Νέα
  • ΓΔ: 788.36 -2.18%
  • Τζίρος: 45,73 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η μαζική αντίδραση των τραπεζών και η «ευκαιρία» της ΔΕΗ

Πάει πολύς χρόνος που είχαμε να δούμε άνοδο στον DAX πάνω από 7%. Ούτε στην ανάκαμψη του 2020 πραγματοποίησε τέτοια άνοδο.

Τεχνικά, ο γερμανικός δείκτης ολοκλήρωσε μια πτώση περίπου 15% μέσα σε 10 συνεδριάσεις, γεγονός που επέτρεψε τη χθεσινή εκτίναξη.

Κάποιοι μάλιστα λένε ότι το γερμανικό χρηματιστήριο και οι γερμανικές επιχειρήσεις έχουν χάσει ό,τι ήταν να χάσουν λόγω πολέμου. Οι γερμανικές επιχειρήσεις κάπου θα σταθεροποιηθούν μέσα στο α’ εξάμηνο 2022.

Πολύ καλή συνεδρίαση είχε και το γαλλικό χρηματιστήριο με αντίστοιχη μεγάλη άνοδο. Οι γαλλικές επιχειρήσεις είναι λιγότερες από τις γερμανικές στη Ρωσία και στην Ουκρανία, αλλά διόλου αμελητέες.

ΕΚΤ: Αναθεωρεί την πολιτική χρηματοδοτήσεων και ενισχύσεων οικονομιών

Η ουκρανική κρίση αποτελεί ένα τέλειο άλλοθι για την ΕΚΤ για να συνεχίσει το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων μετά τον Μάρτιο του 2023. Επίσης εκτιμάται ότι θα προχωρήσει μέσα στον Μάρτιο σε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό.

Ο ρόλος της ΕΚΤ είναι αφενός να μειώσει τον πληθωρισμό και αφετέρου να τονώσει την ανάπτυξη, που αναμένεται να υποχωρήσει στα επίπεδα του 2% κατά το β’ τρίμηνο.

Eλληνικό χρηματιστήριο

Οι τραπεζικές μετοχές φαίνεται ότι ολοκλήρωσαν (αρκετά πρώιμο να ειπωθεί) τον πρώτο κύκλο σημαντικής διόρθωσης. Μέσα σε αυτή τη διόρθωση περιλαμβάνεται και το νέο ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που σχηματίζονται καθημερινά αλλά και των «ανοιγμάτων» (NPEs) που έχουν τα χαρτοφυλάκια επενδύσεών τους.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε το «κενό» μεταξύ 780 και 825 μονάδων και πλέον η κατεύθυνσή του θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη του πολέμου, την πορεία της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού.

Aν το πετρέλαιο παραμείνει στα επίπεδα άνω των 100 δολαρίων /βαρέλι για πάνω από 2-3 μήνες, τότε ο πληθωρισμός θα διαβρώσει επιχειρήσεις. Αν αποκλιμακωθεί κατά το ίδιο διάστημα, οι επιπτώσεις στις επιχειρήσεις και γενικά στην οικονομία θα είναι μικρότερες.

Πετρέλαιο

Το αργό πετρέλαιο υποχωρούσε πάνω από 12% την Τετάρτη, μετά τις αναφορές ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα καλέσουν τα άλλα μέλη του ΟΠΕΚ να αυξήσουν την παραγωγή και τη δήλωση συμβούλου του Ουκρανού προέδρου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής ότι η χώρα είναι έτοιμη για υποχωρήσεις στις συνομιλίες με τη Ρωσία.

Οι φόβοι ορισμένων επενδυτών για διακοπή του ρωσικού εφοδιασμού μετριάστηκαν και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε ότι θα μπορούσε να υπάρξει περαιτέρω αξιοποίηση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου.

Τράπεζες: Η αντίδραση ενός κλάδου

Μαζική ήταν η αντίδραση του τραπεζικού κλάδου κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Μετά την καθολική υποχώρηση των προηγούμενων 10 συνεδριάσεων ήρθε μια καταιγιστική άνοδος που φέρνει τις μετοχές στα επίπεδα που είχαν στην αρχή του 2022.

Ας ελπίσουμε ότι όταν έρθει η ειρήνη στην Ουκρανία, θα ακολουθήσει ένα αντίστοιχο ράλι Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου για τον κλάδο.

Πάντως, όπως προαναφέραμε, ο φόβος των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα προκύψουν από την ενεργειακή κρίση είναι αυξημένος και οι τράπεζες έχουν μειώσει τους ρυθμούς δανειοδοτήσεων.

ΕΛΠΕ

Κινήσεις επέκτασης ετοιμάζουν τα ΕΛΠΕ. Ή μάλλον ετοίμαζαν και προσωρινά σταμάτησαν. Όταν σταματήσει η σύγκρουση στην Ουκρανία και επανέλθει η κανονικότητα και στις τιμές πετρελαίου, θα κινητοποιηθεί η διοίκηση με εξωστρέφεια, αλλά και στο εγχώριο πεδίο ανταγωνισμού.

Motor Oil

Έχει ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τους συμμάχους της στη Μέση Ανατολή. Ίσως η δυναμική του ομίλου εν μέσω ενεργειακής κρίσης θα αναβαθμιστεί. Όσο για τα αποτελέσματα α’ τριμήνου, μαθαίνουμε ότι θα έχει αυξημένο περιθώριο κέρδους.

Φουρλής

Την Τρίτη 22.03.2022, μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, θα ανακοινώσει τα οικονομικά της αποτελέσματα για την οικονομική χρήση του 2021 η εταιρεία Fourlis.

Oι εκτιμήσεις είναι ότι θα είναι σημαντικά αυξημένα σε σχέση με το 2020, αλλά θα πρέπει να δούμε όλες τις θυγατρικές, γιατί κάποιες δεν «τράβηξαν». Ίσως γι’ αυτό κάποιοι λένε ότι ενδέχεται να αποεπενδύσει απ’ αυτές.

Frigoglass

Άλμα 19% έκανε η μετοχή της Frigoglass μετά την προηγούμενη πίεση που επέφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Να θυμίσουμε ότι η Frigoglass έχει σημαντική έκθεση στη Ρωσία.

Jumbo

Δεν κινήθηκαν πολύ τα εποχιακά (αποκριάτικα) της Jumbo φέτος μαθαίνουμε. Η συγκυρία δεν ευνόησε. Ωστόσο, όπως γράψαμε και χθες, η ρευστότητα της εταιρείας είναι τεράστια και θα βοηθήσει τον όμιλο στο μέλλον. Ούτως ή άλλως το καλοκαίρι είναι μπροστά και μετά έρχονται τα σχολεία που παραδοσιακά οι πωλήσεις της εταιρείας πολλαπλασιάζονται.

ΔΕΗ

Το δις εξαμαρτείν… Κάποιοι που δεν ήθελαν πέρυσι τη μετοχή της ΔΕΗ στα 7 ευρώ, χτυπιόντουσαν όταν την είδαν στα 14 το καλοκαίρι 2021. Χθες η μετοχή είχε υποχωρήσει στα 7 ευρώ και έδωσε την ευκαιρία να αγοράσουν αυτοί που έχασαν το πρώτο ράλι.

Profile: Nέες εφαρμογές στην τραπεζική και τα fintech

Η Profile Software ανακοίνωσε τη νέα προηγμένη λειτουργία onboarding του Finuevo Digital, της καινοτόμου mobile-first πλατφόρμας για Digital Banking in-a-box, ώστε να βελτιώσει την εμπειρία του χρήστη και να κάνει ασφαλέστερη και ευκολότερη την διαδικασία των online συναλλαγών.

Συγκεκριμένα, ο χρήστης, μέσω ενός διαδραστικού περιβάλλοντος που προσφέρει οδηγίες, εισάγει με ευκολία τα απαραίτητα στοιχεία κατά τη διάρκεια της εγγραφής, γεγονός που εξαλείφει τα drop-outs και αυτοματοποιεί τη διαδικασία στην ολοκλήρωσή της. Ο πελάτης λαμβάνει προσωποποιημένη απεικόνιση εύκολα και γρήγορα.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.  
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ