Νέα
  • ΓΔ: 1021.16 -3.06%
  • Τζίρος: 89,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Σε τροχιά ανόδου ΕΛΠΕ, Motor Oil - Ποιοι ποντάρουν στη Lamda

Πηγή: Eurokinissi

Στο ανώτατο όριο του εύρους αύξησης επιτοκίων (δηλαδή το 0,5%) που είχε προαναγγείλει ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, θα κυμανθούν οι αυξήσεις επιτοκίων τελικά και όχι στο 0,25%, δίνοντας έτσι μία πιο επιθετική τάση στην προσπάθεια της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας να πατάξει τον πληθωρισμό.

Οι αμερικανικές αγορές «τιμολόγησαν» χθες αυτή τη διαφοροποίηση και προχώρησαν σε διορθωτικές κινήσεις.

Ωστόσο οι υποχωρήσεις δεν προβλημάτισαν, αφού δεν φάνηκε ούτε πανικός ούτε απόγνωση. Μάλλον η πραγματική απόγνωση θα ήταν εάν δεν ήταν «επιθετική» η αύξηση των επιτοκίων.

Ευρωπαϊκές αγορές

Μετά από μία μάλλον καλή εβδομάδα, οι ευρωπαϊκές αγορές είχαν μεικτές τάσεις και ήπιες μεταβολές. Προς το παρόν αξιολογούν γεωπολιτικές καταστάσεις (βλέποντας πάντα ως καθρέπτη τον DAX) επιχειρηματικά νέα και προεξοφλώντας κινήσεις από την ΕΚΤ.

Πάντως η πτώση των ευρωπαϊκών αγορών δεν δίνει τρόμο. Κάτω από 10% είναι η πτώση του DAX, του CAC και του Eurostoxx 50.

Ευρωπαϊκά ομόλογα: Ηπια άνοδος αποδόσεων

Ελαφρώς υψηλότερα κινήθηκαν χθες οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων. Το 10ετές γερμανικό (δείκτης αναφοράς για την Ευρώπη) ενισχύεται οριακά κατά τρεις μονάδες βάσης, στο 0,40% και το γαλλικό 10ετές τέσσερις μονάδες βάσης στο 0,86%.

Σταθερά πάνω από το 2,64% κινούνται οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών.

Κινήσεις που προδικάζουν ότι αφενός υπάρχει έντονη ανησυχία για τον πληθωρισμό λόγω της ανόδου του πετρελαίου και αφετέρου «χτυπούν καμπανάκια» ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να κινηθεί άμεσα και γρήγορα.

Πετρέλαιο

Και πάλι ο αρνητικός πρωταγωνιστής της χθεσινής ημέρας ήταν το πετρέλαιο. Με άνοδο που ξεπερνούσε (και για το WTI και για το Brent) το 4%, εύλογα δημιουργεί τριγμούς στις χρηματιστηριακές αγορές.

Πάντως, όλο και περισσότεροι βλέπουν και κερδοσκοπικά παιχνίδια πίσω από αυτά τα ράλι των συμβολαίων πετρελαίου.

Eλληνικό χρηματιστήριο: Γιατί δεν αξιολογεί η Moody's;

Η Moody's έχει να πραγματοποιήσει αξιολόγηση για το ελληνικό χρηματιστήριο από τον Νοέμβριο 2020. Οταν, δηλαδή, ξεκίνησε το μεγάλο ράλι ανάκαμψης.

Μας αγνόησε, όμως, τον Νοέμβριο 2021 και για δεύτερη φορά τώρα δεν μας αξιολόγησε. Φοβάται κάτι ή μήπως εμείς δεν είμαστε καλοί μαζί της;

Σε κάθε περίπτωση η καναδική DBRS μας έδειξε συμπάθεια, που όμως δεν φάνηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Γενικός Δείκτης

Η στήλη επισημαίνει ότι τεχνική ανάλυση υπό έκτακτες συνθήκες όπως είναι αυτές οι συνθήκες του πολέμου δεν μπορεί να γίνει.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί που βάζουν δείκτες για να δουν πώς θα διαμορφωθούν οι συνθήκες και πότε αξίζει κάποιος να τοποθετηθεί.

Πάντως μεταξύ των 825-850 μονάδων υπάρχει ένα τεχνικό κενό που πρέπει να «γεφυρωθεί». Ίσως γίνει τώρα εάν οι συνθήκες (γεωπολιτικές και οικονομικές) δεν βελτιωθούν μέσα στην εβδομάδα.

Εάν βέβαια οδηγηθούμε σε υψηλότερα επίπεδα, άμεσος στόχος είναι οι 880-890 μονάδες. Δεν είναι μακριά. Μόλις 2,5% από τα παρόντα επίπεδα.

Αμοιβαία κεφάλαια: Συνεχίζονται οι εκροές

Ενας καλός δείκτης για το κλίμα στο χρηματιστήριο είναι οι εισροές στα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια. Οταν εισέρχονται κεφάλαια, δημιουργείται ρευστότητα που επανατοποθετείται στην αγορά και έτσι κινείται ανοδικά και το χρηματιστήριο.

Με την έναρξη του πολέμου (24 Φεβρουαρίου) έχει αρχίσει μία περίοδος εκροών από τα μετοχικά α/κ εσωτερικού και εξωτερικού. Κάποιοι παίρνουν τα κέρδη τους και περιμένουν ή χαμηλότερα επίπεδα τιμών ή προχωρούν σε καταναλωτικές δαπάνες.

Την προηγούμενη εβδομάδα οι εκροές ήταν χαμηλές, αλλά οι συνολικές εκροές από την έναρξη του πολέμου ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ.

ΟΤΕ

Εγχώριοι ή ξένοι ήταν αυτοί που πουλούσαν χθες; Και οι δύο πλευρές νομίζω. Γενικά η μετοχή του ΟΤΕ ξεχώρισε (και πάλι) κατά την πρόσφατη άνοδο και χθες κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία να πάρουν τα κέρδη τους.

Για γερμανικά funds ακούσαμε αλλά και αρκετούς εγχώριους θεσμικούς επενδυτές που θέλουν ρευστότητα.

Alpha Bank

Επέστρεψε στα χαμηλά έτους (1,05 ευρώ) η μετοχή της Alpha Bank. Η διαφορά τώρα σε σχέση με την προηγούμενη «επίσκεψη» στα επίπεδα αυτά είναι ότι έχει ανακοινώσει καλά αποτελέσματα και σημαντικούς στόχους.

Χρηματιστές θεωρούν ότι όταν πλησιάζει σ' αυτά τα επίπεδα συνήθως βγαίνουν αγοραστές. Βέβαια, να επαναλάβουμε ότι δεν βιώνουμε φυσιολογικές συνθήκες με πόλεμο στην Ευρώπη.

ΕΛΠΕ

Μία ακόμη καλή κίνηση για την μετοχή των ΕΛΠΕ που φαίνεται ότι είναι «συνδεδεμένη» με τις πετρελαϊκές εξελίξεις. Με αγορασμένα αποθέματα στα χαμηλά, κάθε άνοδος της τιμής του πετρελαίου της φέρνει κέρδη.

Motor Oil

Το ίδιο (με τα ΕΛΠΕ) ισχύει και για τη Motor Oil. Η οποία μάλιστα θα προσφέρει και φέτος ικανοποιητικό μέρισμα. Με τη χθεσινή άνοδο 2,6% η μετοχή έφτασε και πάλι στα επίπεδα των 13,5 ευρώ.

Κάποιοι λένε ότι ίσως είναι ακριβή, αλλά οι περισσότεροι θεωρούν ότι τα κέρδη που θα φέρει στο α' τρίμηνο 2022 θα δικαιολογούν την άνοδό της.

Lamda Development

Έκανε μία ανοδική κίνηση η μετοχή χθες, με εγχώριους αγοραστές. Οι βασικοί λόγοι που οι αναλυτές ποντάρουν στη Lamda Development είναι ότι το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων αποτελεί μια επένδυση αντιμετώπισης του πληθωρισμού και ότι οι αποδόσεις του (οι έγγυες πρόσοδοι δηλαδή) ξεπερνούν το 6%-8% που είναι από τις μεγαλύτερες στον κλάδο.

Profile

Τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 2,8 εκατ. ευρώ έναντι 1,31 εκατ. το προηγούμενο έτος, σημειώνοντας σημαντική αύξηση κατά 113%. Τα κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας αυξήθηκαν κατά 131%, σε 2,2 εκατ. από 953 χιλ. το 2020.

Τα Κέρδη προ Αποσβέσεων, Τόκων και Φόρων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 28% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, ανερχόμενα σε 5,5 εκατ. ευρώ έναντι 4,3 εκατ. ευρώ το 2020, με το περιθώριο EBITDA να διαμορφώνεται στα ικανοποιητικά επίπεδα του 27,3%

Ομιλος Lavipharm

Τα ενοποιημένα Κέρδη Προ Φόρων διαμορφώθηκαν σε 2,7 εκατ. ευρώ, έναντι 3,3 εκατ. το 2020 και τα Κέρδη μετά από Φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 1,7 εκατ., έναντι 2,1 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η Καθαρή Θέση σημείωσε βελτίωση κατά 1,7 εκατ. ευρώ. Το EBITDA διαμορφώθηκε σε 6,2 εκατ. ευρώ, έναντι 6,8 εκατ. το 2020. Tο EBITDA του 2021 έχει επιβαρυνθεί από τον σχηματισμό προβλέψεων για απομείωση αξίας απαιτήσεων και αποθεμάτων συνολικού ποσού 1,1 εκατ. ευρώ.

Εξαιρώντας το ποσό αυτό, το οποίο δεν είναι επαναλαμβανόμενο, το EBITDA ανήλθε σε 7,3 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 7%.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.  
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ