Νέα
  • ΓΔ: 1208.89 +1.29%
  • Τζίρος: 42,53 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: «Ξεφούσκωσε» η αρχική δυναμική - Οριακή άνοδος για το ΓΔ

Πηγή: Eurokinissi

Aνοδικά μεν αλλά με οριακή μεταβολή μόλις 0,3% έκλεισε σήμερα ο Γενικός Δείκτης στις 854,62 μονάδες μετά από αντίρροπες και αντίθετες ειδήσεις. Αντίστοιχη κίνηση είχαν και οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές.

Στα θετικά ήταν το ανοδικό ξεκίνημα των αμερικανικών αγορών που βασίστηκε στις ελπίδες ότι η FED θα συνεχίσει τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας. Στην αρνητική ειδησεογραφία ήταν η δήλωση Μακρόν μετά από την συνομιλία του με τον Πούτιν, ότι η Ρωσία θα συνεχίσει την επίθεση σύμφωνα με το σχέδιο εάν δεν γίνουν αποδεκτοί οι όροι της.

Η μεταφορά των προθέσεων της Ρωσίας από τον Μακρόν έφερε ξανά πωλητές στα ευρωπαϊκά και αμερικανικά χρηματιστήρια.

Αντίρροπες δυνάμεις στο ελληνικό χρηματιστήριο

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μέσα σε ένα εύρος μόλις 9 μονάδων, πραγματοποιώντας το υψηλό της συνεδρίασης στις 861 μονάδες, όμως στο τέλος δεν κατάφερε να κρατήσει την άνοδο.

Ωστόσο, είναι θετικό το ισοζύγιο κερδισμένων / χαμένων με 87 ανοδικές μετοχές και 24 πτωτικές, κυρίως λόγω καλής αντίδρασης μετοχών μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης.

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 87 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap υποχώρησε κατά 0,19%, με ισορροπία μεταξύ των ανοδικών μετοχών του και των πτωτικών, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE Mid Cap είχε άνοδο 1,56%.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη ανοδική κίνηση είχαν οι κλάδοι των Διυλιστηρίων (5,28%), των Βιομηχανικών Προσόντων και Υπηρεσιών (3,61%), των Πρώτων Υλών (2,55%) και οριακή άνοδο οι Τράπεζες (0,09%), με άνοδο σε Πειραιώς, Eurobank και ΕΤΕ και πτώση σε Αlpah Bank.

Πτωτικά κινήθηκαν οι κλάδοι των Τροφίμων-Ποτών (-3,4%), Τηλεπικοινωνιών (-2,46%), Ταξιδιών-Αναψυχής (-1,66%). Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν η ΕΤΕ, η Alpha Bank, η Eurobank, ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ και η Coca Cola HBC.

Εκτός από τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία, το ελληνικό χρηματιστήριο και ευρύτερα η ελληνική οικονομία φαίνεται ότι επηρεάζεται έντονα από την εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου (Brent) κοντά στα 120 δολάρια το βαρέλι.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι μπορεί να μην φαίνεται άμεσα αυτό, αλλά εάν παραμείνει ή εάν αυξηθεί περαιτέρω σε υψηλά επίπεδα θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Διεθνείς αγορές

Αντίστοιχη κίνηση με το ελληνικό χρηματιστήριο είχαν και τα περισσότερα ευρωπαϊκά, που μάλιστα μετά την αρχική έντονη ανοδική τους κίνηση που βασιζόταν στην ελπίδα των διαπραγματεύσεων, πέρασαν σε έντονη αρνητική μεταβολή.

Ενδεικτικά και οι 5 μεγαλύτεροι χρηματιστηριακοί δείκτες (ΕΕ και Βρετανία) είχαν απώλειες μεγαλύτερες του 1%, λόγω της απογοήτευσης από την δήλωση Πούτιν στον Μακρόν και λόγω της πολύ υψηλής τιμής πετρελαίου.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ