Νέα
  • ΓΔ: 805.55 -0.03%
  • Τζίρος: 38,90 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Εσπασε το αρνητικό σερί ο ΟΤΕ, «ανεβασμένος» ο ΟΛΘ

Πηγή: Eurokinissi

Οριακές μεταβολές (προς τα πάνω) κατέγραψαν οι τρεις μεγαλύτεροι αμερικανικοί δείκτες. Οι μεγάλοι Αμερικανοί επενδυτές (ανάμεσά τους 7.000 μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια και μερικές εκατοντάδες αμερικανικές τράπεζες) δεν φαίνεται να φοβούνται τόσο την Ουκρανία όσο το γεγονός ότι μπορεί να μπει η αμερικανική οικονομία σε ύφεση εάν συνεχιστεί η άνοδος του πετρελαίου και του πληθωρισμού. Πάντως ούτε τα χρηματιστήρια προς το παρόν δείχνουν άμεσο κίνδυνο. Από το β' εξάμηνο και βλέπουμε...

Ευρωπαϊκές αγορές

Ξεκίνησαν ορμητικά οι ευρωπαϊκές αγορές, αλλά τελικά περιόρισαν τα κέρδη τους. Μάλιστα, ο γερμανικός DAX, που ουσιαστικά απεικονίζει πιο ενδεικτικά το αποτύπωμα του πολέμου στην Ουκρανία (λόγω της μεγάλης έκθεσης των γερμανικών επιχειρήσεων εκεί), είχε ξεπεράσει στην έναρξη τις 14.500 μονάδες (άνω του 2,6%) και τελικά «ξεφούσκωσε» προς το τέλος της συνεδρίασης και έκλεισε με μεταβολή 0,78%.

Γαλλικό χρηματιστήριο

Έντονες αντιδράσεις έχουν οι μεγάλοι γαλλικοί όμιλοι (με πρώτη τη Renault) με την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία. Για την παρουσία της Renault στη Ρωσία και τη σημασία της ρωσικής αγοράς γι' αυτήν ο Καγκελάριος σας είχε ενημερώσει αρκετά νωρίς. Πάντως μαθαίνουμε ότι η διοίκηση του ομίλου βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία με το Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων προκειμένου να βρουν κάποια συμβιβαστική λύση χωρίς να θιγούν διπλωματικές πρωτοβουλίες. Έρχονται και οι γαλλικές εκλογές βλέπετε...

Eλληνικό χρηματιστήριο - Γενικός Δείκτης

Οι 878 μονάδες (υψηλό 30 ημερών) δεν είναι μακριά. Αλλά εάν δούμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση στο πολεμικό τοπίο στην Ουκρανία και στις συνομιλίες, μπορεί να μην είναι και κοντά. Σήμερα το πρωί θα έχουμε νεότερα από τις νέες συνομιλίες στην Τουρκία. Πάντως οι ενδείξεις, όπως τουλάχιστον φαίνονται στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές. Έχουμε και το προηγούμενο με τους FT και την αποκλειστική τους είδηση περί συμφωνίας σε 15 σημεία η οποία διαψεύστηκε. Πάντως εκείνο το δημοσίευμα την έκανε την δουλειά του. Αναστηλώθηκαν οι χρηματιστηριακές αγορές. Προς το παρόν, οι 878 μονάδες αποτελούν μια ισχυρή αντίσταση και οι 825 μονάδες μια καλή στήριξη.

Eλληνικές τράπεζες - Ουκρανία

Ακόμη μία αποθεωτική έκθεση για τις ελληνικές τράπεζες προστέθηκε χθες. Η S&P θεωρεί τις ελληνικές τράπεζες εξυγιασμένες και μπορούν να βελτιώσουν ακόμη περισσότερο την κερδοφορία τους το 2022.

Σε ό,τι αφορά την έκθεσή τους στην Ουκρανία, όπως τονίζει η S&P, η σύγκρουση στην Ουκρανία μπορεί επίσης να επηρεάσει την ανάκαμψη του ελληνικού τραπεζικού τομέα, αν και σε μεγάλο βαθμό έμμεσα, μέσω του πληθωρισμού, της καταστολής των τουριστικών δαπανών και της επιδείνωσης τα επενδυτικής εμπιστοσύνης. Όπως σημειώνει, η άμεση έκθεση της Eurobank σε Ρωσία και Ουκρανία φτάνει τα 130 εκατ. ευρώ, της Alpha Bank τα 43 εκατ. ευρώ, της Πειραιώς τα 42 εκατ. ευρώ, ενώ της Εθνικής είναι ελάχιστη.

ΟΤΕ

Μία πολύ καλή συνεδρίαση για τη μετοχή του ΟΤΕ, που διέκοψε ένα καθοδικό σερί περίπου 8%. Και μεγάλη άνοδος στη μετοχή 3,86% και πολύ μεγάλος όγκος συναλλαγών (23 εκατ. ευρώ). Γενικότερα οι ξένοι επενδυτές όταν βλέπουν ότι ο ΟΤΕ έχει διορθώσει κάπως, ξαναμπαίνουν και αγοράζουν. Και μετοχή αξίας και μετοχή ανάπτυξης έχει εξελιχθεί.

Cenergy

Για τη Cenergy σας είχαμε ενημερώσει στο πρωινό σχόλιο ότι θα κινηθεί ανοδικά. Αργότερα και προς το τέλος της συνεδρίασης ανακοίνωσε το νέο έργο που πήρε στην Αυστραλία. Γενικότερα πρόκειται για την πλέον εξωστρεφή εταιρεία του ομίλου Viohalco και ίσως και του ελληνικού χρηματιστηρίου, εάν δούμε ότι μέσα στο α' τρίμηνο 2022 έχει πάρει τέσσερα μεγάλα έργα στο εξωτερικό.

ΕΧΑΕ

Η καλή μέρα από την πρωινή συνεδρίαση φαίνεται. Από την αρχή της συνεδρίασης η μετοχή κινήθηκε έντονα ανοδικά και ο λόγος ήταν ότι μαθεύτηκαν τα εξαιρετικά αποτελέσματα του ομίλου.

Για το 2021, τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη του Ομίλου μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στα 8,21 εκατ. ευρώ, έναντι 3,87 εκατ. το 2020, παρουσιάζοντας αύξηση 112%. Με βάση την κατευθυντήρια γραμμή για τους Εναλλακτικούς Δείκτες Μέτρησης Απόδοσης (ΕΔΜΑ) που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA), τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 0,138 ευρώ, έναντι 0,061 ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε την Ετήσια Χρηματοοικονομική Έκθεση για το 2021 και αποφάσισε να προτείνει στην προσεχή Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων τη διανομή μερίσματος 0,15 ευρώ ανά μετοχή.

ΟΛΘ

Αισθητά βελτιωμένα τα αποτελέσματα του ομίλου ΟΛΘ το 2021 σε σχέση με το 2020. Κατά το 2021, σημειώθηκε συνολική αύξηση των εσόδων σε όλους τους τομείς του λιμένα σε σύγκριση με το 2020. Συγκεκριμένα, με την από 28/3/2022 έγκριση του Δ.Σ. της Ετήσιας Οικονομικής Έκθεσης, ανακοινώνεται πως τα ενοποιημένα έσοδα για το 2021 ανήλθαν σε 77,9 εκατ. ευρώ, τα Ενοποιημένα Λειτουργικά Κέρδη (EBITDA) σε 33,4 εκατ. ευρώ και τα Ενοποιημένα Καθαρά Κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε 19,8 εκατ. ευρώ. Το προτεινόμενο μέρισμα ανέρχεται σε 1,50 ευρώ /μετοχή (έναντι 1,42/μετοχή του προηγούμενου έτους), απόφαση προς έγκριση από την Τακτική Γενική Συνέλευση της 21ης Απριλίου 2022.

Εμπορεύματα

Ημέρα διόρθωσης για τα περισσότερα εμπορεύματα η χθεσινή. Το πετρέλαιο υποχωρούσε αργά χθες το βράδυ πάνω από 8% (και το Brent και το WTI), πτώση στα συμβόλαια των βιομηχανικών μετάλλων, πτώση και στις τιμές σίτου και καλαμποκιού. Μία καλή ένδειξη αποκλιμάκωσης και αισιοδοξίας, αλλά μέχρι πότε; Ίσως σήμερα κινηθούν και πάλι ανοδικά. Ίσως λέμε, γιατί ουδείς γνωρίζει η μέρα τι θα φέρει με τις διαπραγματεύσεις στην Τουρκία.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.  
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ