Νέα
  • ΓΔ: 878.76 -0.46%
  • Τζίρος: 43,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Ανοδος στις 890 μονάδες με χαμηλές συναλλαγές

Πηγή: Eurokinissi

Στον ρυθμό της ανόδου των περισσότερων ξένων (ευρωπαϊκών) αγορών κινήθηκε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο. Οι αμερικανικοί δείκτες ξεκίνησαν πλαγιοκαθοδικά λόγω επικείμενης αύξησης επιτοκίων και πιο επιθετικής πολιτικής από την FED.

Από το πολεμικό μέτωπο δεν υπάρχουν ευχάριστες ειδήσεις, ενώ και σε επίπεδο πληθωρισμού η ΕΕ παραμένει σε υψηλά 40 ετών.

Αρα, οι όποιες ανοδικές αναλαμπές βασίζονται αποκλειστικά και μόνο σε επιχειρηματικές εξελίξεις. Υπάρχει, βέβαια, στο βάθος και μία προοπτική να αναθεωρήσει η ΕΕ τους κανόνες για το χρέος κατόπιν απαίτησης των περισσότερων κρατών μελών.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 890,85 μονάδες με άνοδο 0,75%. Η αξία συναλλαγών ήταν αρκετά χαμηλή, μόλις στα 51 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 73 ήταν ανοδικές και οι 33 πτωτικές. Από το ισοζύγιο αυτό καταλαβαίνουμε ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον εστιάστηκε σε λίγες μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης και σε πολλές μετοχές μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Ο δείκτης FTSE Large Cap αυξήθηκε κατά 0,7% και ο δείκτης Mid Cap κατά 1,29%. Από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, αγοραστικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε σε Eurobank, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Lamda Development και Ελλάκτωρ. Οι χαμηλές συναλλαγές δείχνουν τη μεγάλη επιφυλακτικότητα των επενδυτών ενόψει των μελλοντικών εξελίξεων και προβλημάτων.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (2,32%), Τηλεπικοινωνιών (1,79%), Τροφίμων-Ποτών (1,72%), Τράπεζες (0,58%) ενώ την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Προσωπικών-Οικιακών Προιόντων (-0,87%), Τεχνολογίας (-0,23%), Υγείας (-0,23%).

Οσο ο Γενικός Δείκτης διατηρείται στα επίπεδα των 890 μονάδων θεωρείται μία καλή εξέλιξη, αφού και κέρδη βγαίνουν για τους βραχυπρόθεσμους επενδυτές και υπάρχει η βάση για μία μελλοντική άνοδο.

Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν ο ΟΤΕ, η ΕΤΕ, ο ΟΠΑΠ, η Alpha Bank, η Μυτιληναίος και η Εurobank.

Οι αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών και οι εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο θα καθοδηγήσουν την περαιτέρω πορεία των χρηματιστηριακών αγορών.

Για το ελληνικό χρηματιστήριο, μία μελλοντική αξιολόγηση χρέους που θα δείξει ότι το ελληνικό αξιόχρεο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση θα βοηθήσει σε περαιτέρω ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη και υπέρβαση των 900 μονάδων. Μέχρι τότε οι επενδυτές θα εστιάζουν σε μετοχές εταιρειών με καλά αποτελέσματα χρήσης 2021, υψηλά μερίσματα και μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα