Νέα
  • ΓΔ: 798.11 -2.44%
  • Τζίρος: 58,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Σε ανοδική τροχιά η Eurobank, χτίζει ισχυρές βάσεις η Mytilineos

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Οι νέες δηλώσεις στελεχών της FED για επίσπευση των αυξήσεων επιτοκίων δημιούργησαν αναταραχή στις αμερικανικές κεφαλαιαγορές και νέες υποχωρήσεις στους αμερικανικούς δείκτες. Ωστόσο οι διορθώσεις αυτές θεωρούνται προληπτικές. Όταν κάποια στιγμή αρχίσει το κύμα αυξήσεων επιτοκίων (5 ή 7 φορές μέσα στο 2022) οι αγορές θα το έχουν ενσωματώσει. Επίσης ο βασικότερος λόγος που δεν έχουμε μεγάλες εκροές κεφαλαίων από τις αμερικανικές αγορές είναι γιατί οι ρυθμοί κερδοφορίας των αμερικανικών εισηγμένων επιχειρήσεων είναι πολύ μεγάλοι. Ουδείς θέλει να χάσει το πάρτι.

Ευρωπαϊκές αγορές

Μεικτές τάσεις είχαμε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια χθες. Το γερμανικό και το γαλλικό υποχώρησαν, ενώ άλλα, όπως το ολλανδικό, αυξήθηκαν. Οι ευρωπαϊκοί επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν το ενεργειακό κόστος που ουσιαστικά μειώνει τις κερδοφορίες, τα κράτη επίσης δεν μπορούν να κάνουν ούτε ενεργειακή πολιτική ούτε κοινωνική πολιτική και γενικότερα η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει από το β' τρίμηνο και μετά σε ό,τι αφορά το ενεργειακό, πιστεύουν οι αναλυτές. Πάντως και οι ευρωπαϊκοί δείκτες δεν έχουν απομακρυνθεί πολύ από τα ιστορικά τους υψηλά.

Ελληνικό χρηματιστήριο

Όσο τρέχουν οι τράπεζες, ο ορίζοντας των 1.000 μονάδων είναι ορατός. Βέβαια το «καράβι» θα αργήσει κάπως να φτάσει στο «λιμάνι» του, γιατί στην περιοχή των 980-1.000 μονάδων ο Γενικός Δείκτης είχε παραμείνει για πάνω από 6 μήνες. Και στην άνοδό του και στην πτώση του. Οι αναλυτές θεωρούν ότι μπορεί να επιστρέψει μέχρι το τέλος του α’ εξαμήνου στις 1.000 μονάδες και να κάνει την υπέρβαση.

EKT - Ελληνικά ομόλογα (πηγή Bloomberg)

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επεξεργάζεται σχέδιο για να συνεχίσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εξασφαλίσεις έναντι χρηματοδότησης έως ότου λήξει η περίοδος επανεπένδυσης των ομολόγων στο πλαίσιο του Έκτακτου Προγράμματος Αγοράς Ομολόγων λόγω Πανδημίας (ΡΕΡΡ), σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

Μια τέτοια απόφαση απαιτεί την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, η οποία ενδεχομένως να ληφθεί ακόμη και τον Μάρτιο, σύμφωνα με μία από τις πηγές του πρακτορείου που ζήτησε να μην κατονομαστεί καθώς η τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί προς το παρόν.

Η χαλάρωση των μέτρων περί εγγυήσεων στην οποία προχώρησε η ΕΚΤ εν μέσω της κρίσης, στο πλαίσιο της οποίας κατέστησε τα ελληνικά ομόλογα επιλέξιμα ως εξασφαλίσεις, «θα επανεξεταστεί σε εύθετο χρόνο πριν από τη λήξη της τον Ιούνιο του 2022», δήλωσε εκπρόσωπος της κεντρικής τράπεζας του ευρώ, σύμφωνα με το Bloomberg.

ΕΤΕ

Επιβεβαιώσαμε ότι το ομολογιακό χαρτοφυλάκιο (ελληνικών ομολόγων) της ΕΤΕ όχι μόνο δεν έχει ζημιές αλλά θα γράψει σημαντικά κέρδη επειδή το κόστος κτήσης των ελληνικών ομολόγων είναι πολύ χαμηλό και ότι τα περισσότερα ομόλογα έχουν μέση ωρίμανση την 15ετία.

Σε ό,τι αφορά την Εθνική Ασφαλιστική, σύμφωνα με πηγές από την τράπεζα αναμένεται η έγκριση της πώλησης από την DG Comp στις 24 Φεβρουαρίου. Δηλαδή την επόμενη εβδομάδα. Χρηματιστηριακά η μετοχή στοχεύει στα 4 ευρώ, αλλά για να φτάσει εκεί θα χρειαστεί να συνεχιστεί το θετικό κλίμα και για τη μετοχή και για τον κλάδο και για τις διεθνείς αγορές.

Eurobank

H Εurobank επιβεβαιώνει το momentum που έχει αυτή την περίοδο και την οδηγεί προς τις τιμές-στόχους που δίνουν οι ξένοι οίκοι. Και χθες με αυξημένους όγκους συναλλαγών περίπου στα 10 εκατ. ευρώ. Θα υπάρξουν εξελίξεις και στο μέτωπο των ασφαλειών και των επενδύσεων. Η Fairfax έχει υψηλούς στόχους.

Μυτιληναίος

Πολύ καλή συνεδρίαση για τη μετοχή της Μυτιληναίος που αθόρυβα χτίζει ισχυρές βάσεις πάνω από τα 15 ευρώ και οδεύει προς τα 16 ευρώ. Ο όμιλος θα δείξει τη δυναμική του και το πώς αντιμετωπίζει τα θέματα της ανόδου των τιμών ενέργειας στο τέλος του α’ τριμήνου.

ΑΔΜΗΕ

Η συνδρομή του ΑΔΜΗΕ στην υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Κρήτης συζητήθηκε κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας στη Λευκωσία, μεταξύ της υπουργού, κ. Νατάσας Πηλείδου, ανώτατων διοικητικών στελεχών του ΑΔΜΗΕ με επικεφαλής τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, κ. Μάνο Μανουσάκη και εκπροσώπων του φορέα υλοποίησης του έργου, Euroasia Interconnector.

Καθοριστική ήταν η συνδρομή του ΑΔΜΗΕ στην έγκριση χρηματοδότησης ύψους 657 εκατ. ευρώ από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό Connecting Europe Facility, καθώς και για τη συνολική υποστήριξή του στην υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Κρήτης.

Motor Oil

Συσσωρεύει χαμηλότερα η μετοχή της Motor Oil και φαίνεται ότι έχει χάσει την παλαιότερη δυναμική της. Και εδώ το ενεργειακό κόστος και οι επιπτώσεις του στην τελική γραμμή θα φανούν αρκετά αργότερα. Τα διυλιστήρια επηρεάζονται αμφίπλευρα και ως παραγωγοί και ως καταναλωτές ενέργειας και το τελικό περιθώριο διύλισης βγαίνει μέσα από την αποθεματοποίηση του πετρελαίου. Πότε αποθηκεύουν τις παλιές παρτίδες και πότε βγάζουν προς πώληση τις καινούργιες και σε τι τιμές.

ΕΛΧΑ (ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ)

Διορθώνει το τελευταίο διάστημα η ΕΛΧΑ, αλλά μαθαίνουμε ότι ο όμιλος έχει μεγάλα σχέδια για την εταιρεία καθώς θα διεκδικήσει πολλά έργα στο εξωτερικό. Αρκεί βέβαια να συνεχιστεί και να αυξηθεί η ζήτηση στην ΕΕ και δεν διακοπεί από τις ενεργειακές εξελίξεις.

Intrakat

Oλοκληρώθηκε με επιτυχία και καλύφθηκε πλήρως η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με την άντληση κεφαλαίων συνολικού ποσού 51.351.353,20 ευρώ και την έκδοση 27.027.028 νέων, κοινών, άυλων, ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών, ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ εκάστης. Ειδικότερα, η αύξηση καλύφθηκε από τους δικαιούχους δικαιωμάτων προτίμησης και προεγγραφής, ως ακολούθως: Ποσοστό 98,64% της αύξησης καλύφθηκε μέσω των εγγραφών από ασκήσαντες το δικαίωμα προτίμησης με την καταβολή συνολικού ποσού 50.651.288,70 που αντιστοιχεί σε 26.658.573 Νέες Μετοχές. Ποσοστό 1,36% της αύξησης καλύφθηκε μέσω της άσκησης του δικαιώματος προεγγραφής με την καταβολή συνολικού ποσού 700.064,50 που αντιστοιχεί σε 368.455 Νέες Μετοχές.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.  
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ