Νέα
  • ΓΔ: 1442.21 -2.04%
  • Τζίρος: 134,90 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Καγκελάριος: Οι εντολές πώλησης της Καθαράς Δευτέρας και ο λόγος ανόδου της Jumbo

Πηγή: Eurokinissi

Με εικόνα σταθεροποίησης (μικρές ανόδους και μικρές υποχωρήσεις) έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές χθες, δείχνοντας ότι ορισμένα δεικτοβαρή blue chips έχουν αρχίσει να προσελκύουν επενδυτές.

Κι επειδή αναρωτιέστε ποιος επενδύει εν μέσω πολέμου με άγνωστες συνέπειες την «επόμενη ημέρα», να σας πούμε ότι πολλά hedge funds είναι υποχρεωμένα βάσει καταστατικού να είναι πλήρως επενδεδυμένα (fully invested), δηλαδή σε ποσοστά άνω του 90%.

Οι διαχειριστές αυτοί θεωρούν ότι κάποια πανευρωπαϊκά blue chips έχουν υποχωρήσει κάτω από τη λογιστική τους αξία και ανεξάρτητα από την εξέλιξη του πολέμου, θα έχουν προοπτικές την επόμενη ημέρα. Ο δείκτης Eurostoxx 50 (περιέχει τα 50 μεγαλύτερα ευρωπαϊκά blue chips) υποχωρούσε μόλις 0,19%.

Πολεμικές εξελίξεις

Οι πολεμικές εξελίξεις (χθες το βράδυ) δείχνουν ότι υπάρχουν αμυδρά σημάδια εκτόνωσης. Οι Ουκρανοί δεν δείχνουν ιδιαίτερα πρόθυμοι να μπουν στο ΝΑΤΟ, υπάρχουν εκεχειρίες ανά περιοχές. Ας ελπίσουμε ότι το «φως στην άκρη του τούνελ» θα δείξει την ειρήνη.

Περιμένουμε τις πρωινές σημερινές εξελίξεις.

Ελληνικό χρηματιστήριο

Οι εντολές πώλησης είχαν τοποθετηθεί από τη Δευτέρα από τους ξένους επενδυτές και μάλιστα σε αρκετά blue chips άνευ αξιολογήσεως και μόνο λόγω υπεραξιών.

Eτσι με το που άνοιξε το ελληνικό χρηματιστήριο, βγήκαν πωλητές με μεγάλους όγκους κυρίως σε τραπεζικές μετοχές αλλά και σε ΟΤΕ από ξένα funds. Οι 800 μονάδες έσπασαν εύκολα και τελικά ο Γενικός Δείκτης, παρότι έγιναν αγορές προς το τέλος της συνεδρίασης, έκλεισε κοντά στα χαμηλά ημέρας.

Επαναλαμβάνουμε ότι στις πωλήσεις αυτές δεν γίνονται αξιολογήσεις μετοχών που πουλιούνται. Απλώς επισημαίνονται οι μετοχές με κέρδη και μπαίνουν οι εντολές πώλησης.

Oσον αφορά τους εγχώριους επενδυτές (θεσμικούς και ιδιώτες), μάλλον ακολουθούν αφού δεν μπορούν να «αντισταθούν».

Jumbo

H μετοχή που ξεχώρισε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση με άνοδο 1,92%. Μια «μοναχική» άνοδος σε μια έντονα πτωτική συνεδρίαση.

Ο λόγος βρίσκεται στην επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας και ειδικά σε ένα σημείο: «Τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα και τα λοιπά κυκλοφορούντα χρηματοοικονομικά στοιχεία του ενεργητικού του Ομίλου ήταν ανώτερα (στις 31/12/2021) του συνολικού ποσού των δανειακών υποχρεώσεων και των υποχρεώσεών του από μισθώσεις, κατά το ποσό των 549 εκατ. ευρώ περίπου έναντι 359 εκατ. ευρώ κατά την 31.12.2020». 

«Αγελάδα ρευστότητας» η Jumbo (cash cow που λένε οι Αμερικανοί).

OTE

Eπειδή τον έχουμε παινέσει ιδιαίτερα τον ΟΤΕ ολόκληρο τον Φεβρουάριο και στις αρχές του πολέμου, οφείλουμε να πούμε ότι χθες δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, όπως μας είχε συνηθίσει.

Φταίνε σίγουρα οι εντολές πωλήσεων ξένων funds που είδαν ότι είχε αντέξει η μετοχή και έσπευσαν να πάρουν τα όποια κέρδη τους.

Intracom

Η Intracom Defense (IDE) επεκτείνει τη συνεργασία της με τη γερμανική εταιρεία Diehl Defence, με την ανάληψη νέων εργασιών ύψους 5 εκατ. ευρώ που αφορούν στην παραγωγή κρίσιμων ηλεκτρονικών υποσυστημάτων της οικογένειας πυραύλων αέρος-αέρος και επιφανείας-αέρος IRIS-T.

Το πολυ-εθνικό συνεργατικό πρόγραμμα IRIS-T ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ των συμμετεχόντων κρατών, ενδυναμώνει την κοινή ασφάλεια εφοδιασμού και διατηρεί ένα βέλτιστο εγκαθιδρυμένο πλαίσιο για τη συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας και την εξέλιξη των εγχώριων τεχνολογικών δυνατοτήτων και υποδομών.

Intralot

Μία ακόμη (από τις 13 που κινήθηκαν ανοδικά) εταιρεία με ανοδική κίνηση κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Τον Μάρτιο του 2022 αναμένονταν νέα για τον τέταρτο διαγωνισμό για τη λοταρία της Βρετανίας που βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς η τωρινή άδεια λήγει το 2023.

Η Intralot συμμετέχει σε σχήμα που διεκδικεί τη μεγάλη λοταρία ως τεχνολογικός πάροχος και αν τελικά επικρατήσει, το συμβόλαιο αυτό θα αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα για την εισηγμένη, σύμφωνα με τη διοικητική της ομάδα.

Στο μεταξύ, πάντως, η διοίκηση της Intralοτ ρίχνει το βάρος στην ισχυροποίηση των δραστηριοτήτων του ομίλου στις ανεπτυγμένες αγορές των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ωκεανίας, από τις οποίες πλέον προέρχεται το 80% των εσόδων και το 85% του EBITDA.

Καραμολέγκος

Ξεκινά σήμερα η Δημόσια Πρόταση της εταιρείας στα 3,22 ευρώ για την απόκτηση του υπολοίπου ποσοστού (περίπου 6% των μετοχών).

Η διάρκεια της Περιόδου Αποδοχής θα είναι τέσσερις εβδομάδες, με έναρξη την 09.03.2022 και ώρα 08:00 (ώρα Ελλάδος) και λήξη την 06.04.2022 με το τέλος του ωραρίου λειτουργίας των τραπεζών που λειτουργούν στην Ελλάδα.

Μία ακόμη καλή και γνωστή ελληνική επιχείρηση φεύγει από το χρηματιστήριο.

ΔΕΗ

Η Fitch επιβεβαίωσε την Τρίτη την αξιολόγηση «ΒΒ-» στο μακροπρόθεσμο αξιόχρεο (IDR) της ΔΕΗ, με σταθερό outlook.

Oπως αναφέρει σε ανακοίνωση, η αξιολόγηση αντανακλά το ευμετάβλητο ρυθμιστικό και λειτουργικό περιβάλλον στην Ελλάδα, την υψηλή μόχλευση και τις ολοένα και πιο αρνητικές ελεύθερες ταμειακές ροές (FCF) της εταιρείας καθώς προσπαθεί να μεταβεί σε ένα πιο καθαρό ενεργειακό μείγμα και να απομακρυνθεί από τον λιγνίτη.

Η Fitch αναμένει ότι τα υφιστάμενα λιγνιτικά εργοστάσια θα σταματήσουν να λειτουργούν σταδιακά ως το 2023.

Το σταθερό outlook αντανακλά την εκτίμηση των αναλυτών της Fitch για σταθερά κεφάλαια από λειτουργικές δραστηριότητες (FFO) προς χρέος στο 5.7x την περίοδο 2021-2026. H Fitch προβλέπει ότι οι επισφαλείς απαιτήσεις υποχώρησαν στα 2,3 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021 και θα μειωθούν περαιτέρω στα 1,9 δισ. το 2026 από 2,9 δισ. το 2019.

Όσον αφορά τα EBITDA από τις συμβατικές πηγές ενέργειας η Fitch προβλέπει ότι θα υποχωρήσουν στα 200 εκατ. ευρώ ως το 2026, από 360 εκατ. το 2021, ενώ τα EBITDA από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αυξηθούν σε περίπου 380 εκατ. ευρώ το 2026, από 19 εκατ. το 2021.

ΕΧΑΕ

Tο Διοικητικό Συμβούλιο κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση εξέλεξε (επικύρωσε ουσιαστικά) ως νέο εκτελεστικό μέλος του και ανέθεσε καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας στον κ. Ιωάννη (Γιάννο) Κοντόπουλο, σε αντικατάσταση του κ. Σωκράτη Λαζαρίδη.

Αντίο, Σωκράτη, και ευχαριστούμε γιατί κράτησες όρθιο το ελληνικό χρηματιστήριο στα πολύ δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης, αλλά και μέσα στη διετία της πανδημίας.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.  
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ