Νέα
  • ΓΔ: 1021.16 -3.06%
  • Τζίρος: 89,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Οι αντίθετες πορείες ΕΛΠΕ-Coca Cola HBC - Δυναμική αντίδραση Μυτιληναίου

Ουκρανικό: Το ποτήρι είναι μισογεμάτο ή μισοάδειο; Aν θελήσουμε να έχουμε μια αισιόδοξη οπτική, οι συνομιλίες κρατούν ανοιχτό τον δρόμο της εξεύρεσης λύσης.

Επίσης θετική εξέλιξη είναι η δημιουργία μιας ανθρωπιστικής διαδρομής εξόδου. Αν το δούμε «μισοάδειο», δηλαδή απαισιόδοξα, τίποτε δεν εγγυάται ότι θα έχουμε γρήγορη διέξοδο από τον πόλεμο (πραγματικό ή διπλωματικό). Εσείς αποφασίζετε...

Πετρέλαιο

Ένα τρίμηνο περίπου κρατούν οι αντοχές των ευρωπαϊκών οικονομιών, να μην περάσουν σε στασιμοπληθωρισμό με τιμές πετρελαίου πάνω από τα 120 δολάρια/βαρέλι.

Αυτό εκτιμούν αναλυτές ενέργειας. Βέβαια, επίσημα, η Ευρώπη και ειδικά τα ισχυρά κράτη φέρονται να έχουν εναλλακτικές, που όμως δεν τις βάζουν στο τραπέζι. Σίγουρα όμως οι προϋπολογισμοί πολλών κρατών-μελών θα αναθεωρηθούν με τις νέες συνθήκες.

Αμερικανική οικονομία - FED

Στη Γερουσία κατέθεσε χθες ο Πάουελ (FED) και υποσχέθηκε να πάρει όσα μέτρα χρειάζονται για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό. Αναφερόμενος στις γεωπολιτικές εξελίξεις, και εκεί τόνισε ότι τις παρακολουθούν προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν.

Οι αμερικανικές αγορές αρχικά εξέλαβαν θετικά το γεγονός ότι ο Πάουελ είναι αποφασισμένος να αντιμετωπίσει πληθωρισμό και να δώσει χρηματοδοτικά κίνητρα για να μείνει η Αμερική σε αναπτυξιακό δρόμο.

Eυρωπαϊκή χρηματιστηριακή ψυχρολουσία

Από το «ζεστό» της ανόδου μετά το άνοιγμα των αμερικανικών αγορών, πέρασαν στο «παγωμένο» των δηλώσεων Πούτιν στον Μακρόν και τη δημοσίευσή τους.

Οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές έχουν διορθώσει παραπάνω από 10% σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά τους. Με δεδομένο ότι οι χρηματιστηριακές αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί των οικονομιών, φαίνεται ότι οι μετοχικές αποτιμήσεις αναπροσαρμόζονται σε νέα δεδομένα.

Αν συνεχιστεί η γεωπολιτική και ενεργειακή κρίση, οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες θα έχουν σημαντικά προβλήματα. Ας μη γελιόμαστε.

Γενικός Δείκτης

Διακύμανση 9 μονάδων (από τα χαμηλά μέχρι τα υψηλά του) είχε χθες ο Γενικός Δείκτης και έντονες διακυμάνσεις στις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Οι τραπεζικές μετοχές κατάφεραν να ανακάμψουν, ενώ πρωταγωνίστησαν οι μετοχές των διυλιστηρίων, δηλαδή ΕΛΠΕ και Motor Oil. Η Coca Cola HBC συνέχισε την πτωτική της διαδρομή και ίσως την περιμένουν χαμηλότερα οι αγοραστές.

EXAE: To 2021 χρονιά-ρεκόρ στην άντληση κεφαλαίων από εταιρικά ομόλογα

Εκπρόσωποι αναδόχων με τη μεγαλύτερη έως σήμερα συμμετοχή στις εκδόσεις εταιρικών ομολόγων κήρυξαν χθες τη λήξη της συνεδρίασης, σε μία εκδήλωση που διοργάνωσε το Χρηματιστήριο προκειμένου να τιμήσει τα μέλη που έχουν συνεισφέρει τα μέγιστα στην «επανεκκίνηση» και ανάπτυξη της αγοράς εταιρικών ομολόγων του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Στην ίδια εκδήλωση, τιμητική διάκριση έλαβαν οι εκδότες ESG ομολόγων που πλέον προβάλλονται στην ενότητα «ATHEX BONDS GREENet» του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

«Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους αναδόχους για την ιδιαίτερη συμβολή τους στην δυναμική ανάπτυξη της εγχώριας αγοράς ομολόγων» τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης.

«Το 2021 αποτέλεσε μία χρονιά ρεκόρ σε ό,τι αφορά στην άντληση κεφαλαίων από εκδόσεις εταιρικών ομολόγων. Σήμερα, η αγορά αυτή έχει να επιδείξει 27 ομόλογα με μέση υπερκάλυψη των εκδόσεων κατά 2,65 φορές. Σε αυτή την αγορά περιλαμβάνονται πλέον και 4 ESG ομόλογα και είμαστε πεπεισμένοι πως σύντομα θα προστεθούν και άλλα τα οποία θα περιληφθούν στο ATHEX BONDS GREENet», τόνισε ο κ. Λαζαρίδης.

ΕΛΠΕ

Νέα σημαντική άνοδο και με μεγάλους όγκους συναλλαγών για τη μετοχή των ΕΛΠΕ.

Είχε ανακοινώσει εξαιρετικά αποτελέσματα χρήσης 2021 και διανομή ικανοποιητικού μερίσματος, αλλά φαίνεται ότι η άνοδος του πετρελαίου δημιουργεί αυξανόμενα περιθώρια διύλισης (περιθώρια λειτουργικού κέρδους).

Coca Cola HBC

H απώλεια της αγοράς της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα επηρεάσει σίγουρα τα αποτελέσματα του 2022. Σε ποιο βαθμό δεν γνωρίζουμε, ώστε να υπολογίσουμε πού θα σταματήσει η κατρακύλα της μετοχής.

Τεχνικά μεταξύ 19-20 ευρώ φαίνεται ότι υπάρχει ισχυρή στήριξη. Αν σπάσουν και αυτά τα επίπεδα, πάμε προς τα 16 ευρώ, που ήταν τα επίπεδα που είχε η μετοχή την περίοδο 2015-2016.

Μυτιληναίος

Πολύ δυνατή αντίδραση της μετοχής και ειδικά προς το τέλος της συνεδρίασης, όταν και έφτασε στα 14,6 ευρώ με άνοδο 3,91%. Αυξημένες και οι συναλλαγές.

Η τεχνική εικόνα δείχνει ότι μπορεί να επιστρέψει προς τα 15 ευρώ, επίπεδα που είχε όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Cenergy Holdings: Απεξάρτηση από τον άνθρακα

Η Cenergy Holdings ανακοίνωσε ότι η Hellenic Cables, ο τομέας καλωδίων της, εισέρχεται στην εποχή της απεξάρτησης από τον άνθρακα, υποβάλλοντας τους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους της στην πρωτοβουλία Science Based Targets (SBTi).

Ενθαρρύνοντας ενεργά τη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία, στοχεύει δυναμικά να μειώσει στο μισό τις εκπομπές άνθρακα για Scope 1 & 2 (50% έως το 2030, ξεκινώντας από το έτος βάσης 2020) και να μειώσει τις εκπομπές στην αλυσίδα αξίας (Scope 3, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων υλών και των εκπομπών κατά τη μετακίνηση) κατά 25%, εντός του ίδιου χρονικού πλαισίου.

Η Εταιρεία δεσμεύεται επίσης να αυξήσει την ετήσια προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε 80% έως το 2025 και σε 100% έως το 2030.

Profile: Συνεργασία με εταιρεία fintech στο Λονδίνο

Η Profile δείχνει εξωστρέφεια, καθώς ανακοίνωσε την επιλογή του διεθνώς αναγνωρισμένου συστήματος διαχείρισης επενδύσεων Axia από την Cirdan Capital, fintech εταιρεία με έδρα το Λονδίνο, για την επέκταση της λειτουργικότητας και των υπηρεσιών της τεχνολογικής πλατφόρμας της.

Η Cirdan Capital ιδρύθηκε το 2014 και εξειδικεύεται στην έκδοση structured επενδυτικών προϊόντων.

Η συγκεκριμένη συνεργασία θα ενδυναμώσει την Cirdan Capital για να προσφέρει στους πελάτες της -επαγγελματίες επενδυτές, Private Banks, Wealth Managers και Family Offices- λύσεις που αξιοποιούν προηγμένες τεχνολογίες ώστε να μπορούν να παρέχουν με εύκολη πρόσβαση, ακόμα πιο προσωποποιημένες επενδυτικές προτάσεις.

ΟΤΕ

Ο ΟΤΕ όντως είχε μία από τις καλύτερες αποδόσεις των τηλεπικοινωνιακών blue chips στην Ευρώπη και γι' αυτό κάποιοι έσπευσαν να ρευστοποιήσουν χθες προκειμένου να γράψουν κέρδη και να επανατοποθετηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα.

Μάθαμε ότι ήταν και κάποια funds του εξωτερικού (εκ Βρετανίας).

UBS: Βλέπει υψηλή ανάπτυξη στην Ελλάδα αλλά με στοιχεία δ' τριμήνου 2021

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο του 2021, η UBS αναθεώρησε την πρόβλεψή της για το ΑΕΠ του 2021 σε 8,5% από 7,9% προηγουμένως. «Αυξάνουμε επίσης την πρόβλεψη για το ΑΕΠ του 2022 σε 5,5% ή 60 μ.β. πάνω από την πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη 13η έκθεση εποπτείας», επισημαίνει η τράπεζα.

«Το 2022 αναμένεται να επωφεληθεί από τις εισροές κεφαλαίων της ΕΕ, τον τουρισμό και τη συνεχιζόμενη κατανάλωση».

Επειδή όμως «όταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια, ο Θεός γελάει», ο πόλεμος στην Ουκρανία και η εκτίναξη ενεργειακού κόστους και πληθωρισμού έχουν αλλάξει όλα τα σχέδια.

Ούτε για τις εισροές κεφαλαίων από την ΕΕ είμαστε σίγουροι, ούτε για τον τουρισμό, ούτε για την κατανάλωση (ήδη μειώνεται). Ας περιμένουμε νέα αναθεώρηση των προβλέψεων με τα δεδομένα του πολέμου.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.  
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ