Νέα
  • ΓΔ: 1021.16 -3.06%
  • Τζίρος: 89,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Το πετρέλαιο βύθισε το Γενικό Δείκτη κάτω από τις 800 μονάδες

Πηγή: Eurokinissi

Το ελληνικό χρηματιστήριο δεν κατάφερε να γλυτώσει από την χθεσινή έντονη υποχώρηση των ευρωπαϊκών αγορών και ακολούθησε σήμερα και αυτό έντονα πτωτικά.

Η εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου προς τα 130 δολάρια το βαρέλι αποτελεί τον μεγάλο εφιάλτη για νέες πληθωριστικές πιέσεις στην ελληνική οικονομία, τη δημιουργία τεράστιων προβλημάτων στις ελληνικές βιομηχανίες και για μία νέα αύξηση μη εξυπηρετούμενων δανείων και «ανοιγμάτων» προς τις ελληνικές τράπεζες.

Οι φόβοι αυτοί αποτυπώθηκαν και στη σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αξιών.

Χαλάρωση στην Ευρώπη και πιέσεις στην Αθήνα

H μεγάλη πίεση που ασκήθηκε στις τελευταίες συνεδριάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές έφερε αρκετές μετοχές μεγάλων ομίλων σε πολύ χαμηλές αποτιμήσεις και έτσι η σημερινή συνεδρίαση λειτούργησε εκτονωτικά με εμφάνιση αρκετών αγοραστών και άνοδο των μετοχών και των δεικτών σε Ευρώπη.

Σταθεροποιητικά άνοιξαν και κινούνται οι αμερικανικές αγορές.

Αντιθέτως, το ελληνικό χρηματιστήριο που χθες ήταν κλειστό είχε σήμερα σημαντική πτώση εκ μεταφοράς από την χθεσινή συνεδρίαση.

Προφανέστατα είχαν μπει εντολές πωλήσεων ξένων οίκων στο σύστημα από την Παρασκευή και εκτελέστηκαν σήμερα.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε στις 810 μονάδες και γρήγορα έσπασε καθοδικά και τις 800 μονάδες, φτάνοντας στα επίπεδα πέριξ των 790 μονάδων.

Mάλιστα, προς το τέλος της συνεδρίασης η κατάσταση επιδεινώθηκε και ο Γενικός Δείκτης έφτασε στο χαμηλό ημέρας στις 788 μονάδες.

Τελικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 789,66 μονάδες με υποχώρηση 3,9%. Η αξία συναλλαγών ήταν αρκετά αυξημένη στα 157,48 εκατ. ευρώ και το γεγονός αυτό δείχνει και την πίεση πωλήσεων που ασκείται στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.

Τις μεγαλύτερες εντολές είχαν οι τραπεζικές μετοχές και ο ΟΤΕ. Το ισοζύγιο κερδισμένων / χαμένων ήταν 13 ανοδικές μετοχές έναντι 111 πτωτικών.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap υποχώρησε κατά 4,15% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατά (-2,86%). Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν οι κλάδοι των τηλεπικοινωνιών (-7,86%), των τροφίμων ποτών (-6,42%), των ταξιδιών αναψυχής (-5,47%) και των τραπεζών (-5,03%). Ανοδικά, κινήθηκε ο δείκτης των προσωπικών-οικιακών προϊόντων (1,09%) λόγω της ανόδου της μετοχής της Jumbo.

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν Alpha, ETE, Eurobank, OTE και ΔΕΗ.

Αν σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο σήκωσε το χθεσινό βάρος των ευρωπαϊκών αγορών, ίσως (λογικά) να υπάρξει μία αντίδραση κατά την αυριανή συνεδρίαση.

Ωστόσο, δεν θα εκπλαγούμε εάν δούμε το χρηματιστήριο ακόμη χαμηλότερα λόγω των εξαιρετικά δύσκολων καταστάσεων που βιώνει η ελληνική οικονομία (νοικοκυριά και επιχειρήσεις).

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ