Νέα
  • ΓΔ: 805.79 -0.57%
  • Τζίρος: 48,50 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Εκτίναξη του Γενικού Δείκτη στις 822,97 μονάδες με άνοδο 4,22%

Η κίνηση ελατηρίου που περίμεναν για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ήρθε με μία μέρα καθυστέρηση από τις ευρωπαϊκές αγορές (και ειδικά τον DAX που έχει την μεγαλύτερη επίπτωση από την Ουκρανία), αλλά ήταν αρκετά έντονη.

Ο Γενικός Δείκτης, ακολουθώντας τις έντονα ανοδικές τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, επέστεψε με την έναρξη της συνεδρίασης πάνω από τις 810 μονάδες (άνοδος περίπου 3%) και σταδιακά κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης διεύρυνε την ανοδική του κίνηση.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης διογκώθηκε και οι τραπεζικές μετοχές ήταν αυτές που έδειξαν τον δρόμο προς υψηλότερα επίπεδα, ακολουθούμενες από τα υπόλοιπα μη χρηματοοικονομικά blue chips.

Εντονα ανοδικά ξεκίνησαν και οι αμερικανικές αγορές, που από την αρχή της εβδομάδας ποντάρουν στην εκτόνωση της κρίσης στην Ουκρανία και στην σταδιακή αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων λόγω πετρελαίου στις ΗΠΑ.

Οι αμερικανικοί δείκτες ξεπερνούν το 2% σε άνοδο, ενώ στην Ευρώπη, ο DAX πραγματοποιεί τη μεγαλύτερη ημερήσια ανοδική κίνηση εδώ και 2 χρόνια, που ξεπερνά το 6%.

Κάλυψε τις απώλειες της προηγούμενης βδομάδας

Κατά την τελευταία ώρα της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης ξεπέρασε τις 820 μονάδες, με άνοδο πάνω από 4%, καλύπτοντας ένα μεγάλο μέρος των απωλειών που είχαν δημιουργηθεί την προηγούμενη εβδομάδα. Να θυμίσουμε ότι ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε απότομα από τις 880 μονάδες προς τις 825 μονάδες και από εκεί προς τις 788 μονάδες που έκανε χαμηλό 18 μηνών.

Το κλείσιμο της συνεδρίασης βρήκε το Γενικό Δείκτη στις 822,97 μονάδες, με άνοδο 4,22%.

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 112 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 106 έκλεισαν ανοδικά και οι 13 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης είχε άνοδο 4,51%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης είχε άνοδο 3,22%.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Τραπεζών (7,91%), οι πρώτες ύλες (5,79%), η Τεχνολογία (4,85%) και τη μικρότερη άνοδο οι κλάδοι των Πετρελαϊκών (0,61%), Ταξιδιών (1,38%), Κατασκευών (1,71%).

Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν Alpha Bank, ΟΤΕ, Eurobank, ΕΤΕ και Jumbo.

Oρατές και πάλι οι 850 μονάδες

Οι χρηματιστηριακές αγορές ποντάρουν στις χαμηλές αποτιμήσεις που διαμορφώθηκαν κατά την πρόσφατη κρίση, αλλά κυρίως στις ελπίδες για εξεύρεση κάποιας συμφωνίας μεταξύ Ουκρανίας-Ρωσίας, όσο και εάν οι άμεσες εξελίξεις στο Κίεβο, απαγορεύουν πολλές ελπίδες.

Εάν συνεχιστεί η άνοδος, πλέον είναι η ορατή η επιστροφή πάνω από τις 850 μονάδες μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Εάν οι ελπίδες ειρήνης διαψευστούν, ίσως δούμε συσσώρευση και πάλι προς τις 800 μονάδες.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ