Νέα
  • ΓΔ: 1482.43 +1.22%
  • Τζίρος: 93,68 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Ουκρανία, τράπεζες και εταιρικά αποτελέσματα κρατούν τα «κλειδιά»

Πηγή: Eurokinissi

H εξέλιξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία παίρνει νέες διαστάσεις, αναζωπυρώνοντας τους οικονομικούς κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία και ειδικά για την Ευρώπη. Μια εξέλιξη που μέχρι την Τρίτη έμοιαζε να εκτονώνεται, αλλά μετά επανήλθε δριμύτερη.

Ολοι ζητούν να αφήσουν την «τελευταία ευκαιρία στην ειρήνη», αλλά όπως φαίνεται οι αγορές προετοιμάστηκαν για σύγκρουση, όπως φάνηκε στις ευρωπαικές συνεδριάσεις την Παρασκευή, που έκλεισαν οι περισσότερες με σημαντική υποχώρηση. Μάλιστα, τα δύο ρώσικα χρηματιστήρια, το μοσχοβίτικο ΜΟΕΧ και το πανρωσικό RTSI, έκλεισαν με απώλειες 4% και 5% αντίστοιχα.

Το ελληνικό χρηματιστήριο, αν και η Ελλάδα επηρεάζεται πολλαπλώς από την τεταμένη κατάσταση, έδειξε αντοχές και τήρησε στάση αναμονής. Μία στάση αναμονής που φάνηκε κυρίως από τους μειωμένους τζίρους των τελευταίων συνεδριάσεων. Από τα (100+) εκατ. ευρώ που ήταν προ εβδομάδας υποχώρησαν στα περίπου 50 εκατ ευρώ στις τελευταίες 3 συνεδριάσεις (μεσοσταθμικά). Η μεταβολή αυτή δείχνει ότι υπάρχει πραγματικό αγοραστικό ενδιαφέρον και οι επενδυτές δεν επιθυμούν να πουλήσουν στις πτωτικές συνεδριάσεις.

Ομως, θα πρέπει να δούμε τις δύο πρώτες συνεδριάσεις της εβδομάδας που έρχεται εάν οι πωλήσεις εκτιναχθούν και πως θα αντιδράσει το ελληνικό χρηματιστήριο σε μια επικείμενη σύγκρουση στην Ουκρανία.

To ρυθμό την νέα εβδομάδα θα δώσουν και πάλι οι ευρωπαϊκές αγορές, παρά την περιστασιακή μικρή διαφοροποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου, που είδαμε τις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Τη Δευτέρα οι Αμερικανικές Αγορές θα παραμείνουν κλειστές (ημέρα του Προέδρου). Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης εάν υποχωρήσει θα έχει πρώτη στήριξη στα επίπεδα των 925-930 μονάδων και δεύτερη και ισχυρότερη προς τις 905 μονάδες. Εάν κινηθεί ανοδικά θα δούμε πάλι τα επίπεδα πάνω από τις 960 μονάδες.

Αναβάθμιση ελληνικών τραπεζών από την FITCH

Η Fitch ανακοίνωσε την Παρασκευή βράδυ (μετά το κλείσιμο της αμερικανικών αγορών) αναβάθμιση των 4 ελληνικών τραπεζών. Αναβάθμισε την Alpha Bank κατά δύο βαθμίδες σε B και την Τράπεζα Πειραιώς σε Β- με θετικό outloοk, ενώ αναβάθμισε την Εθνική Τράπεζα και την Eurobank σε Β+ από B- με σταθερό outlook.

Οι βασικές κοινές επισημάνσεις είναι ότι οι ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν κάνει καλή δουλειά με τις τιτλοποιήσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους, έχουν βελτιώσει τους ισολογισμούς τους και θα έχουν οργανική κερδοφορία. Κάποιες μάλιστα ετοιμάζονται και πληρωμή μερισμάτων.

Εάν η είδηση αυτή δεν έχει προεξοφληθεί από το χρηματιστήριο και την τραπεζική άνοδο του Φεβρουαρίου, αναμένεται να τροφοδοτήσει με νέο αγοραστικό ενδιαφέρον, αρκεί βέβαια να μην έχουμε καταιγισμό πωλήσεων λόγω επιδείνωσης της κατάστασης στην Ουκρανία.

Ο τραπεζικός κλάδος είναι η «ατμομηχανή της ανόδου» από τις 913 μονάδες της διόρθωσης προς τις 973 μονάδες της ανάκαμψης και τα νέα υψηλά 7ετίας. Είναι ο κλάδος που καταγράφει μία από τις μεγαλύτερες ανοδικές κινήσεις από την αρχή του χρόνου όχι μονο στο ελληνικό χρηματιστήριο, αλλά ανάμεσα στους υπόλοιπους τραπεζικούς κλαδικούς δείκτες των χρηματιστηρίων στην Ευρώπη.

Σε επίπεδο οργανικών αποτελεσμάτων οι ελληνικές τράπεζες φαίνεται ότι δεν επηρεάζονται από την άνοδο των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων γιατί τα εχουν στα «χαρτοφυλάκια προς διακράτηση», ενώ αντίθετα ευνοούνται από την αύξηση των επιτοκίων, γιατί διευρύνεται το επιτοκιακό περιθώριο.

Αν το θετικό momentum των ελληνικών τραπεζών συνεχιστεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα, θα δούμε την ΕΤΕ κοντά στα 4 ευρώ, την Alpha Bank στο 1,4-1,5 ευρώ, την Eurobank πάνω από 1,15 και την Πειραιώς προς το 1,6 ευρώ, σύμφωνα με τους ανθρώπους της αγοράς.

Επιχειρηματική κινητικότητα τροφοδοτεί τη χρηματιστηριακή αγορά με ειδήσεις

Στο επιχειρηματικό τοπίο μετά την ανακοίνωση εξαγοράς της ασφαλιστικής Ευρωπαϊκής Πίστης η κατάσταση παραμένει ζωηρή, με τον κλάδο τροφίμων να παίρνει την σκυτάλη στο μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Η κινητικότητα φαίνεται να ακουμπά και τις αλυσίδες λιανικής, καθώς νέοι παίκτες δημιουργούν προϋποθέσεις συγκέντρωσης, ενώ στην πληροφορική έχει ξεκινήσει νέος κύκλος ζυμώσεων για την δημιουργία μεγαλύτερων σχημάτων ενόψει των νέων έργων που βγαίνουν σε διαγωνισμούς.

Στον κατασκευαστικό κλάδο την επόμενη Τρίτη 22/02 θα έχουμε μπαράζ δημοπρατήσεων με την Παράκαμψη Χαλκίδας και Ψαχνών (210 εκατ. ευρώ), τη σύνδεση της Λεωφόρου Κύμης με τον ΠΑΘΕ (άνω των 430 εκατ. ευρώ) και το τμήμα Νεάπολη-Αγ. Νικόλαος του ΒΟΑΚ (190 εκατ. ευρώ).

Η ζωηρή δραστηριότητα που παρατηρείται είναι αναμενόμενο να κρατάει «ζεστό» το ταμπλό του ΧΑ, καθώς η Αγορά τροφοδοτείται διαρκώς από νέα που μετριάζουν ή αποσβένουν πλήρως τους γεωπολιτικούς κραδασμούς.

Είναι χαρακτηριστικό, δε, ότι το βάθος της διόρθωσης σε πτωτικές ημέρες των διεθνών αγορών είναι αρκετά μετριοπαθές σε σχέση με το παρελθόν, ενώ τα αντανακλαστικά αντίδρασης έχουν περιορίσει τις ευκαιρίες επανεισόδου σε πουλημένα χαρτοφυλάκια στους περισσότερους δεικτοβαρείς τίτλους.

Aποτελέσματα εισηγμένων δείχνουν την εταιρική κατάσταση

Τα αποτελέσματα του δ’ τριμήνου επιστρέφουν στο προσκήνιο την ερχόμενη εβδομάδα. Entersoft και Coca Cola (πριν την έναρξη της συνεδρίασης) την Τρίτη ανοίγουν την αυλαία, ενώ την Πέμπτη ακολουθούν οι ΟΤΕ (πριν την έναρξη) και τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Πέρα από τις εταιρικές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων σε άλλα προγραμματισμένα γεγονότα, τη Δευτέρα ξεκινάει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της Intrakat από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ την Τρίτη ολοκληρώνεται η διαδικασία αύξησης των Ευρωσυμβούλων (1ν/3π +0,42 ευρώ).

Την προσεχή Τετάρτη στον ΟΔΔΗΧ θα διενεργηθεί η τακτική δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας (προηγ. δημοπρασία: -0,53%).

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ