Νέα
  • ΓΔ: 1244.75 +2.16%
  • Τζίρος: 137,93 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Υποχώρηση στις 859 μονάδες με εξαιρετικά χαμηλή διακύμανση

Πηγή: Eurokinissi

Μεικτές τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές (ανοδικά το Λονδίνο) και εξαιρετικά χαμηλή διακύμανση (περίπου 8 μονάδες) σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, που είδε προς το τέλος της συνεδρίασης τον Γενικό Δείκτη να κλείνει με οριακή υποχώρηση στις 859,32 μονάδες.

Το πετρέλαιο (WTI, Brent) συνεχίζει και πάλι έντονα (άνω του 4%) ανοδικά, πυροδοτώντας νέες ανησυχίες για πληθωρισμό και ανάπτυξη σε ΗΠΑ, Ευρώπη.

Χαμηλές συναλλαγές και αντίρροπες δυνάμεις στα blue chips

Η εβδομάδα ξεκίνησε με τα γνώριμα προβλήματα για τις οικονομίες και τα χρηματιστήρια. Από την στιγμή που δεν υπήρξαν ενδοσυνεδριακά σημαντικές εξελίξεις, οι χρηματιστηριακοί δείκτες είτε παρέμειναν σταθεροί, είτε διολίσθησαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αλλά χωρίς ενδείξεις πανικού.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ήπια άνοδο φτάνοντας αμέσως στα υψηλά ημέρας των 867 μονάδων, αλλά σταδιακά ισορροπούσε λίγο πάνω από τις 860 μονάδες.

Προς το τέλος της συνεδρίασης και όταν ξεκίνησαν οι αμερικανικές αγορές, βγήκαν πωλητές σε τραπεζικές μετοχές και έτσι ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στο τέλος της συνεδρίασης στις 859,32 μονάδες με υποχώρηση 0,41%. Πολύ χαμηλή η αξία συναλλαγών στα 43,51 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 45 έκλεισαν ανοδικά και οι 59 πτωτικά.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) υποχώρησε κατά 0,56% εξαιτίας των πιέσεων στις τραπεζικές μετοχές. Αξίζει να αναφέρουμε ότι και σήμερα είδαμε μία «διελκυστίνδα» μεταξύ των τραπεζικών blue chips και των μη τραπεζικών blue chips, με αποτέλεσμα να δούμε την πτωτική τάση στο τέλος της συνεδρίασης, αλλά η πτώση αυτή να είναι ήπια εξαιτίας της ανόδου μη χρηματοοικονομικών blue chips, όπως ο ΟΠΑΠ, τα ΕΛΠΕ και η Motor Oil, η Coca Cola HBC και η Lamda Development.

Ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) υποχώρησε κατά 0,57% , σχεδόν παρόμοια πτώση με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, οι πωλήσεις στον ΟΤΕ οδήγησαν σε υποχώρηση των κλάδων τηλεπικοινωνιών (-1,82%), οι Τράπεζες υποχώρησαν (-1,22%), με εξαίρεση την μετοχή της ΕΤΕ και τα προσωπικά-οικιακά προϊόντα μειώθηκαν κατά 0,78%.

Τα βιομηχανικά προϊόντα και υπηρεσίες υποχώρησαν 0,44% ενώ και η τεχνολογία μειώθηκε 0,48%. Ανοδικά κινήθηκαν οι κλάδοι Πετρελαίου-Αερίου (2,05%), το Εμπόριο (1,52%), οι Πρώτες Υλες (1,49%) και τα Τρόφιμα -Ποτά (0,5%). Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν η ΕΤΕ, ο ΟΤΕ, η Alpha Bank, η Eurobank, ο ΟΠΑΠ, ο Μυτιληναίος και η Πειραιώς.

Περιμένοντας νεότερα από το ουκρανικό μέτωπο που επηρεάζει και το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ο Γενικός Δείκτης θα προσπαθήσει να ισορροπήσει στις επόμενες συνεδριάσεις πάνω από τις 850 μονάδες, στηριζόμενος στα αποτελέσματα χρήσης 2021 των εισηγμένων και σε όποιες θετικές ειδήσεις βγουν.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ