Νέα
  • ΓΔ: 1021.16 -3.06%
  • Τζίρος: 89,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η νέα υποχώρηση της Coca Cola HBC και η εκτίναξη της Intralot

Πηγή: Eurokinissi

Ανοδος πριν τη «φωτιά» ή πριν τη «γαλήνη»; Μπορεί να υπάρχουν καταγγελίες για φρικαλεότητες του πολέμου που εμποδίζουν την ειρήνη στην Ουκρανία, αλλά οι χρηματιστηριακές αγορές στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη (και στη Ρωσία) κινούνται ανοδικά.

Δύσκολο να καταλάβεις τους λόγους σε μία εποχή που ο πληθωρισμός καλπάζει σε υψηλά 40 ετών και οι ρυθμοί ανάπτυξης απειλούνται.

Στην Αμερική, η Ουκρανία βρίσκεται μακριά και οι επενδυτές παραμένουν στραμμένοι στις μετοχές τεχνολογίας. Στην Ευρώπη, παρά τα δυσεπίλυτα προβλήματα που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος (αλλά και η τραγικότητα της απώλειας ανθρώπων) οι αγορές βρίσκονται πλησίον των ιστορικών υψηλών.

Οι λόγοι είναι κυρίως μικρο-οικονομικοί και επιχειρηματικοί. Αφενός οι επιχειρήσεις πάνε καλά και αφετέρου οι επενδυτές θεωρούν ως μοναδικό όπλο για την αντιμετώπιση του καλπάζοντος πληθωρισμού τις μετοχικές επενδύσεις.

Ελληνικό Χρηματιστήριο

Ανοδικά κινήθηκε χθες ο Γενικός Δείκτης, αλλά αρκετά υποτονικά, με διακύμανση μέσα σε 7 μονάδες και οριακό (0,31) κλείσιμο στις 893,47 μονάδες.

Η αγορά δείχνει να έχει αντοχές για να φτάσει μέχρι τις 900 μονάδες. Ωστόσο, θα χρειαστεί χρόνος. Φανταστείτε αρκετές συνεδριάσεις σαν τη χθεσινή μαζί με διορθωτικές κινήσεις. Περιμένουμε μία καλή κίνηση σήμερα και κυρίως αύξηση συναλλαγών.

Οι θετικές εκθέσεις των ξένων οίκων και οι διεθνείς αγορές προδιαθέτουν γι' αυτό.

EBA: Δίκοπο μαχαίρι οι αυξήσεις επιτοκίων για τις ελληνικές τράπεζες

Η οποιαδήποτε αύξηση στα επιτοκιακά έσοδα από πιθανή αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ θα αντισταθμιστεί από τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας. Άρα οι ελληνικές τράπεζες ίσως εμφανίσουν λόγω ανόδου επιτοκίων νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Το μεγαλύτερο τμήμα των εσόδων τους, αναφέρει η EBA, προέρχεται από το επιτοκιακό περιθώριο που είναι διπλάσιο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

O άμεσος κίνδυνος από την έκθεση σε Ρωσία και Ουκρανία είναι μηδενικός, όμως το συνολικό κόστος κινδύνου είναι 11 φορές μεγαλύτερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και περίπου 5 φορές υψηλότερο από εκείνο των τραπεζών στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

EXAE: Παρουσίαση του νέου διευθύνοντος συμβούλου

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, Γιάννος Κοντόπουλος, μοιράστηκε τις πρώτες σκέψεις του για την επόμενη σελίδα στον Όμιλο, υπογραμμίζοντας πως οι επόμενες πρωτοβουλίες πρέπει να περιστραφούν γύρω από τρεις κρίσιμους άξονες:

  1. Ο πρώτος αφορά στη διασφάλιση της αδιάλειπτης λειτουργίας του Χρηματιστηρίου καθώς το ΧΑ αποτελεί στρατηγικό πυλώνα, απαραίτητο για τη βέλτιστη λειτουργία της αγοράς και της οικονομίας, με μείζον ζητούμενο αυτός ο πυλώνας να παραμείνει σταθερός και αξιόπιστος.
  2. Ο δεύτερος άξονας έχει επίκεντρο την επένδυση στην τεχνολογία στοχεύοντας στη δημιουργία υπηρεσιών και προϊόντων που, αποδίδοντας προστιθέμενη αξία στους πελάτες του Ομίλου, θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις προσδοκίες τους.
  3. Ο τρίτος και ίσως σημαντικότερος στόχος -όπως τον σκιαγράφησε ο νέος CEO- αφορά στη διεύρυνση του κύκλου εργασιών μέσω προσέλκυσης νέων εταιρειών και νέων επενδυτών.

Εurobank

Κινήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης θετικά, αλλά στο τέλος της συνεδρίασης βγήκαν πωλητές με αποτέλεσμα η μετοχή να κλείσει με απώλειες και να διαμορφωθεί κοντά στα 1,06 ευρώ.

Η μεταβλητότητα που γράφουμε συνεχώς. Πάντως γενικότερα έχει μια καλή συμπεριφορά, αφού κατάφερε από τα χαμηλά των 0,88 που είχε όταν ξεκίνησε ο πόλεμος να αναρριχηθεί στα 1,07 ευρώ. Πάνω από 20% άνοδος μετά τα μέσα Μαρτίου.

Μυτιληναίος

Πολύ δυνατή συνεδρίαση για τη μετοχή της Μυτιληναίος (3,17%), που έφτασε στα 15,6 ευρώ και απέχει ελάχιστα από τα υψηλά της.

Η άνοδος συνοδεύτηκε και από εκτίναξη της συναλλακτικής δραστηριότητας στα 5,7 εκατ. ευρώ, που είναι η μεγαλύτερη εδώ και ένα χρόνο περίπου.

Ο όμιλος έχει βλέψεις επέκτασης και στο εξωτερικό και να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα που έχει το ενεργειακό σκέλος του.

Coca Cola HBC

Νέα σημαντική υποχώρηση κάτω από τα 19 ευρώ. Οι εγχώριοι επενδυτές κάνουν ασκήσεις επί χάρτου πού θα την αγοράσουν. Κάποιοι βάζουν τον πήχη αρκετά χαμηλά (βασιζόμενοι στην απώλεια της Ρωσίας και της Ουκρανίας) και άλλοι θεωρούν ως ευκαιρία τοποθετήσεων εάν υποχωρήσει κάτω από τα 18 ευρώ.

Ιntralot

Πολύ ισχυρή άνοδος (11,32%) στη μετοχή και με 440 χιλ. τεμάχια, που είναι τα περισσότερα εδώ και πολλούς μήνες.

Η εταιρεία περιμένει ειδήσεις για έργο στη Βρετανία, αλλά και αντιδρά μετά τη σημαντική διόρθωση που καταγράφηκε από την έναρξη του πολέμου (σχεδόν -25%). Θα περιμένουμε ευρύτερες επιχειρηματικές εξελίξεις.

Profile

H εταιρεία fintech κινείται με μεγάλη εξωστρέφεια το τελευταίο διάστημα και με πολλές παραγγελίες. Αν κρίνουμε από τη χθεσινή άνοδο, ετοιμάζεται άλλη μία εξαγγελία, γι' αυτό βλέπουμε και μεγάλους όγκους συναλλαγών.

Χθες έκανε 22 χιλ. τεμάχια. Αξιοσέβαστο νούμερο για μια εταιρεία που μεσοσταθμικά δεν ξεπερνούσε τα 5 χιλ. τεμάχια ημερησίως.

Παπουτσάνης: Τουρισμός και εξωστρέφεια τονώνουν τις πωλήσεις

Ο κύκλος εργασιών 2021 παρουσιάζει αύξηση κατά 45% με τις πωλήσεις να διαμορφώνονται σε 14,9 εκατ. ευρώ, έναντι 10,3 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

Η σημαντική αύξηση στον κύκλο εργασιών αποδίδεται στη μερική επανεκκίνηση της ξενοδοχειακής αγοράς στην Ελλάδα και κυρίως στο εξωτερικό, διπλασιασμό των πωλήσεων ειδικών σαπωνομαζών στο εξωτερικό και τέλος στην ενίσχυση των παραγωγών για τρίτους.

Η αξία των εξαγωγών για την Παπουτσάνης αντιπροσωπεύει το 74% του συνολικού κύκλου εργασιών και παρουσιάζοντας ανάπτυξη κατά 83%. Όσον αφορά τη συνεισφορά των τομέων δραστηριότητας στα συνολικά μεγέθη, επισημαίνεται ότι το 16% των συνολικών εσόδων προέρχεται από πωλήσεις επωνύμων προϊόντων της Παπουτσάνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, το 18% από πωλήσεις στην ξενοδοχειακή αγορά, το 46% από παραγωγές προϊόντων για τρίτους και το 20% από βιομηχανικές πωλήσεις ειδικών σαπωνομαζών.

Real Consulting: Η νεότερη εισηγμένη τεχνολογίας παίρνει τη σκυτάλη σε αποτελέσματα και εξαγορές

Μία ακόμη εισηγμένη (η νεότερη) τεχνολογίας ανακοίνωσε εξαιρετικά αποτελέσματα το 2021 σε σχέση με το 2020. Τα αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων της Real Consulting ανήλθαν σε 3,266 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας αύξηση 34% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση, η οποία οφείλεται στην περαιτέρω ανάπτυξη και επέκταση των εργασιών της στον τομέα της εγκατάστασης και λειτουργίας λογισμικών προγραμμάτων ενδοεπιχειρησιακής οργάνωσης (ERP), καθώς και λόγω της αποτελεσματικής διαχείρισης όλων των κύριων κατηγοριών οργανικών εξόδων σε σχέση με την πραγματοποιθείσα επέκταση των πωλήσεων.

Τα καθαρά αποτελέσματα προ φόρων της εταιρείας ανήλθαν σε 2,480 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας αύξηση 52% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση.

Η πραγματοποίηση βελτιωμένων αποτελεσμάτων προ φόρων κατά την κλειόμενη χρήση για την εταιρεία σε σχέση με την προηγούμενη χρήση οφείλεται στη σημαντική αύξηση των αποτελεσμάτων προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων της εταιρείας (αύξηση 34% σε σύγκριση με τη χρήση 2020) καθώς και λόγω της μείωσης των χρηματοοικονομικών εξόδων της εταιρείας κατά 17% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρήση.

Η Real Consulting προχώρησε σε υπογραφή σύμβασης εξαγοράς του 60% των μετοχών της CLOUDIDEAS GmbH. Το τίμημα εξαγοράς της CLOUDIDEAS GmbH διαμορφώθηκε τελικά στο ποσό των 741 χιλ. ευρώ.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.  
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ