Νέα
  • ΓΔ: 798.11 -2.44%
  • Τζίρος: 58,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η προοπτική της Eurobank και η ανησυχητική αύξηση των εμπορευμάτων

Πηγή: Eurokinissi

Η κρίση στην Ουκρανία ενδιαφέρει έμμεσα την αμερικανική οικονομία. Ενδιαφέρει περισσότερο την εξωτερική της πολιτική. Η αμερικανική οικονομία είναι πολύ φοβισμένη από την εκτίναξη του πληθωρισμού πάνω από το 7,2% και πιθανότατα να φτάσει στο 8% εάν εκτροχιαστεί η κατάσταση στην Ουκρανία και εκτοξευτούν πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Οικονομολόγοι θεωρούν ότι εάν ο αμερικανικός πληθωρισμός ξεφύγει πάνω από το 7,5%-8%, τότε η αμερικανική οικονομία θα αντιμετωπίσει έναν πολύ σοβαρό κίνδυνο ανάπτυξης για τα επόμενα 1-2 χρόνια.

Γι' αυτό και η FED μιλά για πιθανότητα 7 αυξήσεων επιτοκίων, δηλαδή κοντά στις 200 μονάδες βάσης πάνω από τα σημερινά επίπεδα. Σε χρηματιστηριακό επίπεδο, οι εξελίξεις παρά τις διορθώσεις δεν θεωρούνται ανησυχητικές.

Μια πτώση περίπου 8% από τα ιστορικά υψηλά του Dow Jones δεν μπορεί να θεωρηθεί ανησυχητική.

Ευρωπαϊκές αγορές

Για τις ευρωπαϊκές αγορές οι εξελίξεις στην Ουκρανία είναι πιο ανησυχητικές. Στην ΕΚΤ γίνονται καθημερινά συσκέψεις με το μάτι στα ειδησεογραφικά πρακτορεία, καθώς ο παράγοντας «πόλεμος» δεν είχε υπολογιστεί στον αρχικό σχεδιασμό της επιτοκιακής πολιτικής του 2022.

Πολλοί λένε ότι ενδεχομένως οι επόμενες συνεδριάσεις της ΕΚΤ να βάλουν στο τραπέζι και τα γεωπολιτικά προβλήματα. Xθες, ήταν αυξημένες οι πιέσεις στον DAX που έφτασε καθοδικά στο ορόσημο των 15.000 μονάδων. Εάν υποχωρήσει παρακάτω, ίσως μπει σε bear market.

Αντίθετα από τον DAX, ο γαλλικός CAC υποχώρησε οριακά χθες (-0,25%), χάνοντας τις 7.000 μονάδες. Εκεί που έγινε sell off ήταν στους δύο ρωσικούς χρηματιστηριακούς δείκτες, τον δείκτη της Μόσχας με -3,4% και τον RTSE (πανρωσικό) με -4%. Αυτοί ίσως να δείχνουν κάτι.

Eμπορεύματα: Ανησυχητική άνοδος σε όλες τις κατηγορίες

Ενώ όλοι κοιτούν τα χρηματιστήρια μετοχών, ένα άλλο θρίλερ εξελίσσεται στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων. Πρώτα απ' όλα είναι τα χρηματιστήρια ενέργειας με τις τιμές πετρελαίου (WTI και Brent) να προσεγγίζουν επικίνδυνα τα 100 δολάρια / βαρέλι.

Εφιαλτικό. Ακόμη πιο εφιαλτική είναι η άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου, για το οποίο ο CEO της ιταλικής ENI θεωρεί ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 4 χρόνια να αποκαθηλωθεί στα προηγούμενα επίπεδα.

Σε μεγάλη άνοδο βρίσκονται και οι τιμές των βιομηχανικών μετάλλων αλλά και των γεωργικών προϊόντων (καλαμπόκι, σόγια, βαμβάκι) καθώς και των κτηνοτροφικών.

Γενικός Δείκτης

Με υποχώρηση μόλις 1,56% από τα υψηλά που είχε φτάσει στα μέσα Φεβρουαρίου έκλεισε την εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης. Αν υπολογίσουμε ότι η εβδομάδα αυτή ήταν γεμάτη από τον γεωπολιτικό κίνδυνο και από τις ανακοινώσεις για τον ελληνικό πληθωρισμό (6,2%), μάλλον πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι.

Από την αρχή του έτους ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 7% και είναι μακράν ο καλύτερος ανάμεσα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Τώρα που είμαστε πρώτοι σε κάτι, δεν μπορούμε να το απολαύσουμε...

ΟΤΕ

Από τα πολλά παινέματα, τον «ματιάσαμε» τον ΟΤΕ. Με την πτώση του χθες χάλασε και την καλή «αμυντική» συμπεριφορά είχε επιδείξει.

Ωστόσο, παραμένει άνω των 17,5 ευρώ και εάν ομαλοποιηθεί η κατάσταση (Ουκρανία) μάλλον θα φτάσει τα 18 ευρώ μέχρι το τέλος του μήνα.

Τράπεζες

Διαφοροποιήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές χθες. Δύο αυξήθηκαν, δύο υποχώρησαν. Αποτέλεσμα: ισορροπία για τον κλάδο (μόλις -0,16%). Το έχουμε ξαναδεί το σκηνικό της διαφοροποίησης και των εναλλαγών τοποθετήσεων φέτος.

Ακόμη και έτσι ο κλάδος έχει σημαντική δυναμική.

Eurobank

Η άνοδος της μετοχής προς το τέλος της συνεδρίασης και μάλιστα με αυξημένους όγκους συναλλαγών δείχνει ότι υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον και από εγχώριους και από ξένους (ισχυρούς) επενδυτές.

Και εδώ υπάρχει ανοδική προοπτική, υπό την προϋπόθεση να ηρεμήσει η διεθνής κατάσταση.

Τράπεζα Πειραιώς

Στη γνώριμη μεταβλητότητά της η μετοχή κατάφερε χθες να κινηθεί με δύναμη ανοδικά. Οι συναλλαγές ήταν σχετικά χαμηλές, αλλά σε μια συνεδρίαση με τόσο χαμηλές ημερήσιες συναλλαγές ας μην είμαστε απαιτητικοί.

Coca Cola HBC

Αυξάνει την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Coca-Cola HBC στα 33 ευρώ, έναντι 30 ευρώ προηγουμένως, η Optima, δίνοντας παράλληλα σύσταση «ουδέτερη».

Η κίνηση, σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, αντανακλά την αναβάθμιση των προβλέψεων για την κερδοφορία κατά 10% το 2022-2024, ώστε να αντικατοπτρίζει: α) την απόκτηση της Coca-Cola Egypt, β) τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κατά της Covid που θα ωφελήσουν τους όγκους πωλήσεων, γ) την ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική στη Νιγηρία το 2021 και δ) τη δήλωση του μάνατζμεντ ότι ο στόχος για αύξηση περιθωρίου EBIT κατά 20-40 μονάδες βάσης έως το 2025 παραμένει σε ισχύ παρά τις αυξήσεις των πρώτων υλών.

ΟΠΑΠ

Η συμμετοχή της Allwyn (δηλαδή το ποσοστό που αντιστοιχεί, ανεξαρτήτως του ελέγχου της SAZKA Delta, στο μερίδιο σε διανομές και όχι στα δικαιώματα ψήφου) στον ΟΠΑΠ θα αυξηθεί από περίπου 41,2% σε περίπου 48,1%.

Λαμβάνοντας υπόψη τον καθαρό δανεισμό και το κεφάλαιο κίνησης της SAZKA Delta, η συναλλαγή προβλέπει προστιθέμενη αξία (premium) άνω του 10% επί της τρέχουσας τιμής του ΟΠΑΠ στην αγορά.

Το τίμημα της αγοράς θα χρηματοδοτηθεί με ταμειακά διαθέσιμα που περιλαμβάνονται στον ισολογισμό, συμπεριλαμβανομένων ταμειακών διαθεσίμων από την πρόσφατη έκδοση ομολόγου ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ.

ΕΛΧΑ

Η «ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΧΑΛΚΟΥ ΚΑΙ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» ενημέρωσε, όπως προβλέπεται στην κείμενη χρηματιστηριακή νομοθεσία, ότι διεξάγει συζητήσεις για τη διερεύνηση στρατηγικής συνεργασίας της ΕΤΕΜ με την εταιρεία COSMOS ALUMINIUM Α.Ε. στον τομέα διέλασης αλουμινίου.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.  
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ