Νέα
 • ΓΔ: 792.9 +0.56%
 • Τζίρος: 65,92 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η αντίδραση των τραπεζών και το στοίχημα για την ΕΤΕ

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Αποκλιμακώνεται η τιμή του πετρελαίου. Χθες η υποχώρηση ήταν 6% και αυτό είναι θετική είδηση για τις οικονομίες.

Μπορεί να μην τη βλέπουμε στην κάνουλα του βενζινάδικου, αλλά σταδιακά θα φανεί στις βιομηχανίες και στον πληθωρισμό.

To WTI (Τέξας) διαπραγματεύεται στα 96 δολάρια το βαρέλι.

Αμερικανικές αγορές: Περιμένοντας τη FED ως «από μηχανή θεό»

Ως συνήθως οι αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές είναι αυτές που δείχνουν την πορεία. Λόγω μεγέθους και λόγω εμπειρίας. Χθες, αν και ξεκίνησαν ήπια ανοδικά, προς το τέλος της συνεδρίασης αύξησαν τα κέρδη τους, ιδιαίτερα οι κλάδοι της τεχνολογίας.

Το σκηνικό ήταν μάλλον θετικό με το πετρέλαιο και τον χρυσό να υποχωρούν. Ο λόγος της ανοδικής κίνησης είναι ότι έχουν διαρρεύσει μάλλον θετικές ειδήσεις σχετικά με τις σημερινές αποφάσεις της FED.

Ο Dow Jones επιστρέφει σε υψηλότερα επίπεδα πέριξ των 33.600 μονάδων και ο S&P 500 πάνω από τις 4.200 μονάδες.

Ευρωπαϊκές αγορές

Στο μεγαλύτερο μέρος των χθεσινών συνεδριάσεων, οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές κινήθηκαν πτωτικά.

Μόλις ξεκίνησαν οι αμερικανικές αγορές, αίφνης άλλαξαν και οι ενδοσυνεδριακές τάσεις με αποτέλεσμα το τέλος των συνεδριάσεων (οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές κλείνουν γύρω στις 19:00 ώρα Ελλάδος) να βρίσκουν τους χρηματιστηριακούς δείκτες σε θετικές μεταβολές.

Μόνο το ελληνικό χρηματιστήριο δεν πρόλαβε να αντιδράσει. Αλλά και... σήμερα μέρα είναι.

Γενικός Δείκτης

Τελικά λειτούργησαν ως στήριξη τα επίπεδα των 825 μονάδων, αλλά πλέον αυτό που θέλει η αγορά είναι να δει μια καλή ανοδική κίνηση, αντίστοιχη των διεθνών αγορών.

Ίσως είναι στιγμή να δούμε τις 840-845 μονάδες και μέχρι τέλος της εβδομάδας την υπέρβαση των 850 μονάδων. Αυτό βέβαια είναι το θετικό σενάριο, στην περίπτωση που συνεχιστεί η άνοδος των ξένων αγορών, η πτώση του πετρελαίου και θετικές κινήσεις από τις κεντρικές τράπεζες.

Στο αρνητικό σενάριο (περιλαμβάνεται και η περαιτέρω πολεμική κρίση) ο Γενικός Δείκτης θα δοκιμάσει καθοδικά τις 800 μονάδες.

Τράπεζες

Τα αποτελέσματα χρήσης 2021 που ανακοινώνουν είναι θετικά. Η συγκυρία είναι αρνητική, αλλά τουλάχιστον χθες οι τραπεζικές μετοχές αντέδρασαν προς το τέλος της συνεδρίασης και βοήθησαν και την αγορά.

Δεν γνωρίζουμε εάν τα αποτελέσματα α' τριμήνου θα έχουν ενσωματώσει νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (πηγές μας λένε ότι ο αριθμός είναι χαμηλός), αλλά και buffers έχουν φτιάξει, και λογιστικά κέρδη έχουν, και τα παλιά δάνεια τιτλοποίησαν και πούλησαν.

Τράπεζα Πειραιώς

Ήταν η σειρά της Τράπεζας Πειραιώς να ανακοινώσει χθες θετικά αποτελέσματα χρήσης 2021.

Ανάμεσα στους στόχους που επιτεύχθηκαν ή κινήθηκαν και καλύτερα περιλαμβάνονται:

 • Υλοποίηση του 95% των ενεργειών του σχεδίου Sunrise τους τελευταίους δώδεκα μήνες, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό
 • Μείωση δείκτη NPE στο 12,5% έναντι 45% πριν από ένα χρόνο, σε τροχιά επίτευξης δείκτη 8% μέχρι το τέλος του 2022
 • Υπεραπόδοση κατά 0,5 δισ. της οργανικής ροής NPE το 2021 (1,2 δισ. έναντι προσδοκιών 1,7 δισ. λόγω Covid)
 • Συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας στο 15,9%
 • Εκταμιεύσεις νέων δανείων ύψους 6,5 δισ. υψηλότερα από τον στόχο των 5,7 δισ. Καθαρή πιστωτική επέκταση (εκταμιεύσεις μείον αποπληρωμές) 1,0 δισ. το 2021
 • Σημαντική αύξηση των υπό διαχείριση κεφαλαίων πελατών. Οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν σε 55,4 δισ. ευρώ και τα αμοιβαία κεφάλαια σε επίπεδα ρεκόρ των 3,4 δισ. ευρώ.

ΕΤΕ

Εντυπωσιακή άνοδος για τη μετοχή της ΕΤΕ που έφτασε στα 2,85 ευρώ. Να θυμίσουμε ότι στα επίπεδα αυτά κινείται κοντά στον κινητό μέσο όρο 200 ημερών.

Προ του πολέμου είχε κάνει υψηλό κοντά στα 3,5 ευρώ η μετοχή της ΕΤΕ. Τα αποτελέσματα χρήσης της ΕΤΕ που θα ανακοινωθούν σήμερα (16/3), μετά το κλείσιμο της χρηματιστηριακής συνεδρίασης (17:30), θα είναι και αυτά ανοδικά όπως των άλλων τριών συστημικών τραπεζών και το στοίχημα των επενδυτών είναι κατά πόσο θα ξεπεράσουν τους στόχους που είχαν τεθεί.

ElvalHalcor

Το 2021 έκλεισε με τις πωλήσεις της ElvalHalcor να σημειώνουν ιστορικά υψηλά. Η ανοδική πορεία, που ξεκίνησε το τελευταίο τρίμηνο του 2020, διατηρήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021 με ιδιαίτερα έντονη την ανάκαμψη των αγορών του κατασκευαστικού κλάδου, της αυτοκινητοβιομηχανίας και των μεταφορών, οι οποίοι είχαν υστερήσει κατά την προηγούμενη χρήση, επηρεάζοντας κυρίως τον κλάδο αλουμινίου.

Ετσι, οι όγκοι πωλήσεων σημείωσαν αύξηση κατά 16,3%, οδηγούμενοι κυρίως από τα προϊόντα του κλάδου αλουμινίου κατά 21,3%, και τα προϊόντα του κλάδου χαλκού κατά 7,9%.

Η υψηλή ζήτηση στις αγορές οδήγησε σε ραγδαία άνοδο τις τιμές των μετάλλων στο LME, με τη μέση τιμή του χαλκού να διαμορφώνεται στα 7.881 ευρώ ανά τόνο (αύξηση 46,1% σε σχέση με το 2020) και τη μέση τιμή του αλουμινίου να διαμορφώνεται στα 2.101 ευρώ ανά τόνο (αύξηση 41,0% σε σχέση με το 2020).

Ο συνδυασμός του ανοδικού όγκου πωλήσεων και των τιμών των μετάλλων διαμόρφωσε τον κύκλο εργασιών σε ιστορικά υψηλά στα 2.883,0 εκ. ευρώ για το 2021 (αυξημένο κατά 42,1% από τα 2.028,6 εκ. ευρώ του 2020).

Eπιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Κατατέθηκε το Σχέδιο Νόμου για τη νέα μορφή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς από το υπουργείο Οικονομικών. Το νέο νομοσχέδιο έχει 3 κεφάλαια.

Στο α' κεφάλαιο περιγράφεται ο σκοπός και το αντικείμενο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Στο β' κεφάλαιο δίνονται οι αρμοδιότητες επί των χρηματιστηριακών παραβάσεων, η δημοσιοποιήσεις αποφάσεων και η παραγραφή ενώ στο γ' κεφάλαιο αναφέρεται η διάρθρωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ο εσωτερικός έλεγχος, η διάρθρωση υπηρεσιών και η αξιολόγηση υπηρεσιών ενώ περιλαμβάνεται και εξωτερικός σύμβουλος.

Πηγές μας αναφέρουν ότι επίκεινται και τουλάχιστον 30 προσλήψεις για κάλυψη παγίων αναγκών βάσει του νέου νόμου.

 • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.  
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα