Νέα
  • ΓΔ: 1033.44 +0.36%
  • Τζίρος: 102,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Εξωγενείς παράγοντες πίεσαν το Γενικό Δείκτη στις 884,2 μονάδες

χρηματιστηριο δείκτης Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Δύο πράγματα απασχολούν σήμερα την παγκόσμια χρηματιστηριακή κοινότητα: Το πρώτο είναι οι αποφάσεις της FED και το δεύτερο η κυριαρχία των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία, που ίσως επηρεάσει την αμερικανική (και όχι μόνο) οικονομική σκηνή.

Η κακή χρηματιστηριακά ημέρα φαινόταν από το πρωί και συνέχισε μέχρι το τέλος της συνεδρίασης για το ελληνικό χρηματιστήριο αλλά και τις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές.

Η εκ νέου άνοδος του πετρελαίου, αλλά και η εκτίναξη του πληθωρισμού σε Αμερική και Ευρώπη δημιουργούν νέες πιέσεις στα χρηματιστήρια και αυξάνουν την μεταβλητότητα των αγορών.

Σ' αυτό θα πρέπει να προσθέσουμε και ότι η μονομερής πληρωμή τοκομεριδίων ρωσικών ομολόγων σε ρούβλια μπορεί να δημιουργήσει συγκυριακά προβλήματα σε όσους επενδυτές έχουν έκθεση στην Ρωσία.

Συνεχίστηκαν οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές

Στο ελληνικό χρηματιστήριο η συνεδρίαση φαινόταν προδιαγεγραμμένη από το πρωί, όταν έδειχνε την καθοδική πορεία της προς τις 880 μονάδες.

Τελικά, ο Γενικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 884,2 μονάδες με υποχώρηση 0,95%. Η αξία συναλλαγών ήταν 67 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 34 ήταν ανοδικές και οι 71 πτωτικές.

Ο δείκτης FTSE Large Cap υποχώρησε κατά 1,03%. Η ανοδική αντίδραση των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Jumbo ουσιαστικά περιόρισαν την μεγαλύτερη υποχώρηση και του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και του Γενικού Δείκτη.

Ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης μειώθηκε κατά 0,9%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχε ο δείκτης Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (0,65%) λόγω Jumbo, Ταξιδιών-Αναψυχής (0,54%) λόγω Autohellas και ΟΠΑΠ και Τηλεπικοινωνιών (0,12%) λόγω ΟΤΕ.

Τη μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν οι κλάδοι Υγείας (-2,74%), Τραπεζών (-2,21%), Πρώτων Υλών (-1,67%) και Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-1,68%).

Πλησιάζοντας προς τις τελευταίες συνεδριάσεις της εβδομάδας, ίσως δούμε περαιτέρω πίεση αύριο και μεθαύριο, αλλά γενικότερα η εικόνα των τριών πρώτων συνεδριάσεων έδειξε ότι οι επενδυτές εστιάζουν σε μετοχικές επιλογές με ουσία (ανάπτυξη και μερισματική απόδοση) και σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών από τα προηγούμενα.

Αν οι διεθνείς εξελίξεις (χρηματιστηριακά) βελτιωθούν τότε ίσως υπάρξει επιστροφή προς τις 890 μονάδες.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ