Νέα
  • ΓΔ: 822.15 -0.22%
  • Τζίρος: 61,04 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Εποχές Νοεμβρίου 2020 για τις τράπεζες - «Κράτησαν» ΟΤΕ και Jumbo

Χρηματιστήριο
Χρηματιστήριο / Πηγή: Eurokinissi

Παρότι βάλλονται και οι αμερικανικές αγορές από τη σύγκρουση στην Ουκρανία, εντούτοις οι φθορές τους είναι χαμηλότερες και ηπιότερες. Ο Dow Jones χάνει 10% από τα ιστορικά υψηλά του, αλλά αυτό το 10% προήλθε από 4 εβδομάδες πτώσης. Ο S&P 500 χάνει περίπου 8% από τα ιστορικά υψηλά του.

Ο Καγκελάριος παρακολούθησε την εξέταση-ανάκριση του Τζερόμ Πάουελ στη Γερουσία και διέκρινε ότι ο Αμερικανός διοικητής της FED λειτουργεί πολύ σοβαρά πάνω στα θέματα του πληθωρισμού αλλά και της ανάπτυξης.

Eλληνικό χρηματιστήριο: Χάθηκε 4,5% του ΑΕΠ σε 5 εργάσιμες

Από τις 24/2 έως τις 4/3 η κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου υποχώρησε κατά 7,7 δισ. ευρώ. Ουσιαστικά χάθηκαν μεγέθη όσο τρεις τράπεζες. Ή, για να γίνει πιο αντιληπτή, η απώλεια των 7,7 δισ. ευρώ αντιστοιχεί σε περίπου 4,5% του ΑΕΠ. Βέβαια η χρηματιστηριακή κεφαλαιοποίηση δεν έχει την ίδια βαρύτητα με το παραγόμενο ΑΕΠ, αλλά ουσιαστικά «αδυνατίζει» την αξία των επιχειρήσεων.

Οι εβδομαδιαίες απώλειες ξεπερνούν το 10%. Για τους αναλυτές, οι 820 μονάδες είναι ιδιαίτερα κρίσιμο επίπεδο, το οποίο εάν το χάσει, ίσως βρεθεί και κάτω από τις 800 μονάδες. Το «μαρτύριο του Σισύφου».

Ευρωπαϊκές αγορές

Πολύ μεγαλύτερες ήταν οι απώλειες στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ειδικά το γερμανικό, που έχει άμεση έκθεση σε Ρωσία και Ουκρανία, βρίσκεται κοντά στα επίπεδα του καλοκαιριού 2020. H χθεσινή πτώση του DAX (-4,45%) είναι η δεύτερη μεγαλύτερη των δύο τελευταίων ετών, δηλαδή από τον Μάρτιο 2020 όταν ξεκίνησε το πρώτο lockdown.

Μεγάλες υποχωρήσεις είχαν και άλλες ισχυρές αγορές, όπως η γαλλική του δείκτη CAC (-4,97%) που φοβάται το «άνοιγμα» των γαλλικών τραπεζών και βιομηχανιών που υπάρχει στη Ρωσία, η ιταλική αγορά (MΙΒ) που υποχώρησε κατά -6,24%. Βέβαια το ιταλικό χρηματιστήριο ήταν το πρώτο που είχε φτάσει σε ιστορικά υψηλά (κοντά στις 27.500 μονάδες ο MIB) και λογικά ήταν και το πρώτο που υποχώρησε περίπου 15% σε μία εβδομάδα.

Βέβαια οι Ιταλοί που κλαίνε περισσότερο είναι όσοι έχουν καταστήματα στη Monte Napoleone στο Μιλάνο και στη Via Veneto στη Ρώμη, όπου οι πλούσιοι Ρώσοι ξόδευαν εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο στην ιταλική μόδα.

Ελληνικές τράπεζες

Σε επίπεδα Νοεμβρίου 2020 έχουν επιστρέψει οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών μετά τη διόρθωση. Ό,τι είχε κτιστεί τους δύο τελευταίους μήνες, χάθηκε. Αλλά αυτό που φοβούνται οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι τόσο η απώλεια των κεφαλαιοποιήσεων, όσο το «φούντωμα» των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων από επιχειρήσεις και ιδιώτες.

Το επόμενο δίμηνο οι τράπεζες θα είναι εξαιρετικά προσεκτικές στη διαχείριση των χαρτοφυλακίων χορηγήσεων.

ΟΠΑΠ

Η ΟΠΑΠ Α.Ε. ανακοινώνει στο επενδυτικό κοινό το Οικονομικό Ημερολόγιο της Εταιρείας για το έτος 2022. Τώρα άμεσα έχουμε: Τρίτη 22.03.2022: Ανακοίνωση Οικονομικών Αποτελεσμάτων χρήσης 2021. Τετάρτη 23.03.2022: Ετήσια ενημέρωση αναλυτών και θεσμικών επενδυτών μέσω τηλεφωνικής συνδιάσκεψης. Εκεί ίσως αναφερθούν και στην μερισματική πολιτική.

Tέρνα Ενεργειακή

Από τις λίγες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης που διασώθηκαν με μικρές απώλειες κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Συγκυριακό ή όχι θα φανεί στις επόμενες συνεδριάσεις. Οι παρενέργειες του πολέμου στα εγχώρια κατασκευαστικά δρώμενα θα φανούν από τον επόμενο μήνα ή μάλλον το β' εξάμηνο.

Intralot

Ο βασικός μέτοχος κ. Σωκράτης Κόκκαλης φαίνεται ότι την προσέχει την τεχνολογική του εταιρεία. Αγοράζει στα χαμηλά. Περιμένει και εξελίξεις από τη Βρετανία που ίσως είναι θετικές για την εταιρεία.

Coca Cola HBC

Έχασε και τα επίπεδα των 20 ευρώ η μετοχή. Κάποια ξένα funds περιμένουν να δουν πού θα ισορροπήσει η κατάσταση στην Ουκρανία για να μπουν να αγοράσουν. Πάντως τα χαμηλά του 2015 μάλλον δεν πρόκειται να τα δούμε.

Jumbo

Καλή η αντίδραση της μετοχής χθες. Κράτησε και τα 13 ευρώ. Εάν προσέξουμε το διάγραμμα, θα δούμε ότι η μετοχή συγκεντρώνεται μεταξύ 12,8-16,5 ευρώ (Μάιο 2021). Λίγο χαμηλότερα από τη διάμεση τιμή βρίσκεται. Και το εμπόριο έχει προβλήματα με τον πόλεμο.

ΟΤΕ

Δεύτερη μέρα πτώσης για τη μετοχή του ΟΤΕ, αλλά αρκετά λιγότερες οι πιέσεις σήμερα. Κράτησε και τα 17 ευρώ η μετοχή. Έχει διορθώσει από τα 18,1 (σχεδόν), δηλαδή περίπου 5% σε δύο συνεδριάσεις εν καιρώ πολέμου. Για να δούμε πώς θα πάει την επόμενη εβδομάδα.

UBS

Σε έκθεσή της αναφέρει ότι ο συνδυασμός της πτώσης των αποδόσεων των γερμανικών ομολόγων, των αυξανόμενων τιμών του πετρελαίου και της χαμηλότερης ευρωπαϊκής τιμής άνθρακα υποδηλώνει ότι οι επενδυτές ανησυχούν για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη, δεδομένης της εξάρτησης της περιοχής από τη ρωσική ενέργεια.

Η Ρωσία αντιπροσωπεύει περίπου το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το 30% των εισαγωγών πετρελαίου της.

Τι περιμένουμε τη νέα εβδομάδα

Η Καθαρά Δευτέρα θα λειτουργήσει θετικά για το ελληνικό χρηματιστήριο εάν υπάρξει μεγάλη πτώση τη Δευτέρα στις διεθνείς αγορές. Θα γλιτώσουμε ακόμη μία νέα πίεση. Από εκεί και πέρα περιμένουμε εταιρικές εξελίξεις.

H Eurobank ανοίγει την αυλαία των ανακοινώσεων των τραπεζικών μεγεθών για το δ’ τρίμηνο το απόγευμα της προσεχούς Πέμπτης. Την ίδια ημέρα ωστόσο το ενδιαφέρον των επενδυτών θα επικεντρωθεί στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και την τηλεδιάσκεψη που θα ακολουθήσει, όπου εκτιμάται ότι θα δοθούν οι κατευθυντήριες γραμμές για τη νομισματική πολιτική μετά τις πρόσφατες εξελίξεις.

Την Τετάρτη ο ΟΔΔΗΧ έχει προγραμματισμένη την τακτική δημοπρασία εντόκων γραμματίων ετήσιας διάρκειας. Επισημαίνεται, τέλος, ότι στο κλείσιμο της συνεδρίασης της 9ης Μαρτίου θα πραγματοποιηθούν οι αναδιαρθρώσεις των δεικτών MSCI με τη διαγραφή των μετοχών που συμμετέχουν στους δείκτες της ρωσικής αναδυόμενης αγοράς.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.  
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ