Νέα
  • ΓΔ: 912.33 +0.05%
  • Τζίρος: 277,61 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η «αθόρυβη» Jumbo και το τραπεζικό «ασανσέρ»

Πηγή: Eurokinissi

Τα βλέμματα όλων είναι στη FED και στο ενδεχόμενο όχι μικρών αυξήσεων επιτοκίων αλλά μιας επιθετικής πολιτικής (hawkish) που θα ανεβάζει κατά 0,5% τα επιτόκια κάθε φορά.

Το πρόβλημα της ανόδου επιτοκίων για να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός είναι εύκολο σε θεωρητική βάση, αλλά στην πράξη έχει πολλά προβλήματα. Είναι (σε ιατρικούς όρους) η «κορτιζόνη της οικονομίας».

Μπορεί να αντιμετωπίσουν τις πληθωριστικές πιέσεις απορροφώντας πλεονάζουσα ρευστότητα, αλλά αυξάνουν το κόστος χρήματος για τις επιχειρήσεις και φέρνουν μεσοπρόθεσμα ύφεση.

Πτωτικά χθες οι τρεις μεγαλύτεροι δείκτες και μάλιστα ο Dow Jones απειλεί για δεύτερη φορά (κατά τη διάρκεια του πολέμου) να σπάσει προς τα κάτω τα επίπεδα των 34.000 μονάδων μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Ευρωπαϊκές αγορές: Παλεύοντας για την ανάπτυξη στα κράτη-μέλη της ΕΕ

Τους ρυθμούς ανάπτυξης από τον Απρίλιο και μετά έχουν αρχίσει να μετρούν στις Βρυξέλλες και στη Φρανκφούρτη. Τα στοιχεία που βγαίνουν, αναθεωρούνται σε καθημερινή βάση λόγω των εξελίξεων. Πάντως εάν ο μεσοσταθμικός όρος ανάπτυξης της οικονομίας στην ΕΕ είναι πάνω από 3%, «θα ανοίξουν σαμπάνιες».

Και κάτι ενδιαφέρον. Μπορεί η Γερμανία να είναι ο καθρέπτης της κρίσης στην Ουκρανία, αλλά πλέον χτίζονται ενδιαφέρουσες συμμαχίες μεταξύ των κρατών.

Για παράδειγμα Ισπανία-Ολλανδία (σαν τον τελικό του Μουντιάλ 2010 μοιάζει) ή -ακόμη καλύτερα- Γαλλία-Ιταλία (Μακρόν-Ντράγκι) που θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για εμάς. Χρηματιστηριακά, οι περισσότερες αγορές στην ΕΕ έκλεισαν με σημαντική υποχώρηση δεικτών και μετοχών.

Ελληνικό χρηματιστήριο

Ας ξεκινήσουμε με τα θετικά. Μικρή πτώση για Γενικό Δείκτη και μετοχές και γενικότερα συγκρατημένες καταστάσεις. Χθες δεν είδαμε πανικό. Δεν ξέρω εάν συμβεί σήμερα το ίδιο ή εάν η πτώση θα είναι εντονότερη.

Πώς προεξοφλούμε πτώση; Ε, όταν βουλιάζουν οι μεγάλες ξένες αγορές, θα ακολουθήσει και η μικρή ελληνική.

Στήριξη και πάλι μεταξύ 850-860 μονάδες και αντίσταση 890 μονάδες για τον Γ.Δ. Εκτός εάν έχουμε αρκετά θετικά νέα το πρωί της Πέμπτης που δώσουν νέα τροπή στις εξελίξεις.

Τα αρνητικά νέα έρχονται από ειδήσεις για το α' τρίμηνο. Οι εισηγμένες είναι θορυβημένες για τα αποτελέσματα του α' τριμήνου 2022. Όχι όλες βέβαια.

Ελληνικά ομόλογα: Αναμένεται έκδοση αρχές Μαΐου

Στις αρχές Μαΐου αναμένεται έκδοση ομολόγου υπό μία βασική προϋπόθεση. Να έχει το ελληνικό αξιόχρεο μία θετική αξιολόγηση από ξένους οίκους και ειδικά της S&P στις 24 Απριλίου.

Η S&P έχει να μας αξιολογήσει θετικά από τον Νοέμβριο του 2020, πάνω από 16 μήνες, και σε δύο αξιολογήσεις μάς αγνόησε.

Βέβαια, εάν εκτοξευτούν τα ελληνικά επιτόκια πάνω από 3%, τότε ίσως η έκδοση αναβληθεί από τη δική μας πλευρά αυτή τη φορά.

Τράπεζες: Του ύψους και τους βάθους οι μεταβολές τους

Με σημαντική άνοδο ή με σημαντική πτώση κινούνται στις τελευταίες συνεδριάσεις (μιλάμε για μήνα) οι τραπεζικές μετοχές.

Γενικότερα έχουν αυξήσει τις τιμές τους που είχαν μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, αλλά δεν μπορούν να πιάσουν τα υψηλά 1 έτους.

Οι ξένοι αναλυτές δείχνουν ενθουσιασμένοι με τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές, αλλά μήπως είναι γιατί κάποιοι θέλουν να πουλήσουν; Οι επόμενοι 3 μήνες θα δείξουν και τις επιπτώσεις από την άνοδο των επιτοκίων.

Lamda Development: Ολική επαναφορά με αναπροσαρμογή αξίας Ελληνικού

Τα ενοποιημένα καθαρά αποτελέσματα, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, της LAMDA Development για το έτος 2021 ανήλθαν σε κέρδη 191 εκατ., έναντι ζημίας 52 εκατ. το 2020. Η Καθαρή Αξία Ενεργητικού (NAV) της Εταιρείας την 31.12.2021 ανήλθε σε 1,362 δισ. (ήτοι 7,73 ευρώ ανά μετοχή), αυξημένη κατά 24% έναντι της 31.12.2020.

Επισημαίνεται ότι τόσο τα οικονομικά αποτελέσματα της Εταιρείας όσο και η Καθαρή Αξία Ενεργητικού (NAV) περιλαμβάνουν τη θετική επίπτωση ποσού 316 εκατ που προήλθε από την επανεκτίμηση, από ανεξάρτητο εκτιμητή, της αξίας των Επενδυτικών Ακινήτων που περιλαμβάνονται στην ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.

Σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας, τα ενοποιημένα κέρδη EBITDA, προ αποτιμήσεων του επενδυτικού χαρτοφυλακίου, ανήλθαν σε 40 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση 65% έναντι του 2020.

Η εν λόγω αύξηση προέκυψε λόγω (α) της σημαντικής ενίσχυσης της λειτουργικής κερδοφορίας EBITDA των Εμπορικών Κέντρων κατά τη διάρκεια του Β’ Εξαμήνου 2021 (Ιούλιος-Δεκέμβριος 2021), η οποία υπερκάλυψε τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας που καταγράφηκαν κατά το Α’ Εξάμηνο 2021 και (β) της θετικής επίπτωσης από την πλήρη ενοποίηση της Μαρίνας Φλοίσβου για το σύνολο του έτους και της συνεισφοράς της Μαρίνας Αγ. Κοσμά κατά το Β’ Εξάμηνο 2021.

Quest: H νέα ψηφιακή εποχή την ευνοεί

Ο Όμιλος Quest κατά το 2021 κατέγραψε σε ενοποιημένη βάση πωλήσεις 947,9 εκατ. ευρώ, κέρδη EBITDA 75,6 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 136,1 εκατ. ευρώ.

Αν αφαιρεθούν τα μεγέθη της Cardlink, που πουλήθηκε την 30/9/2021, οι ενοποιημένες πωλήσεις από τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε 915,9 εκατ. ευρώ, τα κέρδη EBITDA σε 64 εκατ. και τα κέρδη προ φόρων σε 51,3 εκατ. ευρώ.

Συνοπτικά ο Όμιλος κατά το 2021:

  • Ολοκλήρωσε τη διαδικασία πώλησης της συμμετοχής του στην εταιρεία Cardlink A.E., επιτυγχάνοντας έκτακτα κεφαλαιακά κέρδη 78,1 εκατ. ευρώ.
  • Αύξησε κατά 33,3% τις πωλήσεις, 33,7% τη λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) και 59,6% τα προ φόρων κέρδη του (ΕΒΤ), με τριπλασιασμό των καθαρών μετά φόρων κερδών (ΕΑΤ) από συνεχιζόμενες δραστηριότητες. Τρεις από τις δραστηριότητες του είχαν σημαντική συνεισφορά στην κερδοφορία ΕΒΤ, άνω των 10 εκατ. η κάθε μία.

Jumbo

Αθόρυβα η μετοχή έχει φτάσει στα επίπεδα των 14 ευρώ, υπερκαλύπτοντας όλες τις απώλειες του πολέμου (από τις 24 Φεβρουαρίου).

Η μετοχή ανεβαίνει, τα προβλήματα (ενέργεια, εφοδιασμός-logistics, πληθωρισμός) παραμένουν. Το στοίχημα είναι να αντιδράσει θετικά το καταναλωτικό κοινό στην περίοδο του Πάσχα αλλά και αργότερα.

Οι Απόκριες, λόγω κακοκαιρίας, πανδημίας αλλά και λόγω πολέμου, δεν τράβηξαν τόσο.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.  
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ