Νέα
  • ΓΔ: 788.31 -2.19%
  • Τζίρος: 43,12 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η μάχη του φυσικού αερίου και τα χρηματιστήρια

Πηγή: Eurokinissi

Η μεγαλύτερη μέρα του ενεργειακού πολέμου (άνευ εισαγωγικών) ήταν η χθεσινή με τις συνεχείς κινήσεις για τον ενεργειακό εφοδιασμό ανάμεσα σε Ρωσία και την Ε.Ε. Η διακοπή τροφοδοσίας από την Ρωσία σε Πολωνία και Βουλγαρία έφερε κινήσεις αντεπίθεσης από χώρες της Ε.Ε και εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου. Οι εξελίξεις αυτές είχαν άμεσο αντίκτυπο και στα ευρωπαικά χρηματιστήρια. Με την αρχική υποχώρηση δεικτών και μετοχών (ήπια είναι η αλήθεια) είχαμε ανάκαμψη λόγω της ανόδου των αμερικανικών αγορών. «Μάχες χαρακωμάτων» και στα χρηματιστήρια.

Αμερικανικές αγορές

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι αμερικανικές αγορές μετά την έντονη υποχώρηση δεικτών και μετοχών την Τρίτη του Πάσχα, βρέθηκαν σε ανοδικό έδαφος με αγοραστές σε μετοχές που είχαν δεχθεί πιέσεις. Ωστόσο ο Dow Jones βρίσκεται πέριξ των 33.500 μονάδων, επίπεδα που είχε όταν ξεκίνησε (στα τέλη Φεβρουαρίου) ο πόλεμος στην Ουκρανία. Θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την τάση στις αγορές να επιστρέψει πάνω από τις 34.000 μονάδες μέσα στον Μάιο. Ο S&P 500 βρίσκεται στις 4.200 μονάδες που είναι ιδιαίτερα κρίσιμα επίπεδα. Εάν δοκιμαστούν οι 4.000 μονάδες θα έχουμε επιστροφή σε χαμηλά 5ετίας και θα έχει χαθεί το ανοδικό momentum.

Ευρώ / Δολάριο

Ανατιμάται συνεχώς το αμερικανικό νόμισμα έναντι του ευρώ. Χθες το βράδυ η ισοτιμία βρίσκονταν στα 1,056 ευρώ. Να θυμίσουμε ότι προχθές ήταν στα 1,064 ευρώ. Στον «επόμενο τόνο, η ισοτιμία θα είναι…». Ο ενεργειακός πόλεμος ουσιαστικά είναι εις βάρος του Ευρώ και υπέρ του δολαρίου που ενισχύεται και από την άνοδο των επιτοκίων του.

Βρετανία / Το Brexit φέρνει πληθωρισμό

Εντύπωση μας έκανε ένα άρθρο από πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Τράπεζας της Αγγλίας που ανέφερε ότι το 80% του βρετανικού πληθωρισμού προέρχεται από το Brexit. Τα λάθη πληρώνονται.

Νέο 7ετές ελληνικό ομόλογο / Επηρεάστηκε η ζήτηση από την αρνητική συγκυρία

Ικανοποιημένοι δηλώνει το υπουργείο Οικονομικών από την επανέκδοση (reopening) του 7ετούς με κουπόνι 2,4%. Όμως το χαμηλό ποσό που αντλήθηκε (μόλις 1,5 δισ. ευρώ) δείχνει ότι η κατάσταση δεν ήταν ακριβώς ιδανική. Οι ξένοι επενδυτές δεν ασχολήθηκαν ιδιαίτερα με την έκδοση αφού ήταν απασχολημένοι με την άνοδο των αποδόσεων των κρατικών τους ομολόγων και βέβαια με την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους. Οι πληροφορίες του Καγκελάριου είναι ότι ο αρχικός στόχος ήταν τα 2-2,5 δισ. ευρώ, αλλά το γεγονός ότι μεγάλα ξένα χαρτοφυλάκια ζητούσαν υψηλότερα επιτόκια ουσιαστικά περιόρισε την άντληση κεφαλαίων.

Γενικός Δείκτης / Να κρατήσει τα επίπεδα των 920 μονάδων

Στα επίπεδα των 920 μονάδων υπήρχε η πρώτη στήριξη για τον Γενικό Δείκτη η οποία έσπασε, προσωρινά φανταζόμαστε. Ενδεχομένως να δούμε κάποια επιστροφή άνω των 920 μονάδων σήμερα ή μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Ουσιαστικά, η διόρθωση κλείνει το «κενό» που είχε δημιουργηθεί με την απότομη κίνηση μεταξύ 890-930 μονάδων που είχε γίνει στις αρχές Απριλίου. Αν όμως πάει προς τις 905 μονάδες, ίσως θα πρέπει να ανησυχήσουμε.

Titan Int

Είχε εξήγηση η μεγάλη πτώση χθες στη μετοχή. Σήμερα (28/4) αποκόπτει το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου που είναι σημαντική. Να δούμε πώς θα αντιδράσει την Παρασκευή η μετοχή και εάν θα βγουν αγοραστές.

AVAX

Αναλυτικά, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις για το 2021, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ομίλου ΑΒΑΞ από συνεχιζόμενες δραστηριότητες αυξήθηκε κατά 28% σε 592,2 εκατ. έναντι 462,7 εκατ. ευρώ το 2020. Σε ενοποιημένη βάση, λαμβάνοντας υπόψη τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες, ο Όμιλος ΑΒΑΞ παρουσίασε καθαρό κέρδος μετά φόρων ύψους 2,0 εκατομμυρίων το 2021 έναντι κέρδους 10,5 εκατ. ευρώ το 2020. Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοοικονομικών εξόδων και αποσβέσεων (ΕΒΙΤDA) του Ομίλου από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε 51,0 εκατ το 2021 έναντι 62,3 εκατ. στο προηγούμενο έτος.

Ο περιορισμός της κερδοφορίας του Ομίλου οφείλεται στην επίπτωση στο κατασκευαστικό κόστος από την διεθνή ανατίμηση των δομικών υλικών, του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, των καυσίμων και των μεταφορικών εξόδων, από τους τελευταίους μήνες του 2020 μέχρι και σήμερα. H εταιρεία συζητά την πώληση της Voltera.

Τράπεζα Πειραιώς / Άνοδος τιμών αγροτικών προϊόντων για 2ο μήνα

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον δελτίο σχετικά με την πορεία των αγροτικών προϊόντων εκδίδει η Τράπεζα Πειραιώς. Σε άλλες εποχές ίσως δεν θα είχε τόσο ενδιαφέρον, αλλά τώρα είναι εξαιρετικά επίκαιρο. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι αναφορές για επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο από τις ευρωπαϊκές χώρες διατηρούν σε υψηλά επίπεδα τις τιμές των εμπορευμάτων, όπως και τις διεθνείς πετρελαϊκές τιμές, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Συνδυαστικά, οι εκτιμήσεις της Ωκεανικής Υπηρεσίας (ΝΟΑΑ) για διατήρηση του συστήματος La Ninia μέχρι και τον Αύγουστο, αναμένεται να έχει αρνητική επίδραση για την καλλιεργητική περίοδο καλαμποκιού και χειμερινού σιταριού στις ΗΠΑ. Ως εκ τούτου στα σιτηρά (σιτάρι, καλαμπόκι, σόγια) αναμένεται να συνεχιστούν οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές τους. Για τη ζάχαρη, η περιορισμένη προσφορά δύναται να λειτουργήσει υποστηρικτικά στην τιμή της. Οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό και η μείωση του ρυθμού ανάπτυξης ισοσκελίζονται από τις ενδείξεις ότι η ζήτηση για βαμβάκι θα παραμείνει ικανοποιητική, ενισχύοντας την τιμή του. Η αγορά των βοοειδών και πορτοκαλιού θα παραμείνει σφιχτή, λόγω μειωμένης παραγωγής και για το ρύζι η αύξηση της τιμής των λιπασμάτων αποτελεί πρόκληση της νέας καλλιεργητικής περιόδου. Η συνέχιση του πολέμου ενισχύει τις τιμές των αγροτικών προϊόντων (+2,16%) και των εμπορευμάτων (+10,37%) σε μηνιαίο επίπεδο

Alpha Bank / Ενδιαφέρουσες επισημάνσεις για την απασχόληση

Η άνοδος της απασχόλησης το 2021 στην Ελλάδα, αφορούσε αποφοίτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ για τα άτομα που κατέχουν τίτλους έως και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η απασχόληση μειώθηκε. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με έκθεση της Cedefop (2020 Skills Forecast), εκτός από τους επαγγελματίες, οι θέσεις εργασίας που εκτιμάται ότι θα έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση στην Ελλάδα μέχρι το 2030, είναι στην παροχή υπηρεσιών και τις πωλήσεις, καθώς και στον αγροτικό τομέα.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.  
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ