Νέα
  • ΓΔ: 1045.84 +1.45%
  • Τζίρος: 65,18 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η μεγάλη άνοδος της Ελλάκτωρ και ο «ανθεκτικός» ΟΤΕ

Πηγή: Eurokinissi

Mεικτές τάσεις και ήπιες μεταβολές στους τρεις μεγαλύτερους αμερικανικούς χρηματιστηριακούς δείκτες χθες. Οι εξελίξεις γίνονται κάτω από την προεξόφληση για αύξηση των επιτοκίων από τη FED σήμερα κατά 0,5%.

Οποιαδήποτε ανοδική μεταβολή (π.χ. 0,75% που συζητιόταν πολύ την Παρασκευή) θα επιφέρει νέα χρηματιστηριακή πτώση στους αμερικανικούς δείκτες που έχουν διορθώσει πάνω από 15% από τον Φεβρουάριο και μετά.

Σε ό,τι αφορά την τάση, οι στρατηγικοί αναλυτές της Morgan Stanley και της JP Morgan έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις. Ο Michael Wilson της Morgan Stanley θεωρεί ότι ο S&P 500 θα υποχωρήσει μέχρι τις 3.800 μονάδες και πιθανόν στις 3.460 μονάδες στο απώτερο μέλλον.

Οι αναλυτές της JP Morgan διαφωνούν, θεωρώντας ότι η ανάπτυξη των ΗΠΑ περιορίστηκε αλλά δεν εκτροχιάστηκε, καθώς η παγκόσμια ανάπτυξη θα επανακάμψει στο β' εξάμηνο του 2022.

Ευρωπαϊκές αγορές

Ευχάριστη έκπληξη ήταν η ανοδική αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών κατά τη σημερινή ημέρα. Η συντριπτική πλειονότητα των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών δεικτών έκλεισαν με έντονες ανοδικές μεταβολές.

Αν και δεν υπάρχει κάποιος σαφής λόγος για την αντίδραση αυτή, προφανέστατα η παρατεταμένη υποχώρηση κάτω από συγκεκριμένα επίπεδα δεικτών (π.χ. DAX 14.000 μονάδες, CAC 6.500 μονάδες) δημιούργησαν ροές κεφαλαίων για αγορές μετοχών.

Πάντως οι ευρωπαϊκές μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης (από τον Eurostoxx 50) δείχνουν ότι δεν έχουν υποχωρήσει πάνω από 10%-15%. Προφανέστατα περιμένουν εξελίξεις σε ό,τι αφορά τα μέτρα για την ενέργεια από το Συμβούλιο της ΕΕ και τα επιτόκια από την ΕΚΤ.

Γενικός Δείκτης

Η αλήθεια είναι ότι οι χρηματιστές περίμεναν καλύτερες εξελίξεις στη χθεσινή συνεδρίαση απ' αυτήν την ελεύθερη πτώση που κατέγραψαν οι περισσότερες μετοχές. Το ανησυχητικό ήταν ότι το ισοζύγιο κερδισμένων /χαμένων ήταν έντονα αρνητικό με αναλογία 1 (ανοδική) / 6 πτωτικές περίπου.

Η πτώση διαχύθηκε και στη μικρο-μεσαία κεφαλαιοποίηση. Ίσως η ελληνική αγορά εισέπραξε τις πιέσεις που είχαν οι ευρωπαϊκές την προηγούμενη εβδομάδα και τη Δευτέρα που ήταν κλειστή. Το θετικό ήταν ότι στα χαμηλά της συνεδρίασης βγήκαν αγοραστές και ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε στις 900 μονάδες, οπότε ανατράπηκε το σενάριο της βίαιης υποχώρησης.

Αν στη σημερινή συνεδρίαση ακολουθηθεί η ευρωπαϊκή τάση, ίσως έχουμε επιστροφή προς τις 910 μονάδες. Αλλιώς η στήριξη κατεβαίνει στις 890 μονάδες.

ΟΤΕ

Και πάλι η μετοχή του ΟΤΕ έδειξε ανθεκτικότητα (resiliance που λέμε και στην Ελλάδα), αποδεικνύοντας ότι χρηματιστηριακά βρίσκεται στο καλύτερο επίπεδο σε σχέση με άλλους τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Κράτησε τα επίπεδα των 18 ευρώ και ενδέχεται, βάσιμα, σε αντιστροφή της τάσης να βρεθεί πάνω από τα 20 ευρώ, όπως δίνουν αρκετοί ξένοι οίκοι.

Μυτιληναίος

«Περιμένοντας τον MSCI Greece» θα μπορούσε να είναι ο τίτλος για την πορεία στη χθεσινή συνεδρίαση. Η προσφορά απορροφήθηκε εύκολα και η μετοχή έκλεισε αμετάβλητη. Και εδώ οι τιμές-στόχοι παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Πρόσκληση για την τακτική γενική συνέλευση των μετοχών δημοσίευσε χθες ο Μυτιληναίος. Θα συγκληθεί στις 2 Ιουνίου 2022, ημέρα Πέμπτη και ώρα 13:00. Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν θα είναι και η διανομή μερίσματος.

Ομως περιμένουμε και πολλές ερωτήσεις για τα θέματα ενέργειας και ενεργειακού κόστους από τους μετόχους (με φυσική ή διαδικτυακή παρουσία). Επίσης μαθαίνουμε ότι και οι ξένοι επενδυτές θα έχουν αυξημένη παρουσία μέσω των εξουσιοδοτημένων δικηγόρων τους.

Ελλάκτωρ

Εντύπωση προκάλεσε η μεγάλη άνοδος της μετοχής της Ελλάκτωρ και κυρίως οι όγκοι συναλλαγών στη χθεσινή συνεδρίαση.

Η μετοχή έκλεισε στα 1,42 ευρώ (άνοδος 4,11%) και με περίπου 780 χιλ. τεμάχια συναλλαγών, γεγονός που δείχνει ότι δεν ήταν απλώς μια «μέρα στη δουλειά», αλλά υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στο μετοχολόγιο.

Κλουκίνας-Λάππας: Επιστροφή στην κερδοφορία το 2021 και θετικό α' τρίμηνο 2022

Για το τρέχον έτος οι πωλήσεις λιανικής της εταιρείας για το πρώτο τρίμηνο κινήθηκαν ανοδικά, σημειώνοντας αύξηση 20% σε σχέση με το 2021.

Στόχος για το 2022 αναφορικά με τον εμπορικό κλάδο είναι η αποτελεσματική διαχείριση του δικτύου φυσικού καταστημάτων με την επαναξιολόγηση σημείων πώλησης και την ανακαίνιση παλαιότερων, η θωράκιση της ρευστότητας καθώς και η αποτελεσματική διαχείριση των λειτουργικών εξόδων και του μικτού περιθωρίου κέρδους που δέχεται πιέσεις εξαιτίας της αύξησης του κόστους των πρώτων υλών.

Βασική στρατηγική παραμένει και για το τρέχον έτος η επένδυση στο ψηφιακό αποτύπωμα, συνδυάζοντας το ηλεκτρονικό κατάστημα και την αναβάθμισή του με την αξιοποίηση τεχνολογιών στον φυσικό «παραδοσιακό» χώρο, προκειμένου να προσφέρει στον καταναλωτή μια omnichannel εμπειρία.

Η σημαντική ακίνητη περιουσία που διαθέτει η εταιρεία αποτελεί μια σταθερή πηγή εσόδων, αφού πλέον διαθέτει δύο επενδυτικά ακίνητα επί της οδού Ερμού, τα οποία είναι μισθωμένα και λειτουργούν το ένα ως κατάστημα Zara και το άλλο ως Adidas.

Epsilon Net

Οι μεγάλες ανάγκες για άμεση διασύνδεση και εξυπηρέτηση των εταιρειών (B2B) αλλά και των ιδιωτών πελατών οδήγησαν την Epsilon Net στην ίδρυση του «Κέντρου Υποστήριξης Λογισμικού και Δικτύου» (Support Center) με έδρα την Αθήνα, μετά τη σημαντική επιτυχία του 1ου Epsilon Support Center στη Θεσσαλονίκη.

Στο νέο Support Center (το οποίο θα λειτουργεί ως ανώνυμη εταιρεία) η EPSILON NET συμμετέχει με ποσοστό 60% και με ποσοστό 40% συμμετέχει ο κ. Κοσμάς Ναυπλιώτης, επιχειρηματίας με εξαιρετική γνώση του κλάδου του business software και σημαντική δραστηριότητα στον τομέα της Πληροφορικής για περισσότερα από είκοσι έτη.

Τα «Epsilon Support Centers» έχουν ως στόχο, σε άμεση συνεργασία με τα τμήματα υπηρεσιών των εταιριών του Ομίλου της Epsilon Net, να εξυπηρετήσουν αποκλειστικά τους συνεργάτες - μέλη του δικτύου του Ομίλου, παρέχοντας Β2Β εξειδικευμένες υπηρεσίες

Aμοιβαία κεφάλαια: Συλλογικές επενδύσεις Φεβρουαρίου 2022

Το συνολικό ενεργητικό των αμοιβαίων κεφαλαίων και εναλλακτικών επενδύσεων στην Ευρώπη μειώθηκε κατά 2,2%, στα 20,886 τρισ. ευρώ.

Οι ανησυχίες σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οδήγησαν σε απότομη πτώση των καθαρών πωλήσεων των Μετοχικών και Μικτών Αμοιβαίων Κεφαλαίων τον Φεβρουάριο, ενώ αυξήθηκαν περαιτέρω οι καθαρές εκροές των Ομολογιακών Αμοιβαίων Κεφαλαίων λόγω του αυξανόμενου πληθωρισμού και των ανησυχιών για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Χρηματιστηριακές: Μερίδιο 22,14% η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ

Την πρώτη θέση στην κατάταξη των χρηματιστηριακών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, ελληνικών και ξένων, διατήρησε η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ τον Aπρίλιο, με μερίδιο αγοράς 22,14%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η αθροιστική αξία των συναλλαγών της εταιρείας τον προηγούμενο μήνα ανήλθε σε 636,3 εκατ. ευρώ.

Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Euroxx Χρηματιστηριακή, με μερίδιο αγοράς 18,7% και στην τρίτη θέση η Eurobank Equities με μερίδιο 14,9%. Στο τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου, η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ είχε επίσης την πρώτη θέση, με μερίδιο αγοράς 24,7% και αθροιστική αξία συναλλαγών ύψους 3,47 δισ. ευρώ.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.  
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ