Νέα
  • ΓΔ: 1045.84 +1.45%
  • Τζίρος: 65,18 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Ο καλός Μάρτιος της ΤΕΡΝΑ και η «έκπληξη» από την Epsilon Net

Χρηματιστήριο Αθηνών
Πηγή: Eurokinissi

Νέα υποχώρηση προς τα 100 δολάρια το βαρέλι για τον τύπο WTI και το Brent μετά τις ανακοινώσεις των ΗΠΑ για αύξηση των αποθεμάτων πετρελαίου.

Μία θετική εξέλιξη που όμως δεν απεικονίστηκε στις χρηματιστηριακές αγορές.

Ελπίζουμε να φανεί στην εξέλιξη του πληθωρισμού τον Απρίλιο. Για το καλό μας.

S&P 500

Ολοκλήρωσε το α' τρίμηνο με απώλειες, αλλά κατάφερε να καλύψει το χαμένο έδαφος. Γενικότερα μην τις φοβάστε τις «αμερικανικές φούσκες». Ακόμη και εάν σκάσουν, έχουν τον τρόπο να καλύψουν τις απώλειές τους. Θυμηθείτε το 2008-2009. Οι ευρωπαϊκές αγορές έχουν πρόβλημα.

Πάνω από τις 4.500 μονάδες έκλεισε το α' τρίμηνο ο S&P 500. Σε περίπτωση που ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην Ουκρανία, πάει για νέα ιστορικά υψηλά.

Ελληνικό χρηματιστήριο - Γενικός Δείκτης

Με μηνιαίες απώλειες της τάξης του 1,36% έκλεισε τον Μάρτιο ο Γενικός Δείκτης. Ένας μήνας που χαρακτηρίστηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, την άνοδο του πετρελαίου και του πληθωρισμού, αλλά και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Αν δούμε αυτές τις συνθήκες, μάλλον ευχαριστημένοι θα πρέπει να είμαστε από την πορεία της αγοράς.

Σε ό,τι αφορά τις δεικτοβαρείς μετοχές (υψηλής κεφαλαιοποίησης) τα μεγαλύτερα μηνιαία κέρδη είχαν η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (28,5%), η Eurobank (8,8%), η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (8,4%), η Jumbo (5,6%) παρά τις μόνιμες γκρίνιες της, ενώ από τις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις ξεχώρισε η Epsilon Net με 23%.

Cenergy: Νέα δουλειά στο εξωτερικό

H 4η σύμβαση με το εξωτερικό μέσα στο 2022 για την ασταμάτητη Cenergy. Ο Καγκελάριος σας είχε ενημερώσει σε ανύποπτη στιγμή για την εξωστρέφειά της.

Η Cenergy Holdings ανακοίνωσε χθες ότι η Compañía Minera Doña Inés de Collahuasi (CMDIC) έχει αναθέσει στην CPW America Co, θυγατρική της Σωληνουργεία Κορίνθου, σύμβαση για την προμήθεια 109.000 τόνων σωλήνων, με εξωτερική και εσωτερική επένδυση, καθώς και την προμήθεια των αντίστοιχων εξαρτημάτων (καμπύλες μορφοποιημένες εν θερμώ – induction bends) για το έργο P186 Fuente Hídrica Complementaria (FHC).

Mοτοδυναμική: Ποια έφερε τα λεφτά; Η Yamaha ή η Porsche;

Ποια είναι καλύτερη μάρκα; Η Yamaha ή η Porsche; Αστεία ερώτηση θα μου πείτε. Όμως για τη Μοτοδυναμική, η Yamaha έφερε πολύ καλύτερες πωλήσεις και αποτελέσματα το 2021 από τις πωλήσεις της Porsche.

Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις δικύκλων & προϊόντων θάλασσας (Yamaha) διατήρησαν τη θετική τους πορεία παρά τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, παρουσιάζοντας αύξηση 26,5%, στα 51,9 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, οι πωλήσεις αυτοκινήτων (Porsche) επλήγησαν ιδιαίτερα από την περιορισμένη διαθεσιμότητα, παρουσιάζοντας μείωση 17,6%, στα 19,5 εκατ. ευρώ.

Θεαματική η ανάκαμψη στη δραστηριότητα ενοικίασης αυτοκινήτων (Sixt), με τις πωλήσεις να ανέρχονται σε 23,3 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 70,9% σε σχέση με πέρυσι. Ως αποτέλεσμα της εστίασης στη δημιουργία θετικών ταμειακών ροών για το σύνολο των δραστηριοτήτων, ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου μειώθηκε κατά 8,8 εκατ. ευρώ και έτσι στις 31/12/2021 ανέρχονταν στα 10,3 εκατ. ευρώ, έναντι 19,1 εκατ. στις 31/12/2020.

Οι πωλήσεις παρουσίασαν αύξηση κατά 20,9% και ανήλθαν στα 94,7 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων & αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 14,2 εκατ. ευρώ, υπερδιπλάσια από αυτά του 2020. Τα αποτελέσματα προ φόρων ανήλθαν σε 6,2 εκατ., όταν την αντίστοιχη περυσινή περίοδο παρουσίασαν ζημία.

Μυτιληναίος: Μια σύμβαση αξίας 330 εκατ. ευρώ για τρία εργοστάσια στη Βρετανία

Η εταιρεία Μυτιληναίος μέσω του Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης αναλαμβάνει την ανάπτυξη τριών (3) μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σε ανοιχτό κύκλο (OCGT) στο Ηνωμένο Βασίλειο με τρεις θυγατρικές της Drax Group plc.

Η συνολική αξία των εν λόγω συμβάσεων ανέρχεται σε περίπου 330 εκατ. ευρώ.

Centric

Για το κτίριο της ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού στην οδό Μετσόβου στα Εξάρχεια απέκτησε προβάδισμα η Centric μέσω της θυγατρικής της (100%) εταιρείας Bright Sky Properties ΑΕ που συμμετείχε στη διαδικασία ηλεκτρονικού πλειστηριασμού.

Αναδείχθηκε υπερθεματιστής με κατακύρωση στη θυγατρική της εταιρεία του εν λόγω ακινήτου για το ποσό των 1,9 εκατ. ευρώ.

Το ακίνητο αυτό αποτελείται από ισόγειο, 4 ορόφους γραφείων, ενώ διαθέτει και 2 υπόγεια στα οποία συμπεριλαμβάνονται και χώροι στάθμευσης.

Αμοιβαία κεφάλαια: Ηρθε και η εποχή των εκροών στα ομολογιακά λόγω πληθωρισμού

Οι αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τον πληθωρισμό και τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής επηρέασαν αρνητικά τα Ομολογιακά Αμοιβαία Κεφάλαια στην Ευρώπη τον Ιανουάριο 2022, οδηγώντας σε εκροές για πρώτη φορά από το Μάρτιο του 2020.

Τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια κατέγραψαν καθαρές πωλήσεις ύψους 25 δισ., από 27 δισ. τον Δεκέμβριο. Τα ομολογιακά α/κ κατέγραψαν καθαρές εκροές ύψους 12 δισ. ευρώ, από 17 δισ. εισροές τον προηγούμενο μήνα (Δεκέμβριο 2021). Τα μεικτά α/κ κατέγραψαν καθαρές πωλήσεις 36 δισ. ευρώ, από 27 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο.

Τα α/κ Χρηματαγοράς κατέγραψαν εκροές ύψους 59 δισ. ευρώ, από 8 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2021. Το συνολικό ενεργητικό των συλλογικών επενδύσεων στην Ευρώπη μειώθηκε κατά 2,7% σε σχέση με το τέλος του 2021, στα 21,365 τρισ. ευρώ.

Alpha Bank: Η καλύτερη χρονιά των τελευταίων 12 ετών ήταν το 2021 για τα ακίνητα

Οι τιμές των οικιστικών ακινήτων έχουν αυξηθεί την τελευταία τριετία κατά 20% σωρευτικά, με την αύξηση να είναι εντονότερη για τα νέα διαμερίσματα, έως 5 ετών (21,5%), έναντι των παλαιών (19,2%).

Επιπλέον, οι τιμές αυξήθηκαν με υψηλότερο ρυθμό στα μεγάλα αστικά κέντρα. Συγκεκριμένα, το 2021, οι τιμές των οικιστικών ακινήτων κατέγραψαν άνοδο, σε σύγκριση με το 2020, κατά 9,1% στην Αθήνα και κατά 6,9% στη Θεσσαλονίκη, ενώ στις άλλες μεγάλες πόλεις και τις λοιπές περιοχές οι αυξήσεις διαμορφώθηκαν σε 5,4% και 4,6%, αντίστοιχα.

Παράλληλα, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα, με βάση τον όγκο, κινήθηκε έντονα ανοδικά, από το 2017 και μετά, σημειώνοντας το 2021 την καλύτερη επίδοση από το 2010. Ο κύκλος εργασιών του τομέα των κατασκευών ανήλθε πέρυσι σε ευρώ 7,4 δισ., έναντι ευρώ 6,8 δισ., το 2020, και ευρώ 7,2 δισ. Το 2019.

Η πτώση του κύκλου εργασιών των κατασκευών, κατά το πρώτο έτος της πανδημίας (-5,2% σε ετήσια βάση), ήταν περιορισμένη συγκριτικά με άλλους τομείς που υπέστησαν σημαντικές απώλειες.

Ο κύκλος εργασιών των επιμέρους κλάδων των κατασκευών, δηλαδή της κατασκευής κτιρίων (που κατά βάση περιλαμβάνουν τις ιδιωτικές κατασκευές) και των έργων πολιτικού μηχανικού (τα οποία αφορούν πρωτίστως στις δημόσιες κατασκευές), κινήθηκε ανοδικά, το 2021.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.  
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ