Νέα
  • ΓΔ: 788.72 -2.13%
  • Τζίρος: 44,40 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: «Ημέρα Ελλάδας» στη Νέα Υόρκη - Κόντρα στο ρεύμα το ΧΑ

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

«Ημέρα Ελλάδας» είχαμε στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (Greek American Issuer Day at NYSE) και στην τελετή έναρξης των εργασιών με το καθιερωμένο «Opening Bell» (καμπανάκι έναρξης).

Την έναρξη της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κήρυξε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μαζί με τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη.

Οι δύο υπουργοί βρέθηκαν εκεί και για το roadshow της Capital Link που παραδοσιακά είναι μία από τις καλύτερες προβολές ελληνικών επιχειρήσεων στη Νέα Υόρκη.

Πάντως, το γεγονός ότι οι δύο υπουργοί χτύπησαν μαζί το καμπανάκι της Wall Street δεν σημαίνει ότι δεν έχουν διαφωνίες, ειδικά σε ό,τι αφορά τη μείωση του ΦΠΑ σε κάποια τρόφιμα.

Aμερικανικές αγορές

Ξεκίνησαν έντονα πτωτικά λόγω επιτοκίων οι αμερικανικοί δείκτες, αλλά προς το τέλος των συνεδριάσεων περιόρισαν τις απώλειες και οι δείκτες κράτησαν τις τεχνικές στηρίξεις τους.

Ο Dow Jones παρέμεινε πάνω από τις 34.000 μονάδες, ο S&P κράτησε τις 4.400 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έχασε τις 14.000 μονάδες. Τα εταιρικά αποτελέσματα διαμορφώνουν επιμέρους τάσεις που πολλές φορές διαφοροποιούνται από την βασική τάση.

Ο πληθωρισμός Μαρτίου στις ΗΠΑ παραμένει στα υψηλά 40 ετών (1981).

Ευρωπαϊκές αγορές

Σε αντίθεση με τις αμερικανικές αγορές, οι ευρωπαϊκές δεν κατάφεραν να δείξουν αντιστάσεις στην πτώση. Δεν βοηθά ούτε η κατάσταση στην Ουκρανία, ούτε η πορεία των οικονομιών των κρατών μελών, ούτε η αναποφασιστικότητα της ΕΚΤ που προσπαθεί να βρει κοινό βήμα κάτω από διαφορετικές προσδοκίες.

Οι «βόρειοι» θέλουν μείωση πληθωρισμού, οι «νότιοι» μείωση χρέους και κίνητρα ανάπτυξης.

Ο γερμανικός δείκτης DAX κατάφερε να κρατήσει τις 14.000 μονάδες, μία θετική εξέλιξη. Ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με μικρές απώλειες εν μέσω εκλογικής περιόδου (β’ γύρος).

Γενικός Δείκτης

Για δεύτερη συνεδρίαση κατάφερε να κινηθεί κόντρα στο πτωτικό ρεύμα των ευρωπαϊκών αγορών.

Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 921 μονάδες, επιστρέφοντας περίπου 0,5% εγγύτερα στα επίπεδα που είχε όταν ξεκίνησε η μεγάλη διόρθωση λόγω πολέμου. Μεγάλη αξία συναλλαγών που δείχνει και εξωτερικό ενδιαφέρον για ελληνικές μετοχές.

Επιλεκτικό ενδιαφέρον βέβαια και όχι μαζικό.

Motor Oil

Τα κέρδη προ φόρων του Ομίλου της Motor Oil διαμορφώθηκαν τη χρήση 2021 σε 258,204 εκατ., έναντι ζημιών ευρώ 137,663 εκατ. τη χρήση 2020. Τα κέρδη προ φόρων της Εταιρείας διαμορφώθηκαν τη χρήση 2021 σε ευρώ 241,369 εκατ., έναντι ζημιών τη χρήση 2020.

Τα κέρδη μετά από φόρους του Ομίλου διαμορφώθηκαν τη χρήση 2021 σε 202,363 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 113,478 εκατ. ευρώ τη χρήση 2020. Τα κέρδη μετά από φόρους της Εταιρείας διαμορφώθηκαν τη χρήση 2021 σε ευρώ 183,166 εκατ., έναντι ζημιών 112,904 εκατ. ευρώ τη χρήση 2020.

Οπως αναφέρεται στην έκθεση, «η Διοίκηση της Εταιρείας, συνεπής στην πολιτική της για τη μεγιστοποίηση της μερισματικής απόδοσης των μετόχων της, θα προτείνει στην ερχόμενη Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση τη διανομή συνολικού μερίσματος για τη χρήση 2021 ποσού Ευρώ 99.704.682 (ή 0,90 ανά μετοχή). Σημειώνεται ότι έχει ήδη καταβληθεί και αναγνωρισθεί ως προμέρισμα χρήσης 2021 ποσό 22.156.596 (ή 0,20 ευρώ ανά μετοχή) από το Νοέμβριο του 2021, ενώ το υπόλοιπο ποσό 0,70 ευρώ ανά μετοχή θα αναγνωρισθεί στη χρήση 2022».

Epsilon Net

Ασταμάτητη είναι η Epsilon Net στις επιχειρηματικές κινήσεις της. Συγκεκριμένα, την απόκτηση ποσοστού 51% στην εταιρεία DIGITAL4U, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο του e-Commerce & Digital marketing, ανακοίνωσε η Epsilon Net.

Η DIGITAL4U, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, ιδρύθηκε το 2013, με στόχο τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης Στρατηγικής Διαδικτυακής Επικοινωνίας για κάθε επιχείρηση.

Εχει μεγάλη εμπειρία στη δημιουργία eshop/e-Commerce solutions, τόσο στην κατασκευή/βελτιστοποίηση, όσο και στην προώθηση, προσφέροντας πλήρες φάσμα λύσεων, ανάλογα με τους στόχους κάθε επιχείρησης.

Centric Συμμετοχών

Η κατά 100% θυγατρική εταιρεία της, Bright Sky Properties ΑΕ, συμμετείχε στη διαδικασία εκποίησης ακινήτων οικοπέδων που βρίσκονται στον Δήμο Μεταμόρφωσης Αττικής.

Πρόκειται για δύο όμορα οικόπεδα συνολικής έκτασης 4.895,40 τ.μ. Η θυγατρική εταιρεία αναδείχτηκε ως υπερθεματιστής στον εν λόγω πλειστηριασμό, με αποτέλεσμα να της κατακυρωθούν τα δύο οικόπεδα έναντι ποσού περίπου 1,7 εκατ. ευρώ.

Τα δύο όμορα ακίνητα-οικόπεδα βρίσκονται εντός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου του Δήμου Μεταμορφώσεως Αττικής.

Τέρνα Ενεργειακή

Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη 14 Απριλίου 2022 και ώρα Ελλάδος 16:00 θα πραγματοποιηθεί μέσω ζωντανής τηλεφωνικής συνδιάσκεψης η Ετήσια Ενημέρωση Αναλυτών για τα αποτελέσματα της χρήσης 2021.

Αμοιβαία Κεφάλαια: Επηρεάστηκαν από πληθωρισμό και πόλεμο

Εισροές ύψους 42 εκατ. ευρώ κατέγραψαν κατά το α’ τρίμηνο 2022 τα αμοιβαία κεφάλαια, συνεχίζοντας το ανοδικό σερί για 8ο συνεχιζόμενο τρίμηνο. Οι συνολικές εισροές της τελευταίας 2ετίας (Απρίλιο 2020) στα αμοιβαία κεφάλαια ανέρχονται σε 3 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, σε επίπεδο ενεργητικού παρατηρείται μείωση στο τέλος του α’ τριμήνου κατά 3,3% σε σχέση με το τέλος του 2021. Η μείωση αυτή αποδίδεται στην υποχώρηση των τιμών των ομολογιακών και μετοχικών α/κ από τον Φεβρουάριο λόγω της υποχώρησης των αγορών.

To συνολικό ενεργητικό των αμοιβαίων κεφαλαίων, επενδυτικών εταιρειών και εταιρειών διαχείρισης ακινήτων στο τέλος του α’ τριμήνου ανέρχονταν σε 22,4 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 0,88% σε σχέση με το αντίστοιχο της 31ης Δεκεμβρίου 2022.

Eυρωπαϊκή Επιτροπή - Α/Κ Χρηματαγοράς

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινάει μια στοχευμένη δημόσια διαβούλευση για να αξιολογήσει την επάρκεια των κανόνων της ΕΕ για τα αμοιβαία κεφάλαια της χρηματαγοράς (ΑΚΧΑ), μια σημαντική πηγή βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης εταιρειών και δημόσιων φορέων.

Τα ΑΚΧΑ είναι επενδυτικά κεφάλαια που επενδύουν κυρίως σε βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις, όπως χρεόγραφα που εκδίδονται από τράπεζες, επιχειρήσεις ή κυβερνήσεις και τα οποία είναι καίριας σημασίας για τη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Ο κανονισμός για τα αμοιβαία κεφάλαια της χρηματαγοράς, ο οποίος είναι σε πλήρη ισχύ από τον Ιανουάριο του 2019, ως μέρος του νομικού πλαισίου που θέσπισε η ΕΕ μετά την κρίση, αποσκοπούσε στη διατήρηση της ακεραιότητας και της σταθερότητας της ενιαίας αγοράς και στη μείωση των πιστωτικών κινδύνων και των κινδύνων ρευστότητας στον τομέα των ΑΚΧΑ.

Οι κανόνες αυτοί συνάδουν με τις διεθνείς προσπάθειες που αφορούν τη χρηματοδότηση μέσω της αγοράς. Στόχος της σημερινής διαβούλευσης είναι να υπάρξει ανατροφοδότηση σχετικά με τη λειτουργία του κανονιστικού πλαισίου και η συλλογή δεδομένων, ιδίως οικονομικών, όσον αφορά τη χρήση των ΑΚΧΑ.

Οι παρατηρήσεις που θα συγκεντρωθούν μέσω της διαβούλευσης θα συμπληρώσουν τα στοιχεία που κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου, καθώς και τις πληροφορίες που συλλέγονται μέσω άλλων διεθνών πρωτοβουλιών (π.χ. Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας).

Alpha Trust Ανδρομέδα

Το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας θα προτείνει στην Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων τη διανομή μερίσματος από κέρδη της χρήσης 2021, ως εξής:

  • Ως ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος του μερίσματος ορίζεται η 23.05.2022.
  • Ως ημερομηνία προσδιορισμού των δικαιούχων του μερίσματος (record date) ορίζεται η
  • 24.05.2022.
  • Ως ημερομηνία έναρξης της καταβολής του μερίσματος ορίζεται η 30.05.2022. Η καταβολή θα πραγματοποιηθεί μέσω πιστωτικού ιδρύματος.

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Επέβαλε πρόστιμο συνολικού ύψους 50.000 ευρώ στην εταιρία «ΠΕΙΡΑΙΩΣ FINANCIAL HOLDINGS Α.Ε.» για παράβαση των διατάξεων μη έγκαιρης δημοσιοποίησης προνομιακών πληροφοριών που αναφέρονταν στο επεξηγηματικό σημείωμα προς τους μετόχους και αφορούσαν στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου το Μάρτιο του 2021.

Επίσης, προχώρησε στην επιβολή προστίμου συνολικού ύψους 10.000 στην εταιρία ALPHA SERVICES AND HOLDINGS S.A., σχετικά με πλημμελή τήρηση του καταλόγου προσώπων που κατέχουν προνομιακές πληροφορίες.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.  
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ