Νέα
  • ΓΔ: 805.55 -0.03%
  • Τζίρος: 38,90 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η «νευρική» ΔΕΗ, η ανοδική Epsilon Net και η «μετοχή της ημέρας»

Πηγή: Eurokinissi

Κατά 0,5% αύξησε η FED τα επιτόκια χθες το βράδυ (ώρα ΕPλλάδος), όπως άλλωστε είχαν προεξοφλήσει οι αγορές. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων από το 2000.

Την ίδια ώρα, δύο νέες αυξήσεις επιτοκίων, κατά μισή ποσοστιαία μονάδα η κάθε μία, στις δύο επόμενες συνεδριάσεις της Fed προανήγγειλε ο πρόεδρός της, Τζερόμ Πάουελ, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τη χτεσινή απόφαση.

Οι χρηματιστηριακές αγορές δεν έδειξαν να επηρεάζονται (αφού το είχαν ήδη προεξοφλήσει το 0,5%) και κινήθηκαν πέριξ των κομβικών σημείων στήριξης, δηλαδή ο Dow Jones πέριξ των 33.500 μονάδων, ο S&P 500 στις 4.200 μονάδες και ο Nasdaq στις 12.500 μονάδες.

Το ζητούμενο είναι και η αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων που επηρεάζει χρηματοοικονομικούς οργανισμούς. Πλέον οι αναλυτές στο Bloomberg θεωρούν ότι εάν παραμείνει ψηλά ο πληθωρισμός, οι ΗΠΑ θα περάσουν σε ύφεση μέσα στα επόμενα τρίμηνα.

Ευρωπαϊκές αγορές

Οι ευρωπαϊκές αγορές περιμένουν με τη σειρά τους τις αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ. Ο Καγκελάριος θεωρεί ότι η ΕΚΤ μετά και την απόφαση θα επισπεύσει την αύξηση επιτοκίων (ίσως τον Ιούλιο 2022) προκειμένου να ενισχυθεί και το ευρώ, του οποίου η ισοτιμία με το αμερικανικό δολάριο έχει υποχωρήσει στο 1,055.

Η ΕΚΤ κινείται πιο διστακτικά γιατί έχει να αντιμετωπίσει πολύ περισσότερα προβλήματα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης. Ήπια διόρθωση χθες στις ευρωπαϊκές αγορές και περιμένουμε τις σημερινές εξελίξεις.

Eπενδυτικό Newsletter Εθνικής Τράπεζας

Για τις μετοχές (Ευρωζώνη) η ΕΤΕ εκτιμά θετικές και αρνητικές εξελίξεις.

Στα θετικά είναι ότι:

  • Διατηρούνται οι εκτιμήσεις για την εταιρική κερδοφορία το 2022 (+8%)
  • Oι αποτιµήσεις (Price/Earnings) έχουν επιστρέψει κοντά στο μέσο όρο 15-ετίας (13,4x) από πολύ υψηλά επίπεδα στις αρχές του έτους

Στα αρνητικά:

  • Υψηλή γεωπολιτική αστάθεια
  • Διατηρείται η αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία της πανδημίας και την επίδρασή της στην οικονομία

Πετρέλαιο - Φυσικό αέριο

Νέα άνοδο στις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου χθες, μετά τις συζητήσεις για τις κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο και βέβαια με την άνοδο του δολαρίου έναντι του ευρώ.

Ως γνωστόν το πετρέλαιο τιμολογείται σε αμερικανικό δολάριο και η άνοδος του τελευταίου δημιουργεί άνοδο της τιμής του πετρελαίου σε ευρώ.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι εάν συνεχιστεί η άνοδος της τιμής των δύο πετρελαϊκών ειδών (WTI και Brent) πάνω από τα 105 δολάρια/βαρέλι, o μεσοσταθμικός πληθωρισμός στην ΕΕ θα φτάσει μέχρι τον Ιούνιο σε διψήφια επίπεδα.

Γενικός Δείκτης: Iσορροπία... τρόμου στις 900 μονάδες

Η μεταβολή του Γενικού Δείκτη έδειχνε ισορροπία, αλλά φευ... η εικόνα αυτή ήταν πλασματική. Ο Γενικός Δείκτης είχε πολύ έντονη μεταβλητότητα σε πολύ μικρό εύρος διακύμανσης (περίπου 7 μονάδες) και άλλαξε πρόσημο 4 φορές μέσα στη συνεδρίαση.

Τελικά κράτησε τις 900 μονάδες, αφήνοντας ελπίδες για μελλοντική άνοδο εάν φτιάξουν κάπως οι συνθήκες. Εδώ και αρκετό διάστημα ο Γενικός Δείκτης δεν κινείται μέσω καθολικών τάσεων αλλά μέσω επιλεκτικών μετοχών.

FTSE Large Cap: Διελκυστίνδα ανοδικών / πτωτικών

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση χθες είχαμε μια διελκυστίνδα ανοδικών μετοχών και πτωτικών μετοχών. Αποτέλεσμα, σημειώσατε «Χ» θα λέγαμε ποδοσφαιρικά.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης μεταβλήθηκε μόλις κατά -0,04%.

Mυτιληναίος

Η «μετοχή της ημέρας» χθες, αφού πριν από το ξεκίνημα της συνεδρίασης ανακοίνωσε υψηλή κερδοφορία στο α’ τρίμηνο 2022 και γενικότερα βελτίωση σε όλα τα μεγέθη της.

Η χρηματιστηριακή αγορά τής έδειξε εμπιστοσύνη (στη μετοχή) και αρχικά κατέγραφε άνοδο αυξητικά στα 17,72 ευρώ. Στις 2 Ιουνίου, ημέρα Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί η Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Μυτιληναίος Α.Ε. με αντικείμενο, μεταξύ άλλων, τη διανομή μερίσματος.

Η Citigroup διατηρεί τη σύσταση αγοράς (buy) και την τιμή-στόχο στα 22 ευρώ, ενώ τοποθετεί τη μερισματική απόδοση φέτος στο 4,2%.

Ελλάκτωρ

«Κάτι τρέχει με την Ελλάκτωρ», γιατί εδώ και πολλές συνεδριάσεις όχι μόνο κινείται ανοδικά αλλά και με μεγάλους όγκους συναλλαγών.

Να υποθέσουμε ότι κάποιος βασικός μέτοχος απορροφά άλλα μερίδια; Να υποθέσουμε ότι κάποιοι αυξάνουν σιγά σιγά τα ποσοστά τους για να πάνε σε δημόσια πρόταση;

Όχι, να μην υποθέσουμε τίποτε. Η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να δώσει εξηγήσεις για τη χρηματιστηριακή κινητικότητα. Χθες έκλεισε με άνοδο 3,4% περίπου και 780 χιλ. τεμάχια σε συναλλαγές.

Epsilon Net

Νέα περίοδος ανοδικής κίνησης για τη μετοχή της Epsilon Net και με αυξημένους όγκους συναλλαγών. Γενικότερα, το α’ τρίμηνο 2022 θα είναι και αυτό ιδιαίτερα καλό μαθαίνουμε.

Παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς θεωρούν πιθανή την επιστροφή στα 7 ευρώ μέσα στο επόμενο διάστημα.

ΔΕΗ

Πολύ νευρική συνεδρίαση για τη ΔΕΗ. Ξεκίνησε ανοδικά, άλλαξε ενδοσυνεδριακά τάση τουλάχιστον 3-4 φορές και τελικά έκλεισε κοντά στο χαμηλό ημέρας, στα 7,2 ευρώ.

Να θυμίσουμε ότι η S&P αναβάθμισε προχθές την αξιολόγηση της ΔΕΗ στη βαθμίδα ΒΒ- από Β+ με σταθερή προοπτική. Eπίσης από τα επίπεδα των 7,2 ευρώ ξεκίνησε και το τελευταίο relief rally της μετοχής.

Πάντως οι ενεργειακές εξελίξεις φαίνεται ότι επηρεάζουν ιδιαίτερα τη μετοχή.

Ιντραλότ

Πασχίζει να κρατηθεί πάνω από τα 0,5 ευρώ η τιμή της μετοχής, γιατί κάπου εκεί θα γίνει και η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Αυξημένες και πάλι οι συναλλαγές της. 

Αυτή τη στιγμή η μετοχή κινείται μεταξύ αντιφατικών προσδοκιών και εκτιμήσεων. «Όλα ή τίποτα» που λένε.

Premia Properties

Η Γενική Συνέλευση της Premia Properties που συνεδρίασε εκτάκτως χθες, ενέκρινε ομόφωνα την μετατροπή της Εταιρείας σε Α.Ε.Ε.Α.Π σε συνέχεια της από 5.4.2022 απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προς αδειοδότηση της Εταιρείας ως Ανώνυμης Εταιρείας Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (εφεξής Α.Ε.Ε.Α.Π.), και ως Οργανισμού Εναλλακτικών Επενδύσεων.

To μεγαλύτερο επιχειρηματικό πάρκο στην Ελλάδα στα Οινόφυτα Βοιωτίας

Κατατέθηκε στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας ο Φάκελος Έγκρισης Ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου Οινοφύτων. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 116 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτηθεί με ιδιωτικούς πόρους.

Με έκταση 11,5 χιλ. στρέμματα, θα αποτελέσει το μεγαλύτερο Επιχειρηματικό Πάρκο της χώρας που θα διασφαλίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη της βιομηχανικής δραστηριότητας, με σύγχρονες υποδομές, δίκτυα και έργα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Με την ολοκλήρωσή του, θα είναι το μεγαλύτερο Επιχειρηματικό Πάρκο στην Ελλάδα, με συνολική έκταση περ. 11.500 στρεμμάτων. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 116 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ) και θα καλυφθεί από ιδιωτική χρηματοδότηση, δηλαδή ίδια κεφάλαια των μετόχων, δανεισμό και εισφορές σε χρήμα των ιδιοκτητών γης, κατά τη διαδικασία πολεοδόμησης.

Παράλληλα, επιδιώκεται επιχορήγηση μέρους της επένδυσης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.  
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ