Νέα
  • ΓΔ: 822.15 -0.22%
  • Τζίρος: 61,04 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Ανοδος 1,28% για τον Γ.Δείκτη - Αλμα στις ευρωπαικές αγορές

Χρηματιστήριο Αθηνών
Πηγή: Eurokinissi

Άνοδο εν μέσω αρνητικών ειδήσεων για τον πληθωρισμό Μαρτίου αλλά μικρής υποχώρησης του πετρελαίου και κάποιων στοιχείων για την απασχόληση στην Αμερική, είχαμε στις ευρωπαικές χρηματιστηριακές αγορές.

Στελέχη της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς βλέποντας την καθολικότητα της ανόδου (και του ελληνικού χρηματιστηρίου συμπεριλαμβανομένου) υποθέτουν ότι ενδεχομένως οι αγορές βλέπουν και εκτονωτικές εξελίξεις στο θέμα της Ουκρανίας αλλά και αντιδράσεις στήριξης των οικονομιών από τις κεντρικές τράπεζες. Εάν έχουν δίκιο θα φανεί τις επόμενες ημέρες.

Αναμενόμενος ο υψηλός πληθωρισμός

Στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, ο υπολογισμός του πληθωρισμού Μαρτίου στο 8% μάλλον δεν σόκαρε τους “παροικούντες της Λεωφ. Αθηνών”. Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ήπια ανοδικά για να αυξηθεί σταδιακά η άνοδος φτάνοντας στην αντίσταση των 890 μονάδων όταν και εμφανίστηκαν επιλεκτικές ρευστοποιήσεις σε μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης που είχαν κάποια κέρδη.

Τελικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στα υψηλά ημέρας στις 890,7 μονάδες και βάζει πλέον πλώρη για τις 900 μονάδες από την επόμενη εβδομάδα. Γενικότερα, η πρώτη συνεδρίαση του Απριλίου τήρησε το εθιμικό δίκαιο για μία ανοδική μεν συνεδρίαση αλλά χαμηλών συναλλαγών.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 890,7 μονάδες με άνοδο 1,28%. Η αξία συναλλαγών ήταν χαμηλή, στα 64 έκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 86 έκλεισαν ανοδικά και οι 33 πτωτικά.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) μεταβλήθηκε κατά 1,31% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) μεταβλήθηκε κατά 1,85%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι Τεχνολογίας (3,31%) με πρωταγωνίστρια της Epsilon Net, Τηλεπικοινωνιών (3,28%) με αντίδραση του ΟΤΕ, Υγείας (2,98%), Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (1,89%) ενώ οι τράπεζες αυξήθηκαν κατά 1,21%.

Την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Πρώτων Υλων (-0,74%) και Εμπορίου (-0,1%). Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ, η ΕΤΕ , η ΔΕΗ και η Eurobank.

Οι πληθωριστικές παρενέργειες θα αντισταθμιστούν από τα τουριστικά έσοδα

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Ελλάδα μπορεί να ακούστηκε ως μία αναμενόμενη είδηση αλλά οι παρενέργειες θα φανούν μέχρι και το τέλος του α' εξαμήνου. Από εκεί και πέρα η ελληνική οικονομία θα έχει να περιμένει θετικές εξελίξεις από τον τουρισμό μήπως και καταφέρει να μείνει σε υψηλά επίπεδα ανάπτυξης και να αντισταθμιστούν οι πληθωριστικές παρενέργειες.

Σε ότι αφορά ορισμένους χρηματιστηριακούς κλάδους όπως οι τράπεζες, οι εκθέσεις των ξένων οίκων παραμένουν διθυραμβικές αλλά θα πρέπει να φανεί και στη ζήτηση στις χρηματιστηριακές οθόνες.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ