Νέα
  • ΓΔ: 912.33 +0.05%
  • Τζίρος: 277,61 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήρια: Ο κινεζικός «δράκος» βυθίζει τις αγορές - Το στοίχημα για το ΧΑ

Πηγή: Eurokinissi

Οι χρηματιστηριακές αγορές είχαν προεξοφλήσει τη νίκη Μακρόν την προηγούμενη εβδομάδα και έτσι η -υψηλότερη των προσδοκιών- νίκη του δεν έφερε σημαντικές αλλαγές στις χρηματιστηριακές προσδοκίες.

Το πρόβλημα του πολέμου στην Ουκρανία φαίνεται ότι οξύνεται και δεν διαφαίνονται θετικές εξελίξεις στον ορίζοντα, τουλάχιστον στον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Ομως το νέο πρόβλημα που υπάρχει στην παγκόσμια οικονομική και χρηματιστηριακή κοινότητα είναι ότι η Κίνα, που επιβραδύνει την ανάπτυξή της λόγω Σαγκάης (ουδείς γνωρίζει τι πραγματικά συμβαίνει εκεί) και μία επιβράδυνση στην κινέζικη οικονομία κατά 0,5-1% μπορεί να οδηγήσει σε μία επιβράδυνση της τάξης του 0,15-0,3% της παγκόσμιας οικονομίας σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμούς (Παγκόσμια Τράπεζα, ΟΑΣΑ και ΔΝΤ).

Σε χρηματιστηριακό επίπεδο, οι ευρωπαϊκές αγορές ενώ θεωρητικά θα έπρεπε να επιβραβεύσουν την άνετη νίκη Μακρόν, μάλλον τη θεώρησαν δεδομένη και έδωσαν μεγαλύτερη σημασία στις αρνητικές εξελίξεις στην Κίνα. O γαλλικός CAC υποχωρούσε Δευτέρα του Πάσχα πάνω από 1,2%, ο γερμανικός DAX κατά 0,9% περίπου, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 1,3%, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των χρηματιστηριακών δεικτών στην Ευρώπη κινούνταν έντονα πτωτικά.

Οι αμερικανικές αγορές ξεκίνησαν και αυτές με σημαντική υποχώρηση λόγω Κίνας με τον Dow Jones να υποχωρεί πάνω από 0,8% και τον S&P 500 πάνω από 0,78%.

Πάντως, το πρόβλημα της χαμηλότερης ανάπτυξης της Κίνας θα απασχολήσει την παγκόσμια κοινότητα κατά το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος του α’ εξαμήνου 2022.

Οι 950 μονάδες είναι η νέα αντίσταση για το Γενικό Δείκτη

Το ελληνικό χρηματιστήριο μέσα σε 3 συνεδριάσεις την Μεγάλη Εβδομάδα προεξόφλησε την αναβάθμιση της ελληνικής πιστοληπτικής αξιολόγησης από την S&P με άνοδο του Γενικού Δείκτη κατά περίπου 7%.

Τη Μεγάλη Παρασκευή και την Δευτέρα του Πάσχα δεν είχαμε συνεδριάσεις και έτσι η νέα εβδομάδα που ξεκινά θα επηρεαστεί και από την νέα «κινέζικη πτώση» που επηρεάζει τα διεθνή χρηματιστήρια. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι κατά πόσο θα επηρεαστεί και εάν τελικά τα «καύσιμα» από την αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν την άνοδο του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Οι 950 μονάδες αποτελούν μία μικρή αντίσταση για τον Γενικό Δείκτη και εάν τη σπάσει στην πρώτη συνεδρίαση της μεταπασχαλινής εβδομάδας, τότε η επόμενη αντίσταση ανεβαίνει στις 970 μονάδες όπου είχε κάνει και υψηλό μέσα στο 2022.

Το ενδιαφέρον για τη νέα εβδομάδα εστιάζεται κυρίως στις τραπεζικές μετοχές που είναι ιδιαίτερα ευνοημένης από την αξιολόγηση της S&P (υπενθυμίζεται ότι εκτός από το κρατικό αξιόχρεο ελέγχεται και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα). Οποιαδήποτε διορθωτική κίνηση δεν θα αλλάξει τις θετικές προοπτικές των μετοχών τους. Για τις ελληνικές τράπεζες, τα χαρτοφυλάκια ομολόγων τους αναβαθμίζονται ιδιαίτερα μετά την αξιολόγηση της S&P.

Οι μη χρηματοοικονομικές μετοχές

Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε και μία εξαιρετικά δυναμική πορεία μετοχών που εκτιμάται ότι θα έχουν αυξητική παρουσία στον MSCI Greece, όπως για παράδειγμα η Μυτιληναίος, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ενώ τα περισσότερα blue chips από τον δείκτη FTSE Large Cap 25 είχαν άνοδο κατά τις 3 συνεδριάσεις της Μεγ. Εβδομάδας.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον εστιάζεται ιδιαίτερα σε μετοχές ενέργειας (ΕΛΠΕ, Motor Oil), υποδομών (ΔΕΗ, ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΘ) , real estate και τεχνολογίας.

Θετικές εκτιμήσεις, αλλά με ανησυχίες για το β’ τρίμηνο

Τα αποτελέσματα χρήσης 2021 μοιάζουν ενθαρρυντικά, οι διανομές μερισμάτων (άνω του 1,7 δισ. ευρώ) των εισηγμένων διαμορφώνουν μέση μερισματική απόδοση περίπου 3%, ενώ οι προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με το consensus ξένων οίκων και οργανισμών, θα είναι πάνω από 3% για το 2022 παρά το ασθενές α’ τρίμηνο.

Βέβαια, στο β’ τρίμηνο 2022 θα έχουμε τις παρενέργειες από την άνοδο του πληθωρισμού πάνω από το 8% και πολύ περισσότερο του ενεργειακού κόστους, καθώς και τις όποιες επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ