Νέα
  • ΓΔ: 805.79 -0.57%
  • Τζίρος: 48,50 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η βίαιη διόρθωση της Cenergy και οι φήμες για την Jumbo

Πηγή: Eurokinissi

Όποιος πει ή γράψει ότι γνωρίζει τις βραχυπρόθεσμες τάσεις στις διεθνείς αγορές, μάλλον θα λέει ή θα γράφει ψέματα. Κοιτάξτε τι έγινε προχθές και χθες στις αμερικανικές αγορές. Προχθές ξεκίνησαν πτωτικά και έκλεισαν με μεγάλη άνοδο λόγω πώλησης του Twitter. Χθες ξεκίνησαν πτωτικά και σταδιακά διεύρυναν τις απώλειές τους (λόγω αποτελεσμάτων τεχνολογικών ομίλων), με αποτέλεσμα να συμπαρασύρουν και τις ευρωπαϊκές αγορές. Γενικότερα, τέτοιες ενδοσυνεδριακές μεταβλητότητες θα βλέπουμε σε καθημερινή βάση μέχρι να ξεκαθαρίσει ο ορίζοντας.

Γεωπολιτική ανησυχία - Ανεβαίνει η θερμοκρασία

Δεν έφθαναν οι γεωπολιτικές ανησυχίες από την Ουκρανία, άρχισαν και οι διαξιφισμοί της Κίνας με τις ΗΠΑ. Ας ελπίσουμε να μη διευρυνθούν τα γεωπολιτικά προβλήματα γιατί έχουμε και την ηγεσία των γειτόνων μας που βλέποντας ότι χάνει εκλογικό έδαφος ίσως δημιουργήσει θέματα.

Ευρώ / Δολάριο

Το γεγονός ότι η ισοτιμία ευρώ / δολαρίου διαμορφώνεται στο χαμηλό πολλών ετών, στο 1,063, το προσέξατε; Με τις επικείμενες αυξήσεις επιτοκίων κατά 0,75% μονάδες όπως εκτιμούν πολλοί, είναι λογικό το άλμα αυτό στην ισοτιμία του «πράσινου νομίσματος» σε σχέση με το ευρώ. Κερδισμένοι όσοι έχουν εισοδήματα και επενδύσεις σε δολάριο και ζουν στην Ευρώπη που βλέπουν να αυξάνεται το εισόδημά τους κατά 10% το τελευταίο τρίμηνο.

Γαλλικό χρηματιστήριο

Όταν λέμε ότι οι αγορές προεξοφλούν τις φήμες και πουλούν στα γεγονότα, εννοούμε μια περίπτωση όπως του γαλλικού χρηματιστηρίου. Προεξόφλησε νίκη Μακρόν, τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα των αναμενομένων (58% έναντι 54% περίπου που περίμεναν) και σε δύο συνεδριάσεις ο CAC 40 έχει υποχωρήσει περίπου 4%. Βέβαια υπάρχουν τα προβλήματα με την κινεζική οικονομία που επηρεάζουν άμεσα πολλούς γαλλικούς ομίλους.

Ελληνικό χρηματιστήριο

Προσπάθησε να ισορροπήσει ο Γενικός Δείκτης μεταξύ 944-950 μονάδων μέχρι τα μισά της συνεδρίασης, αλλά μετά άρχισαν να πυκνώνουν οι πωλητές σε μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης. Άνοιξαν και οι αμερικανικές αγορές με πτώση και το κλίμα βάρυνε, με αποτέλεσμα να κλείσει ο Γ.Δ. στις 938 μονάδες. Η στήριξη είναι λίγο κάτω από τις 930 μονάδες για όσους βλέπουν συνέχιση της πτώσης σήμερα.

Τράπεζες

Οι εντολές ξένων χαρτοφυλακίων να ρευστοποιήσουν ήταν εξαιρετικά βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα, ωσάν η αναβάθμιση της S&P τη Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ (ώρα Ελλάδος) να μην ευνοούσε τις ελληνικές τράπεζες. Πραγματικά, εξαιρετικά κοντόφθαλμη η αντίδραση πολλών ξένων χαρτοφυλακίων κυρίως. Η ενδεχόμενη απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα ωφελήσει ιδιαίτερα τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια που έχουν ελληνικά ομόλογα αλλά και την ποιότητα των assets των ελληνικών τραπεζών.

ΕΤΕ

Η αυξημένη παρουσία της ΕΤΕ στον MSCI Greece τον Μάιο θεωρείται προεξοφλημένη από τα Greek Desks του Λονδίνου. Γι’ αυτό βλέπουμε και πολλές εντολές (σε όγκο μετοχών) από ξένα χαρτοφυλάκια. Ας ελπίσουμε να συνεχίσει έτσι η μετοχή της «Μεγάλης μας Φίλης».

Intralot

Συγκαλεί έκτακτη γενική συνέλευση για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου υπέρ παλαιών μετόχων. Οι θυγατρικές του ομίλου θα προχωρήσουν στη άσκηση καθ’ ολοκληρίαν των δικαιωμάτων τους. Γενικά λίγο δυσνόητο το δελτίο Τύπου και με πολλές αναφορές σε «χρηματοοικονομική μηχανική», ως είθισται να κάνει ο όμιλος (θυμόμαστε τις προηγούμενες κινήσεις που μας ανάγκασαν να ανοίξουμε τα βιβλία για να καταλάβουμε). Πάντως θα περιμένουμε τους όρους της ΑΜΚ για να καταλάβουμε τις προθέσεις του ομίλου. Με μεγάλη διασπορά assets σε όλο τον κόσμο, πολλά έργα, στο βάθος περιμένει την είσοδο στον Nasdaq.

Inform Λύκος

Τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (adjusted EBITDA) του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 18,4% ή 1,1 εκατ. ευρώ, από 6,1 εκατ. ευρώ το 2020 σε 7,2 εκατ. ευρώ το 2021, ως αποτέλεσμα του καλύτερου προϊοντικού μίγματος, ειδικότερα από τη σημαντική συνεισφορά των λύσεων ψηφιακού μετασχηματισμού παρά την πρωτοφανή αύξηση του κόστους των πρώτων υλών και της ενέργειας. Γενικότερα η Inform Λυκος μπαίνει στη νέα εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού με αυξημένες προσδοκίες.

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Η ισραηλινή Econergy ανακοίνωσε συνεργασία με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με στόχο να αναπτύξει και να κατασκευάζει χαρτοφυλάκιο ηλιακής ενέργειας ισχύος 460 MW.

Η συμφωνία με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή προβλέπει ότι η Econergy αποκτά το 49% του μετοχικού κεφαλαίου ελληνικής εταιρείας που κατέχει δύο επιχειρήσεις στην Ελλάδα, οι οποίες βρίσκονται σε διαδικασία ανάπτυξης ηλιακών σταθμών 240MW και 220MW η καθεμία.

Η συνολική επένδυση για την κατασκευή των έργων εκτιμάται σε €265 εκατ., εκ των οποίων η συμμετοχή της Econergy είναι περίπου €130 εκατ. Τα δύο έργα, που βρίσκονται στην περιοχή Κιλκίς, θα αποτελέσουν ένα από τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια ηλιακής ενέργειας στην Ελλάδα, καθώς η Econergy αποκτά την πρώτη της θέση στην ελληνική αγορά.

Jumbo

Για διαγραφή από τον MSCI Greece λένε κάποιοι, αλλά η πορεία της μετοχής μάλλον δεν δείχνει αυτό. Έπιασε τα 15,5 ευρώ με νέα ανοδική κίνηση η μετοχή. Ας δούμε λίγο τις κεφαλαιοποιήσεις που αποτελούν στοιχείο αξιολόγησης για τις μετοχές. Η περίοδος της Μεγάλης Εβδομάδας αποτελεί μία περίοδο τόνωσης των πωλήσεων. Θα περιμένουμε την επόμενη ανακοίνωση της εταιρείας να μας το επιβεβαιώσει ή να μας το διαψεύσει.

Στις 5 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Jumbo με αντικείμενο, μεταξύ άλλων, την έγκριση της απόφασης της από 19.01.2022 έκτακτης γενικής συνέλευσης περί έκτακτης χρηματικής διανομής στους μετόχους της εταιρείας.

Cenergy

Βίαια διόρθωση για τη μετοχή της Cenergy χθες. Ωστόσο εάν συνεχιστεί η πτώση, κάποια εγχώρια χαρτοφυλάκια (και μάλιστα διαχειριστές επαγγελματικών ταμείων) ετοιμάζουν εντολές αγοράς μαθαίνουμε. Μεγάλη εμπιστοσύνη στα θεμελιώδη μεγέθη της.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.  
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ