιστηριακής τιμής κατά το χρόνο αποκοπής του δικαιώματος προτίμησης, σύμφωνα με τις διατάξεις του κανονισμού του Χ.Α. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται από την 9.2.2022 μέχρι την 22.2.2022.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.  
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ