Νέα
  • ΓΔ: 805.79 -0.57%
  • Τζίρος: 48,50 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΧΑ: Επιστροφή πάνω από τις 810 μονάδες για τον Γεν. Δείκτη

Πηγή: Eurokinissi

Εντονα ανοδικά ξεκίνησαν (για δεύτερη ημέρα) οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον γερμανικό δείκτη DAX να αρχίζει την συνεδρίαση με άνοδο 4%. Στο ίδιο μοτίβο , αν και με μικρότερες ανόδους, κινούνται οι υπόλοιποι ευρωπαικοί δείκτες, με τον γαλλικό CAC να αυξάνεται κατά 3% όπως και ο ιταλικός MIB. Aνοδικά (άνω του 3%) κινείται και ο Eurostoxx 50.

Το ανοδικό ξέσπασμα των ευρωπαϊκών αγορών, δείχνει ουσιαστικά δύο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι οι μετοχές έχουν διορθώσει ικανοποιητικά (άνω του 20% αρκετά δεικτοβαρή blue chips) και το δεύτερο ότι αχνοφαίνεται «φως στον ορίζοντα» του πολέμου της Ουκρανίας. Ή τουλάχιστον κάποιοι μεγάλοι επενδυτές με πληροφόρηση θέλουν να πιστεύουν. Σε κάθε περίπτωση, η χρηματιστηριακή ανάκαμψη στην Ευρώπη (Ε.Ε και Βρετανία) είναι επιθυμητή για να επιστρέψει κάπως η επενδυτική και επιχειρηματική αισιοδοξία.

Ωστόσο, η άνοδος των χρηματιστηριακών αγορών δεν αρκεί για να γιατρέψει τα προβλήματα που δημιουργεί η εκτίναξη του πετρελαίου και η αναζωπύρωση του πληθωρισμού. Οι ευρωπαικές οικονομίες θα αντιμετωπίσουν αρκετά προβλήματα μέχρι το τέλος του α' τριμήνου 2022 και ίσως και στο β' τρίμηνο 2022 με το ενεργειακό κόστος και τον πληθωρισμό. Η επιχειρηματικότητα ουσιαστικά έχει μειώσει ρυθμούς και φαίνεται ότι το τέλος του α' τριμήνου δεν θα δείξει θετικά αποτελέσματα.

Eπιστροφή πάνω από τις 800 μονάδες με το άνοιγμα της συνεδρίασης- Έφτασε στις 812 μονάδες (3%) μέσα σε 10 λεπτά

Το ελληνικό χρηματιστήριο, ακολουθεί και αυτό την ανοδική κίνηση των ευρωπαικών αγορών και ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε πάνω από τις 800 μονάδες. Mέσα σε λίγα λεπτά , η άνοδος έχει αγγίξει το 3% στις 812 μονάδες με μαζικές εντολές αγοράς σε blue chips.

Οι πρώτες κινήσεις της συνεδρίασης δείχνουν ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στις τραπεζικές μετοχές που έχουν διορθώσει (λόγω παρουσίας ξένων) σημαντικά καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου αλλά και στα υπόλοιπα δεικτοβαρή blue chips όπως ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΗ, ο Μυτιληναίος, ενώ τα βλέμματα πέφτουν και στη μετοχή της Coca Cola η οποία με τον πόλεμο αποκαθηλώθηκε από τα 30 ευρώ προς τα 18 ευρώ (πτώση περίπου 40%) λόγω της παρουσίας της στη Ρωσία και την Ουκρανία.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ