Νέα
 • ΓΔ: 805.55 -0.03%
 • Τζίρος: 38,90 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Ο «πρωταθλητισμός» της Cenergy και η ανάκαμψη της Coca Cola

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Επτά φορές θα αυξήσει τα επιτόκια η Fed μέσα στο 2022 με στόχο να μειωθεί ο πληθωρισμός στο 2%. Το εύρος θα είναι 0,25%-0,5%.

Oι 3 χρηματιστηριακοί δείκτες (οι βασικότεροι) κινήθηκαν έντονα ανοδικά, με τον Dow Jones να προσεγγίζει και πάλι τις 34.000 μονάδες, τον S&P 500 τις 4.400 μονάδες και τον Nasdaq τις 14.000 μονάδες.

Τελικά όσοι αγόραζαν την περίοδο της μεγάλης κρίσης (buying the dip) μάλλον βγαίνουν κερδισμένοι. Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, φαίνεται ότι η ύφεση απομακρύνεται, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ: «Η πιθανότητα ύφεσης μέσα στο επόμενο έτος δεν είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

Η συνολική ζήτηση είναι επί του παρόντος ισχυρή και οι περισσότεροι εκτιμούν ότι θα παραμείνει ισχυρή».

Ευρωπαϊκές αγορές

Με το που έβγαλαν την είδηση της συμφωνίας Ουκρανίας-Ρωσίας σε 15 σημεία οι Financial Times, έγινε χαμός με εντολές αγοράς σε όλα τα χρηματιστήρια της ΕΕ και στη Βρετανία. Μία απόφαση που περίμεναν μεν, αλλά ουδείς ήταν σίγουρος ότι θα επιτευχθεί. Οι αναλυτές θεωρούν ότι και σήμερα θα έχουν κυριαρχία οι αγοραστές.

Ο γερμανικός DAX αυξήθηκε κατά 3,76%, ο γαλλικός CAC κατά 3,68%, ο Eurostoxx 50 (τα 50 μεγαλύτερα ευρωπαικά blue chips) κατά 4,05%. Ακόμη και ο λονδρέζικος FTSE 100, που εν μέσω κρίσης είχε τις μικρότερες απώλειες, αυξήθηκε κατά 1,62% και παραμένει κοντά στα ιστορικά υψηλά του.

Γενικός Δείκτης

Δεν γνωρίζουμε εάν θα σταματήσει στις 870 μονάδες ο Γενικός Δείκτης σήμερα, αλλά σίγουρα με τη χθεσινή άνοδο κάλυψε το τεχνητό κενό από τις 890 μονάδες που διολίσθησε πριν από δύο εβδομάδες.

Τώρα είναι θέμα χρόνου (ίσως μέχρι το τέλος της εβδομάδας) να φτάσει στις 890 μονάδες και να μπει σε τροχιά επιστροφής προς τις 900 μονάδες. Ουσιαστικά η χθεσινή άνοδος ήταν ένα καλό restart και μία επιστροφή αγοραστών.

Τράπεζες

Με άνοδο 10% ο τραπεζικός κλαδικός δείκτης δείχνει ποιος κάνει κουμάντο στο ελληνικό χρηματιστήριο. Γι' αυτό επιμένουμε συνέχεια να τονίζουμε ότι οι τραπεζικές μετοχές θα εξακολουθούν να δίνουν την τάση, ανεξάρτητα εάν η βαρύτητά τους στη συμμετοχή του δείκτη είναι μεγάλη ή μικρότερη.

Σε ό,τι αφορά τον τζίρο συναλλαγών των τεσσάρων τραπεζικών μετοχών, άγγιξε το 45% περίπου των συνολικών συναλλαγών.

ΕΤΕ

Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων χρήσης της ΕΤΕ ολοκληρώθηκε η «σειρά των 4» συστημικών τραπεζών και βγήκαν θετικά αποτελέσματα απ' όλες, και βέβαια από την ΕΤΕ, όπως είχαμε προεξοφλήσει βλέποντας την άνοδο (περίπου 10%) των τελευταίων τριών συνεδριάσεων.

O διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να υπάρξουν νέα NPEs λόγω της κρίσης (πληθωρισμός, πόλεμος), υποστήριξε ότι «δεν θα δούμε αξιοσημείωτη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και προς αυτή την κατεύθυνση συμβάλλουν και τα γενναία μέτρα στήριξης των νοικοκυριών από την κυβέρνηση».

Τόνισε, όμως, πως οι πληθωριστικές πιέσεις θα έχουν επιπτώσεις στο εισόδημα των νοικοκυριών, στο λιανεμπόριο, στην ενέργεια και στον αγροδιατροφικό τομέα.

Tράπεζα Πειραιώς

Ολοκληρώθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς, θυγατρική της Πειραιώς Financial Holdings ΑΕ, η διαδικασία απόσχισης του κλάδου των υπηρεσιών αποδοχής καρτών και εκκαθάρισης συναλλαγών σε νέα εταιρεία και η μεταβίβαση αυτής στην Euronet Worldwide Inc (η Συναλλαγή).

Οι δύο πλευρές είχαν προχωρήσει από 16.03.2021 στην υπογραφή σχετικής δεσμευτικής συμφωνίας, βάσει της οποίας η Euronet Worldwide θα παρέχει εφεξής υπηρεσίες αποδοχής καρτών και εκκαθάρισης συναλλαγών στους πελάτες της Τράπεζας Πειραιώς.

Το συνολικό τίμημα της Συναλλαγής διαμορφώθηκε σε €300 εκατ. Η κεφαλαιακή επίπτωση της Συναλλαγής ανέρχεται σε όφελος περίπου 100 μονάδων βάσης επί του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας του Ομίλου της Πειραιώς Financial Holdings, ο οποίος με στοιχεία 31 Δεκεμβρίου 2021 διαμορφώθηκε σε 15,8%.

Cenergy

H εξωστρεφής εταιρεία (οι πωλήσεις στο εξωτερικό καλύπτουν πάνω από το 60% των συνολικών πωλήσεων) είχε μία πολύ καλή χρονιά.

Αξίζει να δούμε όλα τα μεγέθη που ανεβάζουν τη Cenergy στο «Champions League της επιχειρηματικότητας»:

 • Τα έσοδα ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ για πρώτη φορά στην ιστορία του Ομίλου (16% αύξηση σε ετήσια βάση).
 • Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών ξεπέρασε επίσης το φράγμα του 1 δισ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2021, αφού το τελευταίο τρίμηνο του έτους εξασφαλίστηκαν σημαντικές παραγγελίες και στους δύο κλάδους.
 • Η λειτουργική κερδοφορία παρέμεινε σταθερή με το αναπροσαρμοσμένο EBITDA να ανέρχεται στα 104 εκατ. ευρώ (2% αύξηση σε ετήσια βάση) ως αποτέλεσμα της επιτυχούς εκτέλεσης ενεργειακών έργων και των λύσεων προστιθέμενης αξίας.
 • Ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε κατά 66 εκατ. ευρώ φτάνοντας σε νέα χαμηλά επίπεδα (264 εκατ. ευρώ)
 • Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων επηρεάστηκαν από την εφάπαξ πρόβλεψη ύψους 12.8 εκατ. Ευρώ (14 εκατ. δολάρια ΗΠΑ πλέον τόκων) για την αναδρομική χρέωση δασμών αντιντάμπινγκ επί των εξαγωγών στις ΗΠΑ σωλήνων μεγάλης διαμέτρου και έφτασαν τα 30.5 εκατ. ευρώ το 2021 (έναντι 35.6 εκατ. το 2020).
 • Τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 22,1 εκατ. ευρώ έναντι 24,9 εκατ. το 2020.
 • Οι ελεύθερες ταμειακές ροές για το 2021 ανήλθαν σε 68 εκατ. ευρώ, εκμεταλλευόμενοι την αποτελεσματική διαχείριση κεφαλαίου κίνησης αλλά και τη δυνατότητα δημιουργίας ταμιακών εισροών.

Coca Cola HBC

Η μετοχή που επλήγη περισσότερο απ' όλες (της υψηλής κεφαλαιοποίησης) από την πρόσφατη πολεμική σύγκρουση, με το χθεσινό 5% βρέθηκε πάνω από τα 20 ευρώ. Όσοι τόλμησαν να αγοράσουν κάτω απ' τα επίπεδα αυτά βγήκαν κερδισμένοι. Και θα βγουν περισσότερο στο μέλλον.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το «ρωσικό σοκ» θα ξεπεραστεί ίσως και από τη χρήση 2023-2024.

ΟΤΕ

Μετά και τη χθεσινή άνοδο (5,67%) η μετοχή του ΟΤΕ επιστρέφει σε ακτίνα από τα 17 ευρώ, καλύπτοντας μεγάλο μέρος των απωλειών που δημιούργησε η κρίση. Δεν γνωρίζουμε εάν φτάσει άμεσα στα 17 ευρώ, αλλά υπάρχουν όλες οι προοπτικές μέσα στο Μάρτιο να ξεπεράσει και τα 17 ευρώ.

Με αγοραστές από Γερμανία, Βρετανία και υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη χθες η μετοχή. Και βέβαια πολλοί Ελληνες επενδυτές που φαίνεται ότι έχουν μεγάλες προσδοκίες.

 • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.  
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ