Νέα
  • ΓΔ: 805.55 -0.03%
  • Τζίρος: 38,90 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Οι ουκρανικές πιέσεις, η δυναμική του ΟΠΑΠ και η έκθεση της Frigoglass

Πηγή: Eurokinissi

Αναθεωρούνται πλήρως οι εκθέσεις κεντρικών τραπεζών και διεθνών οίκων αξιολόγησης μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τις κυρώσεις στη Ρωσία.

Ο πόλεμος θα βυθίσει την οικονομία της Ουκρανίας σε μακροχρόνια ύφεση, ενώ και οι οικονομικές κυρώσεις στην Ρωσία απασχολούν πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες και επιχειρήσεις που είχαν πολυετείς συνεργασίες.

Για παράδειγμα, στη Ρωσία η Renault έχει το δεύτερο μεγαλύτερο εργοστάσιό της που παράγει και το γνωστό (και πολύ καλό) μοντέλο Arkana, το οποίο θεωρείται best seller στα SUV.

Εάν κλείσει το εργοστάσιο της Renault στη Ρωσία λόγω των κυρώσεων, ο γαλλικός όμιλος θα κινδυνέψει, ενώ θα κινδυνέψουν και οι δεκάδες προμηθευτές εξαρτημάτων αλλά και οι τράπεζες που χρηματοδοτούν την επένδυση.

Ετσι λειτουργεί η παγκοσμιοποιημένη οικονομία.

Αμερικανικές αγορές

Η πτώση του Dow Jones ξεπερνά το 10% και χαμηλώνουν συνέχεια οι στηρίξεις. Οι αναλυτές θεωρούν πλέον ότι οι 29.000 μονάδες σηματοδοτούν μιας ισχυρή στήριξη, αλλά εάν φτάσει εκεί ο Dow Jones θα έχουν χαθεί τα κέρδη του 2020 και του 2021.

Επίσης με πληθωρισμό άνω του 7% και τις προοπτικές ανάπτυξης να υποχωρούν, ο μεγάλος κίνδυνος για την αμερικανική οικονομία είναι ο στασιμοπληθωρισμός. Ήδη οι παλαιότεροι οικονομολόγοι αναφέρονται στις (άσχημες) μνήμες της δεκαετίας του '70 για τις ΗΠΑ.

Ευρωπαϊκές αγορές

Στα χαμηλότερα σημεία της συνεδρίασής τους έκλεισαν αρκετές μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Και εδώ ισχύει ότι οι ευρωπαϊκές οικονομίες, στην πλειονότητά τους, θα βγουν «τραυματισμένες» από αυτόν τον πόλεμο.

Εάν οι απώλειες σε ΑΕΠ είναι πάνω από 0,5% για Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία, τότε η ΕΚΤ και η Επιτροπή θα έχουν πολλή δουλειά να κάνουν για να αναστηλώσουν τις τραυματισμένες οικονομίες.

Γενικός Δείκτης

Έσπασαν όλες οι στηρίξεις κατά τη χθεσινή συνεδρίαση και μάλιστα με σχετικά χαμηλές συναλλαγές μέχρι το μέσο της συνεδρίασης. Εάν στη σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης επιστρέψει καθοδικά στις 850 μονάδες, θα έχουμε πισωγύρισμα 18 μηνών.

Εκεί βέβαια θα τεθεί και το ερώτημα εάν αξίζει να αγοράσει κάποιος μετοχές σε χαμηλότερες τιμές από τη στιγμή που το ελληνικό ΑΕΠ θα βγει χαμηλότερο (λόγω Ουκρανίας) απ' αυτό που αναμενόταν.

Tράπεζα της Ελλάδος

Έκπληξη από την κεντρική τράπεζα, η οποία αξιοποίησε στο έπακρο την αναβάθμιση της φερεγγυότητας των ελληνικών ομολόγων από τους ξένους οίκους. Θα συνεχίσει να μοιράζει υψηλό μέρισμα (το ίδιο όπως και πέρυσι). Το Δημόσιο θα ωφεληθεί πάνω από 200 εκατ. ευρώ.

Τα συνολικά καθαρά έσοδα της τράπεζας για τη χρήση 2021 ανήλθαν σε 1,011 δισ. ευρώ, ενώ τα συνολικά έξοδα προ προβλέψεων διαμορφώθηκαν σε 361,4 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ προβλέψεων στη χρήση 2021 ανήλθαν σε 649,6 εκατ. ευρώ, έναντι 391,1 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση, σημειώνοντας αύξηση κατά 258,5 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά κέρδη χρήσεως, κατόπιν της συνολικής επίδρασης των προβλέψεων, ύψους 2,620 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω απελευθέρωσής τους συνεπεία της βελτίωσης της πιστοληπτικής αξιολόγησης του Ελληνικού Δημοσίου, διαμορφώθηκαν σε 3,270 δισ. ευρώ, έναντι 661,7 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση.

Το Γενικό Συμβούλιο αποφάσισε να προτείνει στη Γενική Συνέλευση των Μετόχων τη διανομή του προβλεπόμενου μερίσματος προς τους μετόχους, τη δημιουργία, λόγω των αβεβαιοτήτων στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, ειδικού αποθεματικού για χρηματοοικονομικούς κινδύνους συνολικού ύψους 2,7448 εκατ. ευρώ, την προσαύξηση του έκτακτου αποθεματικού κατά το ποσό των 13,3 εκατ. ευρώ και τη μεταφορά 499,1 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο.

Το μέρισμα ανά μετοχή ανέρχεται σε 0,6720 ευρώ, αμετάβλητο σε σχέση με την προηγούμενη χρήση.

ΟΠΑΠ

Ιδιαίτερα δυναμικό τον βλέπουμε τον ΟΠΑΠ στις τελευταίες συνεδριάσεις. Όταν άλλα blue chips βουλιάζουν μέσα στην κρίση του πολέμου, ο ΟΠΑΠ κινείται έντονα ανοδικά και με ικανοποιητικούς όγκους συναλλαγών.

Παραμένει πάνω από τα 13,1 ευρώ η μετοχή και δίνει το δικαίωμα σε κάποιους να ελπίζουν σε υψηλότερο μέρισμα.

Mermeren Combinat

Παράδειγμα προς μίμηση ως προς την εξωστρέφειά της αποτελεί η Mermeren. Το πρώτο Ελληνικό Πιστοποιητικό (έτσι διαπραγματεύεται) αποτελεί στόχο σοφιστικέ επενδυτών που βλέπουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης.

Η εταιρεία δεν έχει έκθεση σε Ουκρανία και Ρωσία. Το EBITDA για την περίοδο από 1 Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2021 είναι 18.708.458 ευρώ, σε σύγκριση με τα 11.099.837 ευρώ της ιδίας περιόδου του προηγουμένου έτους, δηλαδή, αυξημένο κατά 68,55%.

Το καθαρό αποτέλεσμα μετά φόρων είναι θετικό, ύψους 14.796.375 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 78,45% σε σύγκριση με τα κέρδη για την ίδια περίοδο πέρυσι, ποσού 8.291.583 ευρώ.

Frigoglass

H «συγγενής» εταιρεία της Coca Cola HBC πήρε τη σκυτάλη της πτώσης λόγω της κρίσης στην Ουκρανία και την έκθεσή της στη ρωσική αγορά. Η μετοχή υποχώρησε χθες κατά 15,56%.

Η Frigoglass, σε συνέχεια ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναφορικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Ρωσία, ανέφερε ότι λειτουργεί μονάδα παραγωγής επαγγελματικής ψύξης στη Ρωσία μέσω της θυγατρικής της εταιρείας, Frigoglass Eurasia LCC.

Οι αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας αποτελούν το 14,5% και το 2,4% των πωλήσεων του Ομίλου, αντίστοιχα, σύμφωνα με τα μη ελεγμένα στοιχεία του 2021.

Η θυγατρική στη Ρωσία είχε, επίσης, σημαντικές εξαγωγές (ετοίμων και ημιετοίμων προϊόντων) σε άλλες χώρες και σε θυγατρικές του Ομίλου το 2021, καθώς λειτουργεί ως κύρια μονάδα παραγωγής στην Ευρώπη μετά το περιστατικό πυρκαγιάς στο εργοστάσιό της στη Ρουμανία τον Ιούνιο του 2021.

Περαιτέρω, η θυγατρική στη Ρωσία αποτελεί το 20% του ενεργητικού του Ομίλου για το 2021.

Μυτιληναίος

Η Mytilineos ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της κατασκευής φωτοβολταϊκού έργου ισχύος 1,55 MW στην περιοχή Yangpyung-gun στη Νότια Κορέα, από τον Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD).

Το έργο αυτό αποτελεί το πρώτο έργο της Mytilineos στη Νότια Κορέα και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Ασίας, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για τον Τομέα RSD, καθώς αποτελεί μία από τις λίγες ευρωπαϊκές εταιρείες με επιτυχή διείσδυση στην αγορά της Ασίας.

Η μετοχή συντηρείται πάνω από το σημείο ισορροπίας των 14 ευρώ. Ωστόσο αρκετοί αναλυτές θα ήθελαν να ακούσουν τον πρόεδρο κ. Ευάγγελο Μυτιληναίο να αναφέρεται στις εξελίξεις στα θέματα ενέργειας και σε τι κατάσταση βρίσκεται ο όμιλος και ως ενεργειακός πελάτης και ως ενεργειακός προμηθευτής.

Epsilon Net

Στα 50,51 εκατ. ευρώ ανήλθε ο κύκλος εργασιών του Ομίλου Epsilon Net το 2021, έναντι 21,70 εκατ. ευρώ το 2020, σημειώνοντας αύξηση 132,80%.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του Ομίλου ανήλθαν σε 15,09 εκατ. ευρώ έναντι 5,23 εκατ. ευρώ το 2020, σημειώνοντας αύξηση 188,33%, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν κατά 221,86% ανερχόμενα σε 10,78 εκατ. ευρώ έναντι 3,35 εκατ. ευρώ το 2020.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.  
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ